Foto: Jan T. Espedal
A-magasinet

Vil redde folketallet med flyktninger

Norske kommuner må ta imot rekordmange flyktninger de neste årene. På Tynset holder de armer og dører åpne.

  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard

Tirsdag kveld: FrPs eneste representant i Tynset kommunestyre, Arne Georg Aunøien ber om ordet.

— Flyktningene bør hjelpes der de er, og jeg stemte imot sist. Men vi har en ekstraordinær situasjon. Så jeg vil støtte forslaget.

Han setter seg. Og enstemmig vedtar politikerne at Tynset kommune skal bosette 30 flyktninger hvert år de tre neste årene. Pluss familiegjenforeninger.

I år har de samme politikerne jekket opp sin egen kvote fra 20 til 32. Inkludert familiegjenforeninger, skal den lille østerdalskommunen i år totalt gi 55 flyktninger et nytt hjem.

Og ingen av dem tror at antallet de vedtok tirsdag vil bli stående lenge.

— Vi kunne helt klart satt et mye høyere tall. Men det får vi komme tilbake til, fastslår avtroppende ordfører Bersvend Salbu (SV).

Eksplosive tall

Tynset-politikerne er overhodet ikke alene om å bale med galopperende flyktningtall. I august ble det sett som dramatisk at antallet kommunene ble bedt om å ta imot neste år ble skrudd opp til 14.000 – og ny rekord. Siden hartallet på asylsøkere eksplodert.Først i slutten av oktober legger IMDI frem en ny prognose for bosetting i kommunene. Det eneste assisterende direktør Bjørn Holden vil fastslå i dag, er at de

t kommer en kraftig økning. De 14.000 neste år er forlengst historie. At kommunene så langt bare har takket ja til 9000, gjør historien desto mer dramatisk.

Trenger folk

På Tynset tar de altså flere enn de blir bedt om. Og det er ikke bare av medmenneskelighet.

— Vi trenger folk og har lenge jobbet med å få flere til å etablere seg her. Flyktninger kan være en viktig bit i det, sier "gammelordfører" Salbu. Både han og etterfølgeren Merethe Myhre Moen (Sp) vet alt om den nedslående befolkningsstatistikken både på Tynset og i hele regionen. Regionrådet for de åtte kommunene i Fjellregionen er i gang med en utredning som skal svare på hvordan de sammen kan bosette så mange som 500 flyktninger.

Blodfersk ordfører Merete Myhre Moen (Sp) og forgjenger Bersvend Salbu (SV) er helt på linje: Flyktninger er et godt svar for å øke folketallet både på Tynset og i hele ergionen. Foto: Jan T. Espedal

Tynset er allerede i gang og kan konstatere at den gledelige veksten på 13 tynsetinger i fjor, til 5562 sjeler, ene og alene skyldes innvandrere. Uten dem ville folketallet gått ned. Hvor mye, kommer litt an på hvilke innvandrere man teller.Ordfører-duoen vil ha dem, uansett.

— Så må vi bare sørge for å integrere dem på en god måte, så de får brukt ressursene sine, sier "nyordføreren".

Nektet norskkurs

Det vet mannen som står utenfor ærverdige Tynset stasjon en del om. En maidag i 1999 gikk Valon Salihu av toget akkurat her. 22-åringen hadde flyktet fra krigen i Kosovo og ble busset direkte til asylmottaket på Savalen. I dag eier og driver han Tynsets beste restaurant nettopp på den samme stasjonen. Han har startet bowling og nylig overtatt Tynset hotell.

Nå applauderer gründeren, som i øyeblikket har ti ansatte, politikernes vilje til å ta imot.

— I motsetning til arbeidsinnvandrerne kommer flyktningene for å bli. Så vi må få dem ut av mottak og satse på dem. Asylmottak er et fengsel som kan ødelegge hele fremtiden, sier han.

Her, på Tynset stasjon, gikk Valon Salihu av toget da han som ung flyktning var på vei til asylmottaket på Savalen. I dag eier og driver han restaurant på stasjonen sammen med kona Lindita. Han er enig i at det trengs flere folk på Tynset, men mener det er avgjørende å få flyktningene raskt inn i det norske. Foto: Jan T. Espedal

Selv gjorde han umiddelbart opprør mot integreringspolitikken anno 1999. Han hadde ikke tid til å lære norsk i sneglefart på kurs og skaffet seg servitørjobb på Røros hotell. Siden har han jobbet mye og hardt, fått to barn, og da foreldrene og søsknene hans returnerte til Kosovo, ble han igjen.— Hadde jeg fulgt opplegget med 7 – 800 timer på norskkurs hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Du må inn i det norske og få jobbe. Det betyr alt, sier han, og lover at hans familie har grodd fast.

Suksesshistorie

Et steinkast unna stasjonen strømmer en gjeng flyktninger ut av betongkolossen av et rådhus. De har vært på samfunnsopplæring og blant annet lært hvordan de kan registrere seg og søke jobb på NAV. Bakerst kommer hun som har tolket for eritreerne. For drøyt fire år siden satt hun på det samme kurset selv og prøvde å forstå.

— Målet mitt var å lære norsk så raskt som mulig, sier Nebiat Gergis (26), mens hun viser vei mot sykehjemmet litt borte i gaten. Hun har fri fra jobben som lærling denne uken for å være tolk og skal bare innom en kjapp tur før henting i barnehagen.

Nebiat Gergis har fått datteren Dima etter at hun ble bosatt på Tynset. Snart er hun ferdig utdannet helsefagarbeider, og hun og samboeren har ingen planer om å bo noe annet sted enn på Tynset. - Det er her vi hører til nå, sier hun Foto: Jan T. Espedal

De elleve månedene hun ventet på asylmottak, ble det lite norsk. På Tynset der hun, og etter hvert samboeren ble bosatt, løsnet det. Lærerne på norskkurset var flinke. På språktreningen i en frisørsalong ble hun tvunget til å hive seg inn i praten. Enda mer betydde det at hun fikk en norsk venninne da hun våget seg inn på kvinnekafeen til Frivillighetssentralen. En hun kunne snakke med alt om.Hun ble tilbudt jobb hos frisøren, men ville lære mer. Videregående virket uoverkommelig, men læreren peppet henne opp.

— At hun trodde på meg, betydde utrolig mye, sier hun, og forteller motvillig om et knippe seksere og en solid firer i norsk.

Les hva Aftenposten mener om bosetting av flyktningerher.

Ikke alle lykkes

Som snart ferdig helsefagarbeider – og med tiden kanskje sykepleier – havner Nebiat på suksess-siden både i statistikken og som fremtidig Tynset-boer. Det samme gjør samboeren, når han etter hvert blir ferdig bilmekaniker. Men det er enorm forskjell på hvordan det går med flyktningene etter at de er ferdige med to år med obligatorisk introduksjonsprogram. Regjeringens mål er at 55 prosent av dem skal direkte ut i jobb eller videregående utdanning. I fjor lyktes det for 44 prosent på landsbasis. For 60 prosent på Tynset.

Ikke overraskende går det best der arbeidsmarkedet er bra, og flyktningene er høyt utdannet. Menn kommer lettere i jobb enn kvinner, og flyktninger fra Etiopia, Eritrea og Afghanistan lykkes langt oftere enn dem fra Somalia, Palestina og Irak.

Samtidig viser forskning at resultatene også påvirkes av hva kommunene selv gjør. Kontakt med det lokale arbeidslivet og tidlig arbeidstrening, kontakt mellom flyktningene og lokalbefolkningen og tett oppfølging av den enkelte, er suksessfaktorer.

— At den politiske ledelsen er tydelige på at de vil ha resultater spiller også inn, sier forsker på NIBR Kristian Tronstad.

Stiller krav

At hun vil ha resultater er den blodferske ordføreren på Tynset i høyeste grad tydelig på.

— Vi må bli strengere og stille krav, ikke dikke og dulle med dem, sa Myhre Moen i kommunestyremøtet tirsdag, før hun fortsatte:

— Noen har høy kompetanse, og den må vi utnytte. Men vi kan ikke sortere. Akkurat som alle andre innflyttere, vil også noen

Nebiat Gerbis satser alt på å klare seg selv og betale tilbake det hun har fått. Foto: Jan T. Espedal

flyktninger forbruke mer av sosialbudsjettet enn andre.

Tilbake på sykehjemmet lover Nebiat at det må bli skikkelig krise før hun og samboeren skal belaste det budsjettet. Hun hadde full jobb ved siden av videregående. Nå sper hun på lærlinglønnen med butikkjobb.

— Da jeg satt på mottak, kunne jeg ikke annet enn ta imot støtte passivt. Nå vil jeg betale tilbake. Bidra. Sånn regner jeg med at de aller fleste har det.

Jobbdrømmen

Om ikke alle har det sånn, står i hvert fall jobb øverst på ønskelisten til Mohammed Rehda (38) og kona Yasmin (33). Elektrikeren og læreren hadde to jenter da de forlot slekt og venner, drømmehuset, landstedet og den store elektrobutikken i Homs i Syria for snart fire år siden. Nå har de fått to barn til og bor i en liten kommunal bolig på Tynset. På storskjermen ruller en video fra hjembyen. Lagt i ruiner.

— Det eneste jeg husker fra Syria er gyngehesten min, forteller Jana (10).

Barna fikk høre at de skulle på juleferie i Tyrkia. Foreldrene visste at de aldri ville se hjemmet i Homs igjen. Nå satser Jana (10), Nour (13), Seba (3), far Mohammed Rehda (38) og mor Yasmin Kishi (33) på en ny fremtid på Tynset. Begge de voksne drømmer om igjen å kunne praktisere yrkene sine som henholdsvis elektriker og lærer. Foto: Jan T. Espedal

Fra sitt nye liv på Tynset husker hun betydelig mer. Ikke minst at hun fikk en bestevenninne med en gang. Og hvor fint og uvant det var at alle hilste på gaten.Etter et halvt år ymtet far frempå om å flytte til en større by med flere jobber.

— Da får du flytte alene, fikk han høre. En dag kom han inn på Nille. Den totalt ukjente kvinnen bak disken sa: "Hei. Datteren din har glemt vottene sine her. "

— Da skjønte jeg at vi hørte til her, humrer han i dag. Og har bare en bekymring. Elektrikerutdannelsen fra Syria er null verd. Han har hatt språkpraksis i Nord-Østerdal kraftlag, klatret i master og gjort den samme jobben som andre.

— Sjefen sier jeg er flink. Men uten fagbrev kan han ikke ansette meg.

Familiefaren sukker.

— Men jeg er ikke pensjonist og kan gjøre mye. Kjøre buss, lastebil og taxi. Jeg vil ikke gå på NAV. Uten jobb kan jeg ikke snakke med barna mine.

Han lyser opp igjen.

— Kanskje kan jeg begynne på skole og få fagbrev som vaktmester. Jeg har mange planer for livet i Norge og gir ikke opp.

Kona nikker. Også hun har planer. I første omgang god nok norsk til å ta videregående. Så er drømmen å bli lærer igjen.

— Det blir vanskelig, sier hun. - Men jeg vil prøve. Det er her vi vil skape oss et liv.

På TV kan de se hvordan det står til i hjembyen, Homs. To år gamle Maher og Seba på tre er født på Tynset og skal etter alle solemerker også vokse opp her. Foto: Jan T. Espedal

Hva nå?

Om to uker kommer svaret på hvor mange flere flyktninger staten vil be kommunene om å bosette neste år. Da vil mange ferske kommunestyrer få en svært krevende sak på bordet. Også de som ikke synes de trenger nye innbyggere.

Lurer du på hvordan de møter asylsøkerstrømmen i Sverige? Her kan du lese mer:

Planlegger enkle hus for 75 000 flyktninger

Sverige er proppfullt

Finn seng til 100 000 personer!