Vår overvektige verden

Land som Egypt, Mexico, Jordan og Sør-Afrika har passert USA på listen over verdens mest overvektige. Fedme er blitt en global «epidemi».

Det er gjerne USA vi tenker på når vi snakker om fedme og sykelig overvekt. En vestlig greie som kan grense til det bisarre.

Men sannheten er at det er blitt et problem som strekker seg langt utover sære tilfeller og den vestlige verden. Fedmen er blitt global, den eksporteres i rekordfart og rammer alle kontinenter.

Land som Sør-Afrika, Jordan, Egypt og Mexico ligger nå over USA i WHOs statistikk. Andre tungvektere er Venezuela, Libya, Saudi-Arabia og Chile. (På kartet øverst i saken kan du sjekke alle landene.)

De siste tre årene har den franske fotografen Bénédicte Desrus dokumentert den globale fedmeepidemien. I fotoprosjektet Globesity har hun truffet menneskene bak tallene i en rekke land. A-magasinet presenterer denne uken deler av arbeidet.

New Jersey, USA, april 2011:

Donna Simpson veier 297 kilo og er kjent som verdens tyngste kvinne til å gjennomføre en fødsel. Hun er også kjent for å tjene penger på å spise seg stadig tykkere foran webkamera og for å uttale at hun har lyst til å veie 1000 pund (450 kilo). Flere tusen menn abonnerte på bloggen hennes. De sendte henne mat, kjærlighetserklæringer og ønsker. Donna ble et internettfenomen. Senere i 2011 forlot kjæresten henne, og Donna bestemte seg for å legge fetisjmiljøet på hyllen og gå ned i vekt. Hun ville være bedre i stand til å ta seg av barna sine. På bildet er hun hjemme med datteren Jacqueline som er syk og hjemme fra skolen.

Nairobi, Kenya, november 2012:

<b>Nairobi, Kenya, n</b>ovember 2012Ruth Gathu (35) dusjer etter trening. Hun veier 135 kilo og har en BMI på 44. Hun liker kroppen sin, men har bestemt seg for å gå ned i vekt etter råd fra bestevennen, som også er ernæringsfysiolog. Nå trener de to sammen hver uke. Men få overvektige i Kenya gjør som henne.–  Folk bruker ikke penger på slikt, forteller Ruth.I hovedstaden Nairobi finnes det mange som er rammet av fedme, særlig blant kvinner i middelklassen og øvre middelklasse. Matindustrien driver aggressiv markedsføring av kaloririk, men næringsfattig mat.

Ruth Gathu (35) dusjer etter trening. Hun veier 135 kilo og har en BMI på 44. Hun liker kroppen sin, men har bestemt seg for å gå ned i vekt etter råd fra bestevennen, som er ernæringsfysiolog. Nå trener de to sammen hver uke. Men få overvektige i Kenya gjør som Ruth . –  Folk bruker ikke penger på slikt, forteller hun.

I hovedstaden Nairobi finnes det mange som er rammet av fedme, særlig blant kvinner i middelklassen og øvre middelklasse. Matindustrien driver aggressiv markedsføring av kaloririk, men næringsfattig mat.

Nairobi, Kenya, juli 2012:

<b>Nairobi, Kenya, j</b>uli 2012Magdalena Wanjiru (46) veies ved Kenyatta National Hospital. Hun veier 139 kilo og har en BMI på 51. Magdalena har flere fedmerelaterte helseproblemer, blant annet høyt blodtrykk og smerter i bena. Likevel er hun ikke klar over at fedme er skylden til dem. Hver gang hun skal til sykehuset, må hun reise to og en halv time fra der hun bor. Magdalena har tre barn og er husmor. Fedme er på vei til å bli nok et alvorlig helseproblem i afrikanske land sør for Sahara. Middelklassen er hardest rammet. Men også de fattigste menneskene i de fattigste landene følger etter.

Magdalena Wanjiru (46) veies ved Kenyatta National Hospital. Hun veier 139 kilo og har en BMI på 51. Magdalena har flere fedmerelaterte helseproblemer, blant annet høyt blodtrykk og smerter i bena. Likevel er hun ikke klar over at fedme er skylden til dem. Hver gang hun skal til sykehuset, må hun reise to og en halv time fra der hun bor. Magdalena har tre barn og er husmor. Fedme er på vei til å bli nok et alvorlig helseproblem i afrikanske land sør for Sahara. Middelklassen er hardest rammet. Men også de fattigste menneskene i de fattigste landene følger etter.

Toulouse, Frankrike, september 2011:

<b>Toulouse, Frankrike, s</b>eptember 2011 Emilie David (t.v.) og Sarah Boque er begge kandidater i den regionale delen av skjønnhetskonkurransen Miss Curvy France. Her er de sammen på skifterommet. Formålet med konkurransen er å oppmuntre «plus size»-kvinner til å akseptere kroppen sin. Fedme er imidlertid, som i mange andre europeiske land, et alvorlig helseproblem i Frankrike. Emilie er 23 år, 160 centimeter høy, veier 86 kilo og bruker størrelse 48. Sarah er 24 år, 175 centimeter høy, veier 109 kilo og bruker størrelse 48/50.

Emilie David (t.v.) og Sarah Boque er begge kandidater i den regionale delen av skjønnhetskonkurransen Miss Curvy France. Her er de sammen på skifterommet. Formålet med konkurransen er å oppmuntre «plus size»-kvinner til å akseptere kroppen sin. Fedme er imidlertid, som i mange andre europeiske land, et alvorlig helseproblem i Frankrike. Emilie er 23 år, 160 centimeter høy, veier 86 kilo og bruker størrelse 48. Sarah er 24 år, 175 centimeter høy, veier 109 kilo og bruker størrelse 48/50.

Kairo, Egypt, november 2011:

<b>Kairo, Egypt, </b>november 2011Haysam Mohamed (29) sitter på soverommet sammen med kona Mona (27). Han har nylig gått ned 100 kilo etter en slankeoperasjon. Før operasjonen veide han 200 kilo. Egypt er et av landene i verden med flest personer med BMI over 30, ifølge WHO. Haysam og Mona giftet seg for åtte år siden, men de kan ikke få barn. Helseproblemer knyttet til Haysams fedme er årsaken. Nesten 70 prosent av Egypts befolkning er overvektige (BMI over 25). 35 prosent har BMI over 30.

Haysam Mohamed (29) sitter på soverommet sammen med kona Mona (27). Han har nylig gått ned 100 kilo etter en slankeoperasjon. Før operasjonen veide han 200 kilo. Egypt er et av landene i verden med flest personer med BMI over 30, ifølge WHO. Haysam og Mona giftet seg for åtte år siden, men de kan ikke få barn. Helseproblemer knyttet til Haysams fedme er årsaken. Nesten 70 prosent av Egypts befolkning er overvektige (BMI over 25). 35 prosent har BMI over 30.

Mexico City, Mexico, september 2013:

<b>Mexico City, Mexico, s</b>eptember 2013 Marbella Aguilar Sosa (57), som lider av sykelig overvekt, slapper av i bassenget på sykehuset Rubén Leñero i Mexico City, hvor hun nettopp er blitt innlagt. Hun veier 126 kilo, til tross for sin beskjedne høyde på 1,56 meter. Hun har høyt blodtrykk, ben- og ryggproblemer og så vondt at hun nesten ikke klarer å gå. Marbella begynte å legge på seg etter at datteren døde av blodkreft for åtte år siden. Depresjonen som fulgte, forand­ret matvanene hennes.

Marbella Aguilar Sosa (57), som lider av sykelig overvekt, slapper av i bassenget på sykehuset Rubén Leñero i Mexico City, hvor hun nettopp er blitt innlagt. Hun veier 126 kilo, til tross for sin beskjedne høyde på 1,56 meter. Hun har høyt blodtrykk, ben— og ryggproblemer og så vondt at hun nesten ikke klarer å gå. Marbella begynte å legge på seg etter at datteren døde av blodkreft for åtte år siden. Depresjonen som fulgte, forand­ret matvanene hennes. Fedme er blitt et enormt problem i Mexico. Få land har tykkere befolkning – selv USA må se seg slått av mexicanerne. Hjertesykdom og diabetes er de to vanligste dødsårsakene i landet.

Mexico City, Mexico, mai 2011:

Mexico City, Mexico, mai 2011Tiåringen Ubaldo Alexis Garcia Lopez får på seg oksygenmaske og blir lagt inn på akuttavdelingen ved Federico Gomez Children’s Hospital. Ubaldo har pusteproblemer på grunn av fedmen. Han veier 77 kilo og har en BMI på 37.Han kommer fra Iztapalapa, et fattig område i den mexicanske hovedstaden. Mexico er et av landene i verden med størst andel overvektige og ligger på førsteplass i barnefedme. Hvert tredje mexicanske barn er overvektig. Diabetes og hjertesykdom er de to vanligste dødsårsakene i landet, og særlig fattige rammes hardt av problemet.

Tiåringen Ubaldo Alexis Garcia Lopez får på seg oksygenmaske og blir lagt inn på akuttavdelingen ved Federico Gomez Children’s Hospital. Ubaldo har pusteproblemer på grunn av fedme. Han veier 77 kilo og har en BMI på 37. Han kommer fra Iztapalapa, et fattig område i den mexicanske hovedstaden. Mexico ligger på førsteplass i barnefedme. Hvert tredje mexicanske barn er overvektig. Det er særlig den fattige delen av befolkningen som rammes.

New York, USA, november 2012:

New York, USA, november 2012Michael Hebranko får støtte av kona Madelaine, han er innlagt for sykelig overvekt på St. Luke’s-Roosevelt Hospital. Michael var en av verdens tyngste menn. Som 16-åring veide han 161 kilo, og vekten fortsatte å øke i voksen alder. Men han klarte også å slanke seg. I 1990 ble han skrevet inn i Guinness rekordbok for verdens største vekttap etter å ha tatt av 321 kilo på 19 måneder. Kiloene kom imidlertid tilbake. I 1999 satte han ny personlig vektrekord med 500 kilo. Michael var inn og ut av sykehuset, hele tiden i kamp mot vekten. Han døde 25. juli 2013.

Michael Hebranko får støtte av kona Madelaine, han er innlagt for sykelig overvekt på St. Luke’s-Roosevelt Hospital. Michael var en av verdens tyngste menn. Som 16-åring veide han 161 kilo, og vekten fortsatte å øke i voksen alder. Men han klarte også å slanke seg. I 1990 ble han skrevet inn i Guinness rekordbok for verdens største vekttap etter å ha tatt av 321 kilo på 19 måneder. Kiloene kom imidlertid tilbake. I 1999 satte han ny personlig vektrekord med 500 kilo. Michael var inn og ut av sykehuset, hele tiden i kamp mot vekten. Han døde 25. juli 2013.

Over to milliarder.

2,1 milliarder mennesker er i dag rammet av fedme og overvekt — over 1 milliard flere enn i 1980, skriver det medisinske tidsskriftet The Lancet. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør 3,4 millioner mennesker hvert år på grunn av høy vekt.

Hva er så årsaken til at verdens befolkning er blitt så mye tykkere bare i løpet av et par tiår, på tvers av kulturer, kontinenter og rikdomsnivå? Forklaring på WHOs hjemmesider fremstår ved første øyekast som underlig enkel: Folk spiser flere kalorier enn før og er blitt mindre fysisk aktive.

Er menneskeheten plutselig blitt lat og svak for godterier?

Stillesitting.

- Nei, så enkelt er det ikke, svarer Tim Armstrong, fedmeekspert i organisasjonen. Hvordan vi mennesker lever, har endret seg, forteller han.

- Stadig flere bor i byer, ofte i byer som ikke er tilrettelagt for fysisk aktivitet. Samtidig jobber flere med arbeid som krever lite av oss fysisk.

Armstrong forteller også at matindustrien, som satser tungt i nye markeder, har sin del av skylden. Både internasjonale og lokale aktører driver aggressiv markedsføring av mat med mange kalorier og lite næring. Gjerne i land uten skikkelig regulering på området.

- Fattige har ofte ikke kunnskap om skadene ved denne maten. Du kan tenke deg selv hvis du var fattig, ikke hadde så mye å glede deg over og plutselig fikk råd til å kjøpe mat som smakte godt og som barna dine ville ha.

Armstrong forteller at fedmen vokser raskest i land som har opplevd en kraftig økonomisk vekst de siste årene, som Brasil, Mexico og Sør-Afrika.

- Befolkningen har på kort tid fått langt bedre tilgang på mat. Samtidig har de ikke råd til å kjøpe den maten som faktisk er bra for dem, sier Armstrong.

Ifølge WHO står fedme og overvekt nå for:

 • 44 prosent av alle tilfeller av diabetes.
 • 23 prosent av all iskemisk hjertesykdom.
 • Mellom 7 og 41 prosent av ulike typer kreft.

Fedme i Norge.

Også i Norge har vi problemer med å holde vekten.

WHO skiller mellom «fedme», som er BMI på over 30 - og «overvekt», som er BMI over 25. Halvparten av alle nordmenn er overvektige, hver femte nordmann havner i fedmekategorien.

Overlege Randi Størdal Lund ved Senter for sykelig overvekt kan imidlertid berolige mange av oss:

- Jeg vil påstå at det ikke er et kjempestort problem å ha noen kilo ekstra. Det er når det bikker over i fedme at risikoen virkelig øker, sier hun.

Egypts fete befolkning. Hun kan ikke berolige den egyptiske befolkningen på samme måte. Der havner så mange som 35 prosent av befolkningen i fedmekategorien.

Liste over verdens feteste land

Tallene nedenfor viser prosentandel av befolkningen med BMI over 30. Tallene er fra 2008.

25 på topp:

 1. Nauru 71,1
 2. Cook Islands 64,1
 3. Tonga 59,6
 4. Samoa 55,5
 5. Palau 50,7
 6. Marshalløyene 46,5
 7. Kiribati 45,8
 8. Kuwait 42,8
 9. Mikronesia 42
 10. Saint Kitts og Nevis 40,9
 11. Saudi-Arabia 35,2
 12. Bahamas 35
 13. Belize 34,9
 14. Egypt 34,6
 15. Jordan 34,3
 16. De forente arabiske emirater 33,7
 17. Sør-Afrika 33,5
 18. Barbados 33,4
 19. Qatar 33,1
 20. Mexico 32,8
 21. Bahrain 32,6
 22. Salomonøyene 32,1
 23. Fiji 31,9
 24. USA 31,8
 25. Syria 31,6

(...)

94. Norge 19,8

25 på bunn:

 1. Uganda 4,6
 2. Japan 4,5
 3. Malawi 4,5
 4. Komorene 4,4
 5. Rwanda 4,3
 6. Zambia 4,2
 7. Myanmar 4,1
 8. Nord-Korea 3,8
 9. Den sentralafrikanske republikk 3,7
 10. Burundi 3,3
 11. Tsjad 3,1
 12. Laos 3
 13. Øst-Timor 2,9
 14. Niger 2,5
 15. Afghanistan 2,4
 16. Burkina Faso 2,4
 17. Kambodsja 2,3
 18. Den demokratiske republikken Kongo 1,9
 19. India 1,9
 20. Eritrea 1,8
 21. Madagaskar 1,7
 22. Vietnam 1,6
 23. Nepal 1,5
 24. Etiopia 1,2
 25. Bangladesh 1,1

Rettelse:

I papirversjonen av denne saken er fargekoden til kartet blitt feil. Det står at grå farge betyr under 10. Det stemmer ikke. Grå farge skal være «ingen data».

Dette gjør at også de andre fargekodene er feil. Den lyseste fargen skal egentlig være <10, neste farge 10-19,9, neste farge 20-29,9, neste farge 30-39,9 og den aller mørkeste fargen på kartet 40+.

Dette betyr at blant annet USA, Mexico og Sør-Afrika ikke er 40+, men i kategorien 30-39,9. Landene med 40+ er Kuwait og en rekke øystater.

Vi beklager feilen!