Vinskolen: Våren kaller

Jeg orker ikke å vente lenger. Her er seks smaker som hjelper våren litt på vei.

Jeg nærmest drakk det første vårlyset som spredte seg over takene i nabogrenda. Snart ble det et ritual. Ut på kjøkkentrappen hver morgen for å se de første solstrålene lyse opp en ny dag. Men i dag skjedde det noe. Jeg sto barføtt i morgenkåpe på trammen, og det jeg så var snøfnugg. SNØ!

I teorien vet jeg godt at vinteren kan ta slike grusomme comeback til langt ut på våren. Sometimes it snows in april, sang Prince. Men i år finner jeg meg rett og slett ikke i det. Ikke når krig og usikkerhet herjer. Jeg trenger vår, og jeg trenger den nå. Så jeg trampet inn til skrivebordet mitt, kastet om på alle planer og skrev denne spalten. Mine damer og herrer: Her er viner som gir meg følelsen av vår, enten den manifesterer seg fysisk eller ikke.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Rosésesong

Først litt repetisjon. Nå i mars begynte årets første roséviner å piple inn i vårt marked. I ukene som kommer, vil jeg skrive mer om dem. Særlig i mai kommer majoriteten av de sommerlige, rosa dråpene.

Allerede er det nye produsenter og nasjoner jeg tenker vi bør merke oss. Vi har mye spennende i vente. Men før vi gir oss i kast med alt det nye, vil jeg repetere klassikerne. Nemlig rosévin fra Provence og Piemonte. De har ulik stil og bruksområde. Kjenner du dem, vil det bli enklere for deg å navigere fremover.

Så – hva er det viktigste?

Rosé fra Provence er blek, blek rosa på farge. Ofte dufter den mildt av jordbær eller bringebær, med noe som kan minne om lime og kalk. Smaken er også mild og rund. Dessverre ofte så mild, at den kan kjennes som et eneste langt gjesp. De beste, som jeg vil fremheve her i spalten, har en nerve inne i sin milde kropp. Detaljer, som et lite sting av bitterhet. Et løft av friskhet. Et ønske om en ny slurk.

En motsats til dette, finnes ofte i rosévin fra Piemonte. Der brukes druen nebbiolo, som har kraft, snerp og syrlighet. Allerede på duften merker du ulikheten. Den stiger opp og ut av glasset. Får meg til å tenke på syrlige moreller og noe som kan minne om jord. Tar du en slurk, så kjenner du en mer intens smak. Den kan minne om rips og morell. Du kan oppleve at syrligheten gir spenst til vinen. Det kjennes ofte som om vinen stiger og reiser seg langs ganen.

Foccatia eller solbriller?

Lesere som følger spalten, vil huske at syrlige smaker løfter fett. Er du glad i spekeskinker og oliven? Drømmer du om foccatia eller aioli? Liker du raust med majones til rekesmørbrødet ditt? Da vil en Piemonte-rosé være midt i blinken.

Vil du bare nippe til et glass i solveggen, bak store solbriller og med bare tær? Da velger du Provence. Vil du lære mer? Da sammenligner du én fra hvert område. To slurker kan lære deg mer enn alle ordene jeg får plass til her.

Nylig omtalte jeg druen pinot blanco, eller weissburgunder, som tyskerne kaller den, for «en ukjent drue». Da møtte jeg berettiget motbør. Pinot blanco er en spennende kvalitetsdrue, men ukjent for mange. Undervurdert er nok heller ordet jeg skulle ha brukt. Så i dag slår jeg et slag for at flere skal bli kjent med smaken av den. Mild, med nerve og personlighet. Det er hva vi leter etter, også her.

Snø i mars. Jeg kommer ikke over det. Kan hende vinteren fikk overtaket i dag. Men våren lar seg ikke stoppe. Vi skal bare fremskynde den litt.


Glad i vin?

  • Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Dom. De Sulauze Pomponette Rosé, Frankrike

Pris: 199,90 kr.
Varenr. 496601. Bestillingsutvalget, inne på 118 pol.
Terningkast 6

En nær perfekt Provence-rosé. Sunn og autentisk smak av jordbær. Syrlig snert i avslutningen. Mild munnfølelse, men fine detaljer. Lettdrikkelig og lekker. Denne vil være utsolgt om noen uker, så benytt sjansen mens den er her.

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin, Italia

Pris: 169,90 kr.
Varenr. 9747601. Basis, polkat. 4
Terningkast 5
Majoriteten av Piemonte-roseer kommer i mai. Men Ioppa er på plass allerede. Duft som stiger opp av glasset. Tydelig smak av morell og morellstein. Den inntar munnhulen på et vis, uten å bli for intens. Nå trenger du spekemat og annet snacks. Kos deg!

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco, Portugal

Pris: 207 kr.
Varenr. 11974101. Basis, polkat. 5
Terningkast 6
Mild, med nerve! Det er gjennomgangstema denne uken. Digge bobler fra Portugal. Dufter av hylleblomst og pære, med en ren og leskende smak hele veien ned i svelget. Smakte nylig ny årgang og ble litt forelsket. Igjen.

La Mundial Frizzante, Spania

Pris: 149,90 kr.
Varenr. 10233301. Bestillingsutvalg.
Terningkast 5

Her er noe nytt! Smakstilsatt vin. Du kan tenke deg hvor skeptisk jeg var! Men dette er en leskende og digg aperitiff. Smaker sitron, hylleblomst og sitronskall. Som en spritz, med 7 prosent alkohol.

Nals Margreid Berg Alto Adige Terlano Pinot Bianco, Italia

Pris: 219,90 kr.
Varenr. 13182701. Basis, polkat. 6
Terningkast 6
I et dam av intetsigende hvitviner, så skinner denne! Kjennes som den nesten letter i munnen. Så kommer en smak som kan minne om hvit pepper, mineral og salt. Dette er hva jeg mener med nerve. Et spennende bekjentskap.

Allegrini Valpolicella Classico, Italia

Pris: 155 kr.
Varenr. 5506601. Basis, polkat. 6
Terningkast 6
I Veneto lager de noen leskende og lettdrikkelige rødviner kalt Valpolicella. Dessverre er det litt for mange som bare er intetsigende. Her har vi noe annet. Pur smak av morell og mandel. Finkornet snerp. Lekker liten bitterhet i svelget. Super pizza- og pastavin. Funker også til trøst og kos, om våren lar vente på seg.

Vil du få A-magasinets saker rett i e-posten din?

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.