Hva i all verden serverer du når dronningen kommer på middag?

skodvin_aicha_04_doc6nuhq27lff61cdr5bkds.jpg
skodvin_aicha_03_doc6nuhq06u6j867pewkds.jpg
skodvin_aicha_05_doc6nuhq3vbjer15vsurkds.jpg
skodvin_aicha_02_doc6nuhprb7nn51laxu6kds.jpg

På Aicha Bouhlous kjøkken møter marokkanske farger tysk ryddighet og nordisk stil. Og til slutt: en liten dæsj lidenskap.

  • Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet, der vi besøker folk på kjøkkenet deres og snakker om det som foregår der.
skodvin_aicha_02_doc6nuhprb7nn51laxu6kds.jpg

Aicha Bouhlou (51) er kokebokforfatter, matblogger og eks-gallerist. Hun er født i Marokko, oppvokst i Tyskland og bor i Bergen. Bergenser av overbevisning. Drev kunstgalleri frem til 2011, da hun begynte å fotografere mat. Er opptatt av matglede også på hverdager.

Det beste med kjøkkenet

At det er praktisk og koselig.­ Intimt, men stort nok til skravlete barn og venninner i god avstand fra grytene mine. Kjøkkenet er det rommet i vårt hus som gjenspeiler hvem jeg er. Her er det litt fargerikt Marokko, en god del organisert, tysk ryddighet og nordisk stil, iblandet lidenskap.

skodvin_aicha_03_doc6nuhq06u6j867pewkds.jpg

Et typisk brukskjøkken

Kjøkkenet er hjertet i vårt hjem. Det er det rommet vi bruker mest, og gjester pleier også å finne veien inn hit først.

Hel ved

Møblementet er bygget i heltre. Komfyren er en gasskomfyr fra Smeg og kjøleskapet heter Maytag. I tillegg har vi plass til en rød sofa og et gammelt spisebord.

skodvin_aicha_04_doc6nuhq27lff61cdr5bkds.jpg

Dette var viktig for meg da vi innredet:At det var høyt under taket var viktig. Huset er fra 1889. Da vi kjøpte det, hadde det et kjøkken på åtte kvadratmeter, som var bygget på 70-tallet. Snekkermester Geirr Vetti bygget vårt nye kjøkken etter mine tegninger. Vi tilbakeførte det i det rommet som opprinnelig var kjøkk­e­n­et.

Jeg ønsket meg et kjøkken med litt høyde,­ store, dype skuffer og åpne hyller. På den tiden var det vans­kelig å finne et kjøkken som kunne oppfylle de kravene og fylle tak­høyden på nesten 3,5 meter.

Mitt beste minne er da jeg fikk kongelig besøk

Å lage middag til dronning Sonja på mitt kjøkken. Det ble en skikkelig vellykket og koselig kveld.

Blir man ikke stressa når dronningen melder sin ankomst?

Jo, jeg var litt stresset. Over at vinduene var skitne. Men jeg har verdens beste assistent: Min mann! Det er lenge siden nå, men jeg mener at vi hadde pannestekt torsk og noe med sjokolade til dessert.

Et åpent kjøkken: Hjertet i hjemmet

- Jeg har drevet kunstgalleri­ i Bergen i mange år. Hvis jeg regner med alle vernissasje-middagene, har jeg servert middag til veldig mange mennesker på dette kjøkkenet.

skodvin_aicha_05_doc6nuhq3vbjer15vsurkds.jpg

Favoritt-råvare?

Det er mange, men jeg har alltid lime og sitron i kjøleskapet og hvitløk på benken. Jeg kunne spist fisk til frokost, lunsj og middag.

Favoritt redskap: Skarp kniv

Min største glede på kjøkkenet­ er en skarp kniv.

I skammekroken: All maten som kastes

Jeg skammer meg ikke over noe på mitt kjøkken. Men jeg skammer meg over all maten vi kaster i Norge.

Dårlig tid? Værsågod, en rask meny fra Aichasmat.no:

Stek hakket sjalottløk og hvitløk raskt. Tilsett 1 ss karripasta og 2 dl kokosmelk. Kok i to-tre minutter. Ha i 1 kilo blåskjell og kok et par minutter. Rist litt på gryten med lokket på. Når blåskjellene åpner seg, tilsetter du lime­blader, 1 teskje fiskesaus og limesaft. Dryss over thai-basilikum.