Sjefen på Svartskog Kolonial: - Jeg elsker roen på landet

Cecilie Steensen Skovholt har gått fra å selge bensin og pølser til å drive landkaféen Svartskog kolonial.

  • Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet

Cecilie Steensen Skovholt og mannen tok over den landlige idyllen Svartskog Kolonial i Oppegård for et halvt år siden, nå er det høysesong og sommergjestene fyller tunet foran den gamle kolonialen. I andre etasje bor Skovholt og mannen, og de falt plask for sjarmen til det gamle kjøkkenet.

— Kjøkkenet her er helt unikt. Det er et 150 år gammelt, hentet fra en gård i Gudbrandsdalen og tilpasset dette rommet. Kjøleskapet er skjult bak en gammel skapdør med krok. Benkeplaten er smal med masse riper, skapene er dype og det er nesten ikke skuffer. Det er rett og slett veldig upraktisk, men det er vakkert. Vi har bodd her et halvt år nå, og det har vært en overgang å komme fra et moderne funkiskjøkken, til denne gamle sjarmen

Fra pølser til mat fra bunn

Før de tok over den kolonialen var Skovholt og mannen daglige ledere for flere bensinstasjoner. Det er først nå de føler at de er "kommet hjem".

— Selv om vi har drevet bensinstasjoner med halvfabrikata i 15 år, har jeg alltid vært lidenskapelig opptatt av å lage mat fra bunnen med ferske råvarer. Derfor er det så deilig å komme ut hit og lage mat fra bunnen hele dagen. Det går i salater, supper, ferske brød og nybakte kaker. Kanelboller, glutenfri sjokoladekake og glutenfri suksessterte går unna til kaffegjestene.

— Siden vi lager mat hele dagen, kan vi bli litt lei når vi kommer hjem. Da gjør vi det enklere, lager gjerne noe 8-åringen liker, som pasta eller pannekaker. Men det blir også en del rester fra dagens menyer.

— Hvis vi skal spise en god middag sammen som familie, går det ofte i helstekt indrefilet med bearnaisesaus og poteter. Det liker både mannen min og guttungen. Men skal vi invitere til selskap, er det gjerne tapas på menyen. På bordet vi ha sviske med surret bacon rundt, bakt i ovn.

Er det noe jeg må ha i hus, så er det friske grønnsaker og urter. Favoritter er både tomat, brokkoli og løk. Av urter går det mye i persille.

Varm jernovn

— Den fine Aga-komfyren er kjøkkenets juvel. Den lager fantastisk mat. Har to komfyrer og to store stekeplater med ulik varme. Den står alltid på, og om vinteren varmer den opp hele huset. Om sommeren må jeg innrømme at kjøkkenet kan for varmt. Når jeg står over grytene mens solen står på, da siler svetten. Men fin er den!

Redskap

Favoritt:

Gode kniver klarer jeg meg ikke uten.

I skammekroken:

Desilitermål. Jeg er dårlig på å beregne nøyaktig. Jeg gjør det meste på slump og smaker det heller til. Men jeg kunne sikkert brukt den litt mer.