Derfor elsker de Putin

Det er mange grunner til at så mange russere sier at de elsker sin president.

 • Per Anders Johansen

— Vi har alle fått det bedre takket være Putin. Han er karismatisk, energisk og snakker med folk som om han er deres bror, sier daglig leder for unggardistene i Moskva, Denis Davidov.

— Jeg hengte opp bildet av Vladimir Vladmirovitsj slik at han kan følge med på hvordan jeg gjør jobben min, sier Sergei Ozov, trener i kampidrett.

Denis og Sergei har én stor helt: Vladimir Vladmirovitsj Putin. Og de er ikke alene. Annekteringen av Krim, krigen i Ukraina, terror og krigen i Syria har gitt Putin nye rekordmålinger på 89 prosent oppslutning fra det uavhengige meningsmålingsinstituttet Levada.

Hvorfor forguder så mange russere Putin?

- Dette lærte jeg på Leningrads gater

I boken Lær judo med Vladimir Putin gir Russlands president enkle råd for hvordan han bekjemper sin fiende. Presidenten er en habil utøver, og poserer i judo-antrekk så ofte anledningen byr seg

 • Hold motstanderen din godt fast i et jerngrep.
 • Få ham ut av balanse.
 • Løfte ham opp, sleng ham over skulderen og få han i bakken.
  - For 50 år siden, på gatene i Leningrad, lærte jeg en ting: Hvis en kamp er uunngåelig, må du slå først, sa Putin i oktober for å begrunne at russerne blandet seg inn i borgerkrigen i Syria .

Putins patriotiske kampklubb

Sergei Ozov har tatt sin store helt på ordet. I byen Nikel, åtte kilometer fra grensen til Norge, driver han en «krigspatriotisk» klubb.

I skyggen av tungmetaller fra smelteverket trener han 120 gutter fra 5 til 20 år i kampidretter, våpen og drill. Fra et bilde på veggen titter Putin ned på guttene.

Sergei Ozov driver "krigspatriotisk" klubb i Putins ånd i byen Nikel. Han mener Putin bør være et ideal for alle unge russiske menn, siden han hverken drikker eller røyker, og i tillegg holder kroppen i form: -Jeg hengte opp bildet av Vladimir Vladmirovitsj slik at han kan følge med på hvordan jeg gjør jobben min, sier Sergei med et smil.

Sergei beundrer Putin og alt han står for. — Han drikker ikke, røyker ikke og lever et sunt liv. Putins selvdisiplin, høflighet og styrke representerer alt vi ønsker at guttene våre skal bli.

Her er Putins egen, helt spesielle 2016-kalender:

De minste må trene med tregevær

Femåringene trener med et tregevær for å lære seg å marsjere. De eldre barna får brukte et ekte AK-47 automatgevær, uten skarpe skudd.

Blir guttene boende i hjembyen og får seg jobb på smelteverket, er deres forventede levealder litt over 50 år.

— Våre gutter skal bli sunne, sterke og faste forsvarere av fedrelandet, menn som holder sitt ord og ikke rører alkohol og narkotika. Ingen våger å angripe deg når du er sterk, sunn og disiplinert, sier Sergei.

Se video:

Putin som Cæsar med hans påståtte unge kjæreste Alina Kabayeva som Kleopatra. - Dette er tabu i Russland, men alle lurer på om Putin har fått seg en ny kvinne, sier Budaev stolt.

— En helt og en antiheltTenk deg Putin som galeislave, gladiator, James Bond eller Julius Cæsar. Putin-satirikeren og kunstneren Andrej Budaev har drevet gjøn med Putin i snart 20 år og elsker det.

— Putin er både en helt og en antihelt, sier Budaev.

— Det mest interessante er at det alltid er svært vanskelig å vite hva han egentlig tenker.

En av Putin-dukkene fra det svært populære russiske satireprogrammet «Kokly», som Kreml sørget for å få lagt ned i 2002. Her ble Putin fremstilt som nervøs, impotent og en skrikende baby.

Et av Budaevs mest kjente bilder viser Putin som en dukkemester med flere ansikter.Bildet ble laget i 2002, samme år som Kreml stengte Russlands mest populære satireprogram Dukkene , laget etter mønster av britiske Spitting Image .

Russerne elsket programmet, som samlet 70 millioner TV-seere hver uke. Ingen ting var hellig. Jeltsin ble konsekvent presentert som fyllebøtte, mens Putin var en skrikende baby.

Men da Putin ble fremstilt som en nervøs, impotent ung konge som på bryllupsnatten ikke klarte å tilfredsstille Moder Russland, var det starten på slutten for programmet.

— Jeg blir ikke fornærmet, men mine venner blir såret, sa Putin.

Har Putin egentlig en plan?

Putins PR-maskiner

Putin med to av sjefene for russisk etterretning under nyttårsfest rett før jul. Putin har satt gamle KGB-venner inn i en rekke viktige posisjoner, som sikrer han makten.

Nedleggelsen av Dukkene var et av mange forvarsler. Putin skaffet seg full kontroll over alle de store statlige og private TV-kanalene. Hans lojale oligarker tok kontroll over økonomien.I årevis har russiske TV-seere fått servert et velpolert og glanset bilde av Putin i alle store kanaler, med god hjelp av PR-rådgivere og eksperter i strategisk kommunikasjon.

De kan alle triksene i boken. Putin fikk hjelp fra blant annet det amerikanske PR-byrået Ketchum, som bisto US Army med å styrke rekrutteringen.

«Putinismen» kan kort oppsummeres på følgende måte:

 • Putin er mannen som redder Russland. Uten ham er det tilbake til kaos og oppløsning.
 • Putin løftet russere ut av 90-årenes demokratiske eksperiment med fattigdom og kaos.
 • Nå er Russland igjen truet – av terror, muslimsk fundamentalisme, USA og NATO. Putin er den eneste som kan stoppe dem.
  Daglig blir de nesten identiske nyhetssendingene ryddet for Putins opptredener hvor han leverer hardtslående, smarte sitater:

— De som ikke angrer Sovjetunionens sammenbrudd, har ikke noe hjerte. De som angrer, har ikke noe hjerne, sa Putin til den tyske TV-stasjonen ARD i 2005.

I en ny bok fra Kreml på 400 sider, er Putins mange sitater og intervjuer samlet ett sted.

Her danser russiske pensjonister i 15 minusgrader:

En taktiker uten strategi?

Mikhail Zygar var redaktør i Russlands siste, større uavhengige TV-stasjon, TV Dosjd. I flere år var han en del av pressekorpset i Kreml. Zygar mener Putin higer etter ankerkjennelse og derfor aldri har tatt en upopulær avgjørelse.

I en tidligere glassfabrikk i Moskva har Mikhail Zygar ledet Russlands siste, større uavhengige TV-stasjonen, TV Dosjd.Zygar var i flere år en del av pressekorpset i Kreml, og fulgte hvert skritt Putin tok.

I høst ga han ut boken Sluttspill om Russlands store mann.

Se video:

— Putins sterkeste ønske er å bli oppfattet som en likeverdig partner med USA. Han ønsker å styre verden med de store guttene. Putin er ikke en strateg, men en taktiker, mener Mikhail Zygar og bruker Syria-krigen som eksempel.

— I mange år var Assad og Syria langt nede på hans agenda. Så går han inn uten en klar plan og lager enda mer rot. Et farlig rot.

Noen dager etter dette intervjuet med A-magasinet, mistet Zygar jobben:

Kreml og House of Cards

En av Putins favorittserier er House of Cards , hvor Kevin Spacey lyver, manipulerer og dreper seg frem til presidentstolen i Det hvite hus.

Da Putin oppdaget at hans forsvarsminister Sergej Sjoigu ikke ante hva serien var, fikk han klar beskjed: Gå hjem og skru på TV-en!

— Putin mente det ville lære Sjoigu hvordan amerikanske politikere egentlig er, sier Zygar.

— Han tror virkelig at det er en stor konspirasjon mot ham og Russland, og at USA vil gjøre alt for å kvitte seg med ham.

Putin styrer etter meningsmålinger

I Kreml følger Putins støttespillere tett med på hva som beveger seg i det russiske folkedypet.

Et stort antall meningsmålinger og holdningsundersøkelser gjøres fortløpende, og alle nye trender og fenomener på sosiale medier plukkes opp lynraskt.

Zygar mener likevel at Putins ekstremt høye oppslutning på 89 prosent må tas med en stor klype salt.

Dersom en fremmed ringer deg i Russland i disse terror- og spiontider og spør om du liker Putin, skal du ha ryggrad for å svare nei.

Hvorfor sender russerne fallskjermjegere til Nordpolen?

- Jeg jobber som en galeislave, sa Putin på en pressekonferanse. Det fikk kunstneren Budaev til å lage dette bildet av Putins skute med oligarkene ved baugen og de politiske støttespillere ved årene.

Ukraina-effektenDe største hoppene i Putins popularitet kom etter annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Ukraina.

De fleste russere vi møter, gjentar nøyaktig samme historie:

«Vestligstøttede demonstranter og nazister styrtet en lovlig president og ville forby russisk språk.

Kiev-regjeringen sendte militære, inkludert nazistiske grupper, for å slå ned de som var uenige i Øst-Ukraina.»

Etter Ukraina-krigen er bildene som satirikeren og kunstneren Andrej Budaev lager av Putin, blitt annerledes.

- Jeg støtter alt Putin har gjort i Ukraina, sier satirikeren Budaev. Det bærer hans bilder sterkt preg av.

— Jeg er helt enig i det Putin har gjort i Ukraina. Han hadde ikke noe valg. Noen måtte stå opp for russerne mot bandittoligarkene i Ukraina, sier satirikeren. - Nå fremstiller du han oftere som sterk, macho og med hånden på avtrekkeren?

— Det er slik han vil fremstå. Jeg setter det på spissen ved å gjøre ham til en vanlig mann, en soldat, en stridsvognfører eller gangster.

Se video:

Putins kvinnehistorier er et fullstendig tabuområde. Budaev har likevel laget et bilde av ham som Cæsar og hans unge venninne som Kleopatra.

— Det eneste jeg ikke driver gjøn med, er religion. Det er feil og farlig.

Dette er en av våre mest leste saker om Russland:

I Putins krigsrom

Putin i krigsrommet. Her fra styres de russiske bombeangrepene i Syria.
 1. november 2015 inviterer Putin alle russiske TV-seere inn i operasjonssenteret til Russlands militære styrker ved Moskva-elven. 50–60 millioner mennesker kan følge Putin mens han mottar rapporter fra generalene om krigen i Syria.— Herr sjefskommanderende! I tråd med din befaling har vi i dag utført seks angrep med tunge bombefly og avfyrt 34 langdistanse cruiseraketter.

Putin lytter, stiller spørsmål og gir ordet fra den ene generalen til den andre.

— Nå vil jeg ha rapport fra våre flåtestyrker, sier han.

Putin, generalene hans og bombene i Syria fyller i perioder alle nyhetssendinger, med en endeløs flom av detaljer. Hvilken landsby ble tatt i dag? Hvor mye veier en krysserrakett? Hvor mange sjømil har marinefartøyene tilbakelagt?

— Jeg takker dere alle for deres heltemodige innsats, avslutter Putin.

Les også:

På kontoret i Kreml

Noen timer senere er scenen skiftet i TV-teateret fra Kreml. Alle russere kjenner prosedyren, som fyller nyhetssendinger nesten hver dag.

Putin sitter på den ene siden av bordet. På den andre siden sitter i dag guvernøren fra Astrakhan.

— Gi meg rapport, sier Putin vennlig, men bestemt.

Guvernøren svarer raskt og litt nervøst.

De hyppige, TV-overførte besøkene på presidentens kontor, viser at Russlands president kan alt, er handlekraftig, bryr seg om alle og er hard mot dem som ikke gjør en god jobb.

Putins største problem er ikke i Syria, men i sengen:

Noen ofres

PR-stunt til frokost. President Vladimir Putin spiser frokost med statsminister Medvedev i Sochi, før de tar en tur i treningsrommet.

En jevn strøm av guvernører, etatssjefer og direktører har fått føle Putins ønske om å vise at han har makten, at han rydder opp. I sommer rammet det Putins gamle venn Jakunin, som i årevis rundstjal de russiske jernbanene. Tyveriet ble til slutt så åpenlyst og belastende at Putin valgte å sparke ham.Da en gruppe rasende arbeidere på en fabrikk eid av oligarken Oleg Deripaska, blokkerte motorveien i Leningrad-regionen i 2009, sørget Putin for å bli fløyet inn i helikopter. Arbeiderne hadde ikke fått lønn på flere måneder. På direkte TV skjelte han ut oligarken:

— Fabrikken din er en søppelhaug. Hvorfor løper folkene dine rundt som kakerlakker? Hvorfor har du ikke vært i stand til å ta en beslutning? spurte Putin.

Aktivistene i Putins ungdomsorganisasjon Den unge garde feirer bursdag for en av jentene på kontoret. På bordet står Gucci-gaven som "gardistene" har samlet inn penger til. Å jobbe for Putins mange støtteorganisasjoner er en sikker karrierevei for unge som vil opp og frem i dagens Russland. Og lønnen er veldig god.

Putins unge gardisterI nye, stilige lokaler holder Putins ungdomsorganisasjon Den Unge Garde til. Den er én av mange nasjonalistiske og sosiale folkebevegelser som jobber for Putin. Målet er å «samle russisk ungdom».

På skrivebordet til en av de ansatte står en Gucci-pose. En modellvakker, elegant gardist har bursdag har fått gaver fra kollegene.

På en plakat på veggen står det: «I himmelen er Gud. På jorden er Russland.» Et kart over hele Russland viser hvordan organisasjonen har avdelinger fra St. Petersburg til Vladivostok.

Maskoten deres er en stor papegøye, som de forgjeves har prøvd å lære opp til å si «Putin».

Se video:

En ung gardist i Moskva, anno 2015. Denis Davidov leder organisasjonen «Den Unge Garde» i Moskva: - Putin er en garantist for Russlands vekst og at Russland får en viktigere rolle i verden, sier Davidov.

— Han er vår garanti- Han er en garantist for Russlands vekst og for at vi får en viktigere rolle i verden, sier daglig leder for unggardistene i Moskva, Denis Davidov.

26-åringen fra Volgograd, tidligere Stalingrad, vil helst snakke om 2. verdenskrig. Arbeidsledighet blant unge, utdannelse eller mangel på rimelige boliger er ikke et tema.

— To av mine fire besteforeldre kom aldri tilbake fra krigen, sier Davidov.

— Vår jobb er å sørge for at Russlands ofre under den store fedrelandskrigen aldri blir glemt.

- Russland har den høyeste kulturen

Davidov har jobbet for Putin siden han var 17 år.

- Hvorfor elsker dere Putin?

— Pensjonistene, veteranene, de unge, våre foreldre. Alle har vi fått det bedre takket være ham.

Den unge gardisten gir Aftenposten en bok som vi får klar beskjed om å lese: Veteranenes dagbok

«Vi må alle elske Russland fordi det er intet annet land som Russland. Det er intet annet folk med så store hjerter og en så høyt utviklet åndelig kultur».

I dagens Russland brukes Sovjetunionens store og kostbare seier over nazistene som et politisk verktøy, som skal fortelle russerne at de er moralsk overlegne Vesten.

Nye generasjoner unge russere blir dessuten formanet om å gjøre sin plikt, akkurat som forfedrene. Alle må stå samlet.

Putin spiser lunsj med bønder i Rostov. Temaet er svakhetene i Russlands jordbruksproduksjon, som blant annet fører til at melk erstattes av planteolje i ost. PR-korpset er med, og senere på kvelden får 180 millioner russere se Putin snakke med «vanlige folk».

Fem måltider i barnehagenRussernes levestandard har økt kraftig i løpet av de 15 årene som er gått siden Putin tok over makten etter Jeltsin.

Putin tar selv æren for de gode tidene og skylder på lavere oljepris når det må kuttes.

Russernes bruk av oljepenger har vært enorm.

 • Det har blant annet ført til at lærerne i Moskva har fått en lønnsøkning på 79 prosent de siste fem årene.
 • En russisk politimann tjener nesten ti ganger mer enn en politimann i Ukraina.
  Barnehagesatsingen til SV her hjemme i Norge blekner sammenlignet med Putins egen barnehagepakke:

Bare i Moskva er det bygget 400 nye barnehager de siste par årene.

Putin på fest for unge kadetter fra russiske militærakademier i Moskva.

Fra 1. januar skal barna få fem måltider om dagen, inkludert full middag. Flere nye støtteordninger er innført. I tillegg til økte lønninger og pensjoner kommer en rekke store, offentlige utbyggingsprosjekter.

Men det store spørsmålet er fortsatt hva som skjer med Russland hvis oljeprisen faller mot 30 dollar fatet.

Russerne har allerede gjort en rekke store kutt.

110.000 ansatte i innenriksdepartementet har mistet jobben, og lærere og helsearbeidere har fått kuttet lønnen med ca. 10 prosent.

Putins holder State of Union-tale i Kreml rett før jul.

— Aldri en upopulær beslutning3. desember i fjor er de 1000 menneskene som utgjør Russlands øverste maktelite, samlet i St. George-hallen i Kreml-palasset.

Duma-representanter, teknokrater, byråkrater, guvernører, oligarker, PR-rådgivere og utvalgte pressefolk

Han snakker først 15–20 minutter om terror, tyrkere, IS og truslene mot Russland.

Men så overrasker presidenten. Resten av timen går med til å snakke om Russlands egne problemer, som korrupsjon, prisvekst, økonomi, helse, utdanning, eksport og småbedrifter.

Enkelte av maktmenneskene sovner mens Putin taler. De henges ut til spott og spe på Twitter og i russiske sosiale medier.

— I motsetning til virkelig store statsledere, som Gorbatsjov eller Jeltsin, har Putin aldri tatt en virkelig upopulær beslutning, sier Mikhail Zygar, som ledet Russlands siste, større uavhengige TV-stasjonen.

Han sluttet «frivillig» i jobben som TV-sjef.

Zygar tror presidentens sterkeste drivkraft er behovet for anerkjennelse.

— Putin gjør alt for å bli elsket.