Sophie Elise: Det er forventet at jenter som ser ut som meg, skal være dumme med pipestemme og ikke kunne noen ting. Men jeg nekter å være sånn.

2015 ble året der Sophie Elise Isachsen presterte på noe annet enn sitt eget utseende

Hvilke øyeblikk former deg som person? Kan man, i en alder av 21 år, se tilbake og tenke «dette har vært viktige øyeblikk for den jeg er i dag»? Kanskje, hvis man heter Sophie Elise Isachsen og har Norges mest omtalte blogg.

Hun tok silikon på 18-årsdagen og ble avbildet på forsiden av FHM som den yngste i landet bare tre måneder senere. Ville noen intervjue henne, handlet det stort sett om silikon, neseoperasjon, Restylane, Botox eller hvordan hun brukte «barbiedopet» melanotan for å bli brun. Og Sophie Elise snakket.

Både til pressen og til sine 50.000 blogglesere fortalte hun åpent og ærlig om hvordan hun måtte sitte i rullestol etter silikonoperasjonen fordi det gjorde så vondt. Hvor mye Restylane hun fylte i leppene under hver behandling.

Før kunne jenter komme bort til meg på byen og spørre om de kunne få kjenne på puppene mine.

Hun viste frem en plastret og hoven nese etter operasjonen, og man kunne lese om hvor redd hun var før hun sovnet av narkosen. Sophie Elise Isachsen ble, tilsiktet eller utilsiktet, hele Norges Barbie før hun var ferdig med tenårene.

Men i år skjedde det noe. Sophie Elise ble ikke lenger intervjuet om kropp og kirurgi, men fordi hun hadde skrevet om Freias bruk av palmeolje, et innlegg som ble lest av flere hundre tusen, og som skapte furore i sjokoladegigantens markedsavdeling.

Hun markerte seg som en tydelig stemme i debatten om flyktninger og fikk massiv støtte etter å ha mottatt grov, seksualiserende hets på grunn av det. Aviskommentatorer har støttet henne, og hun ble invitert til å snakke om forbrukermakt på Aftenpostens klimakonferanse sammen med daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold.

— Før kunne jenter komme bort til meg på byen og spørre om de kunne få kjenne på puppene mine. Når de kommer bort til meg nå, er det for å snakke om min personlige mening i samfunnsaktuelle spørsmål.

Om hun har mistet lesere på grunn av scenebyttet? Tvert imot - Sophie Elises blogg er mer populær enn noensinne. Hva skjedde?

Vendepunktet

Vi har avtalt et møte hos hennes faste frisør i Pilestredet i Oslo. Det førs­te møtet av to. Vi har god tid. Sophie Elise, eller Sophie, som de nærmeste kaller henne, skal sette inn nye extensions og farge deler av håret pastellblått. Behandlingen tar seks timer.

— Jeg er alltid blitt fortalt at jeg aldri kom til å bli tatt seriøst på grunn av måten jeg så ut på. Derfor føles det ekstra godt at jeg nå gjør det. Hele 2015 har egentlig vært en reise der utseendet mitt ikke har spilt noen rolle.

Sophie Elise fotograferer seg selv på Huk, Bygdøy. - Mange mener at jeg ikke får lov til å mene det jeg gjør fordi jeg ser ut på en viss måte, sier hun.

Det startet med TV 2-programmet Mitt dansecrew rett etter nyttår. Sophie Elise var et av åtte kjente fjes som skulle opptre sammen med en dansegruppe, og seerne skulle stemme deltagerne videre i hvert program. Hun kom på tredjeplass.

For første gang i bloggkarrièren skulle hun virkelig prestere på noe annet enn å posere foran et kamera.

Jeg angrer ikke på at jeg tok silikon, men den gang var det var mye viktigere for meg enn å finne ut hvem jeg var.

I dag beskriver hun opplevelsen som noe hun ville «gjort om igjen tusen ganger til». Jenta som tidligere kunne begynne å gråte hvis hun så seg selv på video fordi hun følte seg stygg, ga blaffen i at hun nå var svett og ufresh på TV hver uke.

Å være med i et danseprogram gjorde henne lykkelig på ordentlig.

— Det programmet ble et vendepunkt for hvordan jeg så på meg selv. Jeg har alltid vært veldig usikker på hvordan jeg har sett ut og brukt ekstremt mye tid på å tenke på det. Her om dagen kommenterte en bloggleser at jeg i starten alltid holdt hånden opp foran ansiktet når jeg tok bilder til bloggen. Det hadde jeg helt glemt, men det var jo fordi jeg var så misfornøyd med nesen og munnen min.

Utestengt fra gjengen

Sophie Elise vokste opp i Harstad med mamma, pappa og lillesøster. Oppveksten i Nord-Norge var trygg og god, men jenta som sto på terskelen til tenårene, var på ingen måte trygg på seg selv. 13 år gammel bestemte hun seg for å ta silikon.

Å godta seg selv som hun var, var aldri et alternativ. Sophie Elise følte seg som en firer og ville være en tier. Som 14-15-åring tenkte hun mer på silikon enn fremtidig utdanning og jobb. Et par år senere, 16 år gammel, startet hun en blogg.

— Jeg angrer ikke på at jeg tok silikon, men den gang var det var mye viktigere for meg enn å finne ut hvem jeg var. Hvis fokuset hadde blitt lagt på helt andre ting, hadde jeg kanskje ikke hatt det behovet.

En nyfødt Sophie Elise med pappa Jan Olav Isachsen. De har alltid hatt et nært forhold.

Til tross for rosa blogg — 16-åringens hverdag i Harstad var langtfra like rosa. Sophie Elise følte seg malplassert og til tider veldig ensom.

Med mor Lise, far Jan Olav og lillesøster Frida Marie i Harstad i 2001.

Hun ble frosset ut fra den kule gjengen hun ville være med i og var ofte hjemme hos farmoren og farfaren, som bodde rett ved skolen, i stedet for å sitte alene. Blogguniverset ble hennes flukt fra virkeligheten.

12 år gammel i 2007. Da dette bildet kom ut på Facebook to år senere ringte hun politiet for å få det fjernet. «Så usikker var jeg på meg selv», skrev hun om episoden på bloggen.

— Folk skrev til meg på bloggen at jeg var kul og et forbilde. Samtidig som jeg satt helt alene i kantinen, og alle der visste at jeg ikke var kul. Det var helt jævlig. Jeg følte meg veldig sett på. Men i dag er jeg glad for at jeg ikke var med i den gjengen. Og nå kommer de jo krypende. Er søte og snille og ber meg linke til sin Instagram-konto. - Hva tenker du om det?

— Det finner jeg meg ikke i, altså. Jeg fikk ikke sitte med dem eller komme på deres fester, og nå skal de liksom ha noe fra meg? Da er det sykt digg å si nei. Det unner jeg virkelig alle som har opplevd å bli holdt utenfor.

To uker senere møtes vi igjen. Novembersolen er på vei ned, og vi kjører i full fart ut til Bygdøy for å ta bilder mens det fortsatt er dagslys. Sophie Elise har i mellomtiden vunnet pris for årets blogger, vært gjest på Lindmo og skrevet flere innlegg om fremmedfrykt og flyktninger som er blitt sitert i flere av landets største nettaviser. For å nevne noe. 21-åringen er hyperaktuell.

Med i bilen er far Jan Olav Isachsen som har vært sammen med datteren på et møte. Han er ofte med når datteren skal ta viktige avgjørelser, forteller han. For å fungere som en person som «kun tenker på Sophies beste».

Far og datter rekker akkurat å fotograferes på Bygdøy før det blir mørkt, og vi kjører videre til neste post på programmet: spraytan. På veien ringer telefonen. Samtalen varer ikke lenger enn ett minutt.

— Er det sant? Så gøy!

Hun legger på.

— Det var Dagbladet som ringte. Jeg er nominert til Årets navn.

Sophie Elise Isachsens far Jan Olav Isachsen har vært sammen med datteren på et møte. Han fungerer som en person som «kun tenker på Sophies beste».

Feminist

Sophie Elise har ingen planer om å ta ut silikonet, og hun vil fortsatt ha både falske øyenvipper og fyll i leppene. Sminke og hår har alltid vært en hobby. Samtidig ønsker hun å være en meningsbærer. Den kombinasjonen provoserer mange. På nettet florerer det med stygge kommentarer hver gang hun uttaler seg om noe.

— Mange mener at jeg ikke får lov til å mene det jeg gjør fordi jeg ser ut på en viss måte. Det virker nærmest som det er greit å mobbe folk som har fikset på utseendet sitt. Hvis jeg snakker om noe viktig, og VG eller Dagbladet legger det ut på Facebook, så kommenterer folk at jeg er stygg og ser ut som en and, og sånn skal ikke barna deres få lov til å se ut. Men jeg tenker at det begrenser dem som kommenterer, mer enn det begrenser meg. De låser seg jo for nye innspill.

- Vi er flinke til å putte hverandre i bås?

— Absolutt. Det er forventet at jenter som ser ut som meg, skal være dumme med pipestemme og ikke kunne noen ting. Men jeg nekter å være sånn. Jeg er et nyansert menneske, og vil heller spille på alle ytterpunktene ved meg selv enn å begrense meg.

For meg er feminisme at jenter skal kunne mene det de vil, og kle seg som de vil.

- Vi i pressen er blitt beskyldt for ikke å stille deg nok kritiske spørsmål. Er du dobbeltmoralsk når du både skriver om flyktninger og samtidig fronter et usunt kroppsbilde?

— Jeg tror mange glemmer at jeg startet bloggen min da jeg var 16 år. Jeg har gått igjennom mange faser og mener jeg burde få lov til å uttale meg om temaer som interesserer meg, uansett om det er sminke, flyktninger eller miljø. Jeg kan ikke ta all skyld for alt kroppspress som finnes, og har jo selv også hatt et anstrengt forhold til min egen kropp. Hvem skal ta skylden for det?

- Du har sagt at du er feminist?

— Jeg er feminist! For første gang i løpet av intervjuet blir tonen litt skarpere.

— Feminisme handler jo om at kvinner skal være likestilt med menn, men for meg er feminisme også at jenter skal kunne mene det de vil, og kle seg som de vil. Hvis en mann er et sexsymbol, så er ikke det en negativ ting, men det er det hvis en kvinne er det. Det er ikke negativt ladet når George Clooney blir omtalt som et sexsymbol, men hvis noen sier at jeg er det, er det negativt.

Fra spraytan-studioet i Bogstadveien går turen videre hjem til leiligheten ved Carl Berner. En leilighet hun har kjøpt for penger tjent på bloggingen, og som hun bor i sammen med kjæresten. Klokken nærmer seg 17, og dagens første blogg­innlegg er ennå ikke ute.

I sommer skaffet Sophie Elise og kjæresten Robin seg hund. Den heter Charlie og er av rasen pomeranian.

Det er fredag kveld, men Sophie Elise skal ikke ut på byen som så mange av hennes jevnaldrende. I stedet skal hun lage et annonseinnlegg for en samarbeidspartner, en sminkebutikk på nett, og så legge seg. Neste morgen venter mer jobb.

I løpet av 2016 skal hun sannsynligvis gi ut bok. Hun vil helst ikke si så mye om boken ennå, men det blir en bok med personlige historier. Og så vil hun fortsette å være en stemme folk lytter til.

— Hva gir det deg når du blir invitert til viktige arrangementer for å snakke om ting som for eksempel forbrukermakt?

— Da tenker jeg at dette vil jeg gjøre for alltid. Det gir meg en selvtillit som er mye viktigere å ha enn den jeg får av utseendet mitt, som om 20 år uansett kommer til å være long gone. Den selvtilliten kan jeg ha med meg resten av livet.


Tre om Sophie Elise

Robin Johansson, samboer

robin-a2u7PPVmQi.jpg

— Jeg falt for hennes intelligens og skjønnhet. Og for å være helt ærlig, så falt jeg også mye for hennes temperament. Der er vi veldig like. Hun er også ekstremt sjenerøs og snill og tenker hele tiden på alle rundt seg. Noen ganger kan det nesten bli litt for mye, men først og fremst synes jeg bare det er en veldig fin egenskap. I tillegg er hun veldig strukturert og har stålkontroll på sin egen jobbhverdag.

Jan Olav Isachsen, far

-Det har vært spennende å følge Sophie gjennom bloggen, og selv om det selvsagt har vært noen opp- og nedturer, har moren hennes og jeg støttet henne hele veien. Nå er jeg ofte med på møter for å være en nøytral person hun kan rådføre seg med, og som kun tenker

far-Vn4uxqUsA7.jpg

på hennes beste. Hun er en jente som absolutt ikke har nesen opp i skyene. Om vi er stolte av henne? Selvsagt. Det har vi alltid vært.

PortrettIMG_6482edit.jpg-cnmMF2s2Kp.jpg

Vegard Normann Produsent for Bloggerne, der Sophie Elise har vært med i fem sesonger.

Sophie Elise er en tøff, modig og viljesterk jente som ikke slutter å imponere. Det er lett å latterliggjøre unge jenter som blogger om sitt liv, men Sophie Elise har forlengst bevist at selv om hun skriver litt om sminke og mote, så kan hun også ha et samfunnsengasjement som strekker seg langt utenfor jenterommet. At hun er åpen om egne svake sider og samtidig ser lenger enn sin egen nesetipp, tror jeg skiller henne fra mengden.