Vinnerne av verdens mest prestisjetunge fotopris er kåret. Vinneren av World Press Photo 2020 er fotografiet av en ung mann som resiterer protestdikt under en demonstrasjon i Sudan.
– Det var total blackout der. Så, helt uventet, begynte folk å klappe i mørket. De lyste med mobiltelefonene mot en mann som sto og resiterte et protestdikt, forteller den japanske fotografen Yasuyoshi Chiba fra Agence France-Presse til World Press Photos hjemmeside.
Protestbølgen i Sudan startet i 2018, etter sigende fordi brødprisene var tredoblet. Så spredte demonstrasjonene seg. I april 2019 krevde demonstranter diktator Omar Al-Bashirs avgang, og i april ble han fjernet ved et militærkupp. Folk krevde at sivile tok over styringen av landet. 19. juni tok Chiba dette fotografiet under en blackout der Khartoum var mørklagt.
Under følger et utvalg premierte bilder i årets konkurranse.
1. pris: Samtid (enkeltbilder)
Vinneren av kategorien for samtidsfotografi skildrer en businessmann som låser inn våpen etter endt dag på Midtøstens største våpenhandlermesse, International Defence Exhibition and Conference (IDEX) i Abu Dhabi, De arabiske emiratene.
3. pris: Samtid (enkeltbilder)
Hvit makt-gruppen Shield Wall Network feirer Hitlers bursdag på en båt på innsjøen Lake Dardanelle, Arkansas, USA.
Høyreekstrem aktivitet har vokst i USA det siste tiåret, ifølge Center for Strategic and International Studies (CSIS).
2. pris: Samtid (serier)
The Tigers Next Door heter serien der Steve Winter belyser forholdene for de mellom 5000 og 10.000 tigre som lever i fangenskap i USA, i dyreparker og som kjæledyr hos private. Det er flere enn antallet ville tigre som lever i Asia.
1. pris: Miljø
En isbjørn og hennes unge sjekker ut forskningsutstyr fra forskningsskipet Polarstern, som undersøker klimaendringene i Arktis.
2. pris: Miljø
2019 vil bli husket for skogbrannene. Her jobber brannvesenet mot flammene utenfor Brentwood, California i USA i august 2019. Det brant i seks dager.
President Donald Trump anklaget myndighetene i California for dårlig skogforvaltning og mente de var skyld i brannene.
2. pris: Nyheter
Al-Hol-leiren nord i Syria huset titusener av flyktninger, mange av dem såkalte «IS-kvinner» som hadde giftet seg og fått barn med IS-krigere. Etter at IS tapte territorier, endte mange av dem her, i den største flyktningleiren i det nordøstlige Syria, kontrollert av kurderne.
1. pris: Nyheter (bildeserie)
Protestene i Hong-Kong startet som reaksjon på at myndighetene la frem et lovforslag som åpnet for å utlevere folk til straffeforfølgelse i Fastlands-Kina. Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer fortsatte.
1. pris: Natur
Orangutangene har bare to leveområder i verden, øyene Sumatra og Borneo. De tvinges ut av sine habitater i regnskogen fordi palmeoljeplantasjer, hugst og gruvedrift tar over områdene. Ifølge WWF er det bare 14.000 orangutanger igjen i verden.
1. pris: Portrett
De kaller det «resignasjonssyndrom». 15 år gamle, armenske Ewa har akkurat våknet fra katatonisk tilstand, der man er ukontaktbar for omverdenen. Hun sitter i en rullestol, flankert av sine foreldre, i et flyktningemottak i Podkowa Lesna, Polen, 1. juni 2019.
2. pris: Portrett
Finnes det et eget afrikansk draguttrykk? Det var prosjektet til fotograf Lee-Ann Olwage, som ville kaste lys på LGBTQ+-samfunnets ønske om å finne sin identitet og gjenerobre det offentlige rom til tross for diskriminering, trakassering og vold.
1. pris: Portrett (serie)
I 2019 ble tusener av IS-fanger sluppet fri da IS trakk seg tilbake fra okkuperte territorier
De frigitte fangene er sterkt traumatiserte. Adam Ferguson har portrettert tidligere fanger fra Yezidi-folket og andre minoriteter.
3- pris: Sport
Liverpool slo Tottenham Hotspur i Champions League-finalen. Da skjedde dette.
1. pris: Hendelsesnyheter
Protestene i Algerie startet i februar, da 81 år gamle Abdelaziz Bouteflika kunngjorde at han ville stille til valg for en femte presidentperiode. Da hadde han sittet i 20 år.
I april ble det klart at Algeries president bøyde av og ikke søkte gjenvalg. Men protestene fortsatte gjennom hele året, med krav om total fornyelse av makten i landet, uten at konflikten kom til noen løsning.
2. pris: Hendelsesnyheter
21 ble drept og 28 skadet i et angrep av den islamistiske ekstremistgruppen al-Shabab på luksushotellet DusitD2 i Nairobi, Kenya. Angrepet varte i 20 timer. Alle fem angripere ble drept.
1. pris: Nyhetshendelser (bildeserie)
Seks minutter etter take off fra Addis Abeba 10. mars forsvant Ethiopian Airlines Flight ET302 fra radaren. 157 mennesker mistet livet.
Flere bilder? Alle vinnerbildene ligger ute på World Press Photo.