Dette er årets beste pressebilder

Vinnerne av verdens mest prestisjetunge fotopris er kåret. Vinneren av World Press Photo 2020 er fotografiet av en ung mann som resiterer protestdikt under en demonstrasjon i Sudan.

– Det var total blackout der. Så, helt uventet, begynte folk å klappe i mørket. De lyste med mobiltelefonene mot en mann som sto og resiterte et protestdikt, forteller den japanske fotografen Yasuyoshi Chiba fra Agence France-Presse til World Press Photos hjemmeside.

Protestbølgen i Sudan startet i 2018, etter sigende fordi brødprisene var tredoblet. Så spredte demonstrasjonene seg. I april 2019 krevde demonstranter diktator Omar Al-Bashirs avgang, og i april ble han fjernet ved et militærkupp. Folk krevde at sivile tok over styringen av landet. 19. juni tok Chiba dette fotografiet under en blackout der Khartoum var mørklagt.

Under følger et utvalg premierte bilder i årets konkurranse.

1. pris: Samtid (enkeltbilder)

Vinneren av kategorien for samtidsfotografi skildrer en businessmann som låser inn våpen etter endt dag på Midtøstens største våpenhandlermesse, International Defence Exhibition and Conference (IDEX) i Abu Dhabi, De arabiske emiratene.

«Nothing Personal - the Back Office of War»

3. pris: Samtid (enkeltbilder)

Hvit makt-gruppen Shield Wall Network feirer Hitlers bursdag på en båt på innsjøen Lake Dardanelle, Arkansas, USA.

Høyreekstrem aktivitet har vokst i USA det siste tiåret, ifølge Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Hitler´s Birthday/Easter Weekend

2. pris: Samtid (serier)

The Tigers Next Door heter serien der Steve Winter belyser forholdene for de mellom 5000 og 10.000 tigre som lever i fangenskap i USA, i dyreparker og som kjæledyr hos private. Det er flere enn antallet ville tigre som lever i Asia.

Kevin Antle poserer med ansatte i et badebasseng der det holdes tigershow, Myrtle Beach Safari, South Carolina, United States.

1. pris: Miljø

En isbjørn og hennes unge sjekker ut forskningsutstyr fra forskningsskipet Polarstern, som undersøker klimaendringene i Arktis.

2. pris: Miljø

2019 vil bli husket for skogbrannene. Her jobber brannvesenet mot flammene utenfor Brentwood, California i USA i august 2019. Det brant i seks dager.

President Donald Trump anklaget myndighetene i California for dårlig skogforvaltning og mente de var skyld i brannene.

2. pris: Nyheter

Al-Hol-leiren nord i Syria huset titusener av flyktninger, mange av dem såkalte «IS-kvinner» som hadde giftet seg og fått barn med IS-krigere. Etter at IS tapte territorier, endte mange av dem her, i den største flyktningleiren i det nordøstlige Syria, kontrollert av kurderne.

En russisk kvinne holder barnet sitt i kø ved et provisorisk sykehus i flyktningleiren Al-Hol i Syria.

1. pris: Nyheter (bildeserie)

Protestene i Hong-Kong startet som reaksjon på at myndighetene la frem et lovforslag som åpnet for å utlevere folk til straffeforfølgelse i Fastlands-Kina. Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer fortsatte.

En mann holder opp en plakat i Shatin, Hong Kong, mens folk samler seg for å synge en populær protestsang, 11. september 2019.
Paraplyer ble et symbol på protestene. Her fra Causeway Bay 1. oktober 2019.

1. pris: Natur

Orangutangene har bare to leveområder i verden, øyene Sumatra og Borneo. De tvinges ut av sine habitater i regnskogen fordi palmeoljeplantasjer, hugst og gruvedrift tar over områdene. Ifølge WWF er det bare 14.000 orangutanger igjen i verden.

«Final Farewell» heter bildet av denne månedgamle orangutangungen, som ble funnet med sin skadede mor på en palmeoljeplantasje på Sumatra, Indonesia. Den døde like etterpå.

1. pris: Portrett

De kaller det «resignasjonssyndrom». 15 år gamle, armenske Ewa har akkurat våknet fra katatonisk tilstand, der man er ukontaktbar for omverdenen. Hun sitter i en rullestol, flankert av sine foreldre, i et flyktningemottak i Podkowa Lesna, Polen, 1. juni 2019.

Portrettet av Ewa var også blant de nominerte til hovedprisen for årets foto.

2. pris: Portrett

Finnes det et eget afrikansk draguttrykk? Det var prosjektet til fotograf Lee-Ann Olwage, som ville kaste lys på LGBTQ+-samfunnets ønske om å finne sin identitet og gjenerobre det offentlige rom til tross for diskriminering, trakassering og vold.

Belinda Qaqamba Ka-Fassie poserer i Khayelitsha ved Cape Town, Sør-Afrika.

1. pris: Portrett (serie)

I 2019 ble tusener av IS-fanger sluppet fri da IS trakk seg tilbake fra okkuperte territorier

De frigitte fangene er sterkt traumatiserte. Adam Ferguson har portrettert tidligere fanger fra Yezidi-folket og andre minoriteter.

Rezan (11) ble kidnappet av IS i 2014.
Jitan (14), avbildet i Dohuk. Han ble kidnappet i 2014. Nå snakker han arabisk bedre enn sitt kurdiske morsmål.
Noora Ali Abbas (60) med barnebarnet Harreth (6) i teltet sitt i en irakisk flyktningeleir i Nineveh.

3- pris: Sport

Liverpool slo Tottenham Hotspur i Champions League-finalen. Da skjedde dette.

Fotballfans stormer ut i gatene for å feire seieren.

1. pris: Hendelsesnyheter

Protestene i Algerie startet i februar, da 81 år gamle Abdelaziz Bouteflika kunngjorde at han ville stille til valg for en femte presidentperiode. Da hadde han sittet i 20 år.

I april ble det klart at Algeries president bøyde av og ikke søkte gjenvalg. Men protestene fortsatte gjennom hele året, med krav om total fornyelse av makten i landet, uten at konflikten kom til noen løsning.

Studenter i konfrontasjon med opprørspoliti i Algerie.

2. pris: Hendelsesnyheter

21 ble drept og 28 skadet i et angrep av den islamistiske ekstremistgruppen al-Shabab på luksushotellet DusitD2 i Nairobi, Kenya. Angrepet varte i 20 timer. Alle fem angripere ble drept.

Kvinner blir evakuert mens sikkerhetsvaktene leter etter angripere på et luksushotell i Nairobi, Kenya, 15. januar 2019.

1. pris: Nyhetshendelser (bildeserie)

Seks minutter etter take off fra Addis Abeba 10. mars forsvant Ethiopian Airlines Flight ET302 fra radaren. 157 mennesker mistet livet.

Familiemedlemmer sørger over de omkomne i en minnemarkering ved Holy Trinity Cathedral i Addis Abeba, Ethiopia, en uke etter ulykken.
Fra minnestunden i Addis Abeba.
Familie sørger på ulykkesstedet. Krateret var ti meter dypt.

Flere bilder? Alle vinnerbildene ligger ute på World Press Photo.