A-magasinet

Slik sablerer du nyttårsboblene

Det gøyeste med bobler er ikke hva du åpner, men hvordan.

  • Aftenposten Redaksjon
  • Se den sprudlende handlelisten nederst i saken

Ellevill jubel. Stemningen i taket. Det er ingenting som kjører opp stemningen på en fest som sablering.— Sabla-hæ?

- Sablering. Utledet av ordet sabel. Beskriver aktiviteten der du åpner en champagneflaske ved å hugge korken og flasketuten av, fremfor å åpne den på vanlig vis. Ofte ledsaget av intensiv hoiing og applaus. Har du ingen sabel? Trikset kan fint utføres med en kjøkkenkniv. Flinke folk kan trene seg opp til å klare det med en teskje eller en Iphone. Sablering handler nemlig ikke om rå muskelkraft. Du skal ikke «kutte» flasketuten av. Snarere handler dette om fysikk og å finne svakhetspunktet i flasken.

Hemmeligheten er denne: En champagneflaske er satt sammen av to halvdeler. Du kan se skjøten mellom de to gå opp langs sidene av flasken. Der skjøten møter flaskehodet og den lille ringen som går rundt tuten, er det svakeste punktet. Treffer du riktig, kan du dermed med liten kraftanstrengelse skyte hele toppen av flasken. Den praktiske leser har nok allerede regnet ut at trikset selvsagt er en katastrofe for alle med dyr parkett. Selv om du sikkert klarer å skyte tuppen av på elegant vis, vil det bli søl på gulvet.

De fleste bekymrer seg derimot mer om glassplinter. Vil de bli igjen i flasken? Niks. Du holder flasken i 45 graders vinkel. Trykket i flasken gjør at eventuelle glassplinter blir skutt ut. Det som bekymrer meg langt mer, er ubeskyttede øyne og champagnekorker på avveie. Skal du imponere noen, sørg for guds skyld for å ha publikum bak deg.

Og her kommer vi til det vanskelige skjæringspunktet mellom party og sikkerhet. Sablerer du på den morsomme måten, ender du opp med søl og glasskår. Gjør du det «korrekt», kjennes det merkelig stivt. Som å byråkratisere poledancing eller synge «Y.M.C.A.» uten ironi. Mannen min har arvet en paradesabel fra sin farfar. Jeg hverken bekrefter eller avkrefter om den har vært brukt til noe annet enn andektig historiefortelling. Men jeg må innrømme at jeg med årene setter mer pris på et spenstig, lite «poff» fra champagneflaskene mine, fremfor en dramatisk foss.

Skulle du likevel velge å prøve, er oppskriften denne:

● Ta av all folie på den avkjølte flasken.

● Finn sømmen og bestem deg for hvor du skal treffe.

● Ta en kniv, en sabel eller annen egnet gjenstand. Den trenger ikke å være skarp.

● Hold flasken fra deg i 45 graders vinkel, med korken høyere enn bunnen, så ikke all vinen ender opp på gulvet.

● Sikre at du ikke kan treffe noen. Før kniven raskt og bestemt opp langs flasken.

● Innkasser jubel.

Men du - noen har arbeidet veldig hardt for å frembringe disse himmelske dråpene. Nyt dem. Merk dem. For et nytt år venter. Og vi to har en stor oppgave foran oss. Det kommer til å bli vanskelig, men jeg tror og håper vi skal klare det. Nysgjerrig? Jeg avslører alt neste uke. Januar kommer til å kreve mye av oss.

  • Ingvild Tennfjords handleliste:
PirieN.jpg

Pirie Tasmania, Australia Pris: 220 kr.

Karakter: 5

Varenr. 8021501. Basis, polkat. 6

Ingen andre på festen har denne! Musserende vin fra Tasmania, øya 240 kilometer sør for Melbourne. Spennende. Pirrende lette bobler, og en smak av eple og kjeks i ettersmaken. En personlig favoritt.

TarlantChampagneN.jpg

Tarlant La Vigne d’Antan Brut Nature 2002, Frankrike Pris: 1350 kr.

Karakter: 6

Varenr. 3103301. Parti, polkat. 6

Avsindig dyr, men dessverre verdt hver krone. For deg som har for mye penger eller velger å legge alt på en stille himmelstund. Som å åpne en østers og lukte inni. Ekko av hav og sjø. Saltsting i svelget. 13 år gammel, og sprek som en fole.

AnnaSpinatoN.jpg

Anna Spinato, Italia Pris: 124,90 kr.

Karakter: 4

Varenr. 9118001. Basis, polkat. 6

Trenger du ukompliserte bobler til festen? Dette er en god og rimelig italiener. Smaker mykt og mildt av pære og sitron. Men de blir ganske like, alle disse proseccoene. Du skal ikke bruke noen tiere mer og få en større smaksopplevelse?

RiselingBrutN.jpg

Tina Pfaffmann Riesling Sekt Brut, Tyskland Pris: 189,10 kr.

Karakter: 5

Varenr. 2111801. Basis, polkat. 6

Denne, for eksempel! Tyske bobler som smaker av fersken, kjeks og sitron. Men den har en liten basstone jeg liker. Merker du et lite bitterbitt i svelget? En anelse tørrhet i kinnene? Sånne detaljer løfter smaksopplevelsen flere hakk.

davenneN.jpg

Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, Frankrike Pris: 150 kr.

Karakter: 5

Varenr. 1049101. Basis, polkat. 3

Eller denne? Nok en personlig favoritt. Rene, delikate bobler. Franske bobler som smaker av fest, men koster halve prisen av champagne. Har nok pondus til å matche mat. Lett nok til å nyte uten mat også. Et virkelig godt kjøp.

himmelstundN.jpg

Himmelstund Äppelcider, Sverige Pris: 49,80 kr.

Karakter: 4

Varenr: 1077401. Basis, polkat. 2

Trenger du en himmelstund uten alkohol? Da velger du denne. Eplesider fra Sverige som er søt, men uten å bikke over eller bli kvalmende. Tilgjengelig, forståelig og velsmakende.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!