A-magasinet

- Svenskene kan gjøre nordmenn mer ambisiøse

BI-professor mener den voldsomme innvandringen av jobbsultne svensker er sunt for norsk arbeidsmoral.

  • Kjersti Nipen
    Journalist
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

Vi er liker begge å gå på ski og forstår hverandres språk sånn noenlunde. Svenskene er vårt broderfolk, sier vi gjerne, men i arbeidslivet skulle man ikke tro akkurat det.

For når svensker og nordmenn møtes i yrkeslivet blir det ofte full kulturkrasj, ifølge Gillian Warner-Søderholm, førsteammanuensis og leder ved Handelshøyskolen BIs institutt for kommunikasjon og kultur.

— Det kan skape både misforståelser og frustrasjon, sier Warner-Söderholm, som har forsket på ulikheter i forretningskultur og ledelse mellom de nordiske landene.

Les også:

Les også

Hva skjedde, Medelsvensson?

Svensk smalltalk vs norsk rett-på-sak

Hun peker på flere typiske forskjeller.

  • Mens svensker vektlegger relasjonsbygging, småprat og høflighet, går nordmenn gjerne rett på sak. I Norge vurderes for eksempel «god service» som rask service. Vi skal inn raskt – handle noe – raskt ut igjen. Svenskenes logikk er at verdiskapning går gjennom tillit som igjen bygger lojalitet. Det gjelder både talemåter, og i praktisk forretningsførsel – når for eksempel en avtale skal inngås.
  • Svenskene har en større grad av det Warner-Søderholm kaller «enighetskultur». Alle blir hørt, og de diskuterer seg frem til konsensus selv om det kan ta tid. I Norge treffes beslutninger raskere – man aksepterer at en sjef bestemmer.
  • I Sverige dyrkes prestasjonskultur, med profitt og produktivitet som mål, i større grad enn i Norge. Vi vektlegger snarere team-building og godt arbeidsmiljø.

Svenskene er mer sultne

A-magasinet skriver fredag om bølgen av svensk arbeidsinnvandring de siste 10-15 årene. I 2013 var det 55.000 svensker som jobbet i Norge, ifølge SSB.

Det har vi nordmenn godt av, mener Warner-Søderholm, som selv er britisk. Hun mener svenskene har noe å lære oss.

— Sverige ble rammet av finanskrisen, mens Norge har hatt oljebufferen. Det har kanskje gjort svenskene mer sultne i arbeidslivet – de brenner mer for karriere. Når svenskene kommer hit, kan det kanskje tilføre nordmenn mer motviasjon og ambisjon, sier Warren-Søderholm.

— Konkurranse har aldri vært farlig, legger hun til.

Les også:

Les også

Disse syv grafene må du se for å forstå innvandringsbølgen fra Sverige

Antyder at norsk ungdom er blitt kresne

BI-kollega og professor Torger Reve er enig i at den svenske innvandringen er sunt og positivt for Norge.

Professor Torger Reve

— Det er helt åpenbart at denne type innvandring er viktig for økonomien. Vi har vært i en situasjon med mangel på arbeidskraft, kanskje spesielt i servicenæringen. Svenskene blir gjerne foretrukket i denne type jobber. De er servicemindede og arbeider hardt, sier Reve, som antyder at norsk ungdom er blitt litt kresne. - God utdannelse og en godt betalt jobb, helst så tidlig som mulig, har vært høye idealer hos nordmenn, sier Reve, som er spent på hva som skjer når arbeidsmarkedet strammer seg til.

— Fra bygg- og anleggssektoren vet vi at de polske håndverkerne ikke ble «sendt hjem» da det ble nedgang i bransjen. Det gikk snarere utover de norske. Dersom det blir høyere ledighet i yrkene mange svensker er ansatt, vil nok en del av dem reise hjem. Men de mest ambisiøse vil nok bli værende. Vil de da utkonkurrere norsk ungdom? spør Reve.

- 55.000 svensker i norsk arbeidsliv – hva har de tilført oss?

— Arbeidsmoral er en viktig del av velfungerende arbeidsliv. Kunnskap og holdning betyr noe. Det virker det som at de som kommer hit, scorer høyt på dette. De har utvilsomt vært et positivt innslag vi nordmenn kanskje har noe å lære av.

Les også

  1. Syv grafer du må se for å forstå innvandringsbølgen fra Sverige

  2. - Skriver dere at svenskene er blitt tjenerne deres?

  3. Doktorgrad om svensker i Norge: Når svenskevitsene ikke slutter

afp000849137-Xfb0EHr8EC.jpg