A-magasinet

Psykolog Frode Thuen: «Etter noen år blir menn dønn late»

Hun er lei av å lese om sextørke. Og vil heller fokusere på menns ansvar for å vedlikeholde et godt sexliv.

  • Frode Thuen
    Professor, Høgskulen på Vestlandet
  • Åge Peterson
    Illustratør

Jeg leser side opp og side ned om menn som fortviler over «sextørke» i samlivet.

Men jeg vil påpeke at det handler vel så mye om at menn forandrer seg. Hvor blir det av den flørtende forføreren? Hvor er omtanken, overraskelsene i hverdagen, forslagene til kjærestedager, -kvelder eller -weekender? Hvor blir det av den lille oppmerksomheten?

For etter noen år blir menn dønn late. De flytter seg fra stolen til sofaen eller til solstolen – for å sette det litt på spissen. De bare reiser seg fra bordet etter maten, uten å rydde opp etter seg, for de må hvile. Borte er glimtet i øyet og kvikkheten, og alt som røper at «du er attraktiv for meg».

Fysiologisk er de derimot «på» og uansett klar. Selv om morgenen er de helt klare, etter en lang kveld med likegyldighet, TV-titting eller ansiktet begravet i en eller annen skjerm, og eventuelt også noe i glasset.

Menns latskap

Jeg kjenner ingen kvinner som synes at morgenen er et egnet tidspunkt – ustelt, svett, tissetrengt og søvnig som man er, med dårlig ånde og en promp som vil ut. Samtidig som huset for øvrig våkner til liv.

Dette må få mer oppmerksomhet – altså menns ansvar, og menns latskap og likegyldighet til hva som vedlikeholder et godt sexliv.

Les Frode Thuens svar lenger ned.

Menn må begynne å se på sin egen latskap som medvirkende til sextørken. Jo eldre de er, desto latere blir de, og jo mer ønsker de oppvartning og oppmerksomhet.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!