Gode råvarer er alt for Inage Masuru

Han går i butikken uten handleliste. Han kjøper uansett bare de råvarene som ser ferskest ut.

  • Tekst: Cathrine Hellesøy
  • Foto: Signe Dons
  • Kjøkkenveien er en fast spalte i A-magasinet, der vi besøker folk hjemme og snakker om kjøkkenet deres .
_E5A1804 copy_doc6nkswamzpdld1z8w19g.jpg

Inage Masuru (62) er daglig leder for Obento Box i Mathallen og tidligere kjøkkensjef på Slottet.

Råvarer: Torsk

Her må jeg si torsk, villfanget­ - skrei. Det er en unik fisk, fast i kjøttet etter å ha svømt i havet og brukt musklene. Ris er også noe jeg bruker nesten hver dag. Og så er jeg veldig glad i shitakesopp og grønn asparges.

Inspirasjon: Ferskt og friskt betyr alt

Gode råvarer er den største glede for meg. På butikken kjøper jeg alltid det som ser friskest ut. Hvis aspargesen er slapp, kjøper jeg sukkererter i stedet. Alt ligger i råvarene. Selv en god kokk får ikke gjort så mye hvis råvarene er dårlige. Og omvendt: Selv en uerfaren kokk kan lage noe godt hvis råvarene er gode.

Kokketips: Gjør minst mulig, rått er godt

I Japan sier vi: «Hvis noe kan spises rått, hvorfor gjøre noe med det?» Ubehandlet mat har alle næringsstoffene intakt. Så snart man begynner å koke og steke, forsvinner en del av disse. Det er ikke vanskelig å lage god mat. Brokkoli­ kan smørdampes i tre minutter og spises direkte — det er unødvendig å koke, mose og tilsette fløte. Gjør det enkelt!

Den tidligere kjøkkensjefen på Slottet husker tilbake med glede på morens matbokser. Kanskje er det derfor han har kalt spisestedet sitt Obento box? Det er nemlig japansk for matboks.

Barndomsminne: MatboksenMin mor laget alltid mat. Hun fylte matboksen min med så mye godt at alle på skolen var misunnelige. Det kunne være stekt villaks, ris, shitakesopp fra naboens hage, asparges og syltede grønnsaker. Matboksen var min største glede på skolen. Kanskje det er derfor jeg har begynt å selge japanske matbokser her i Norge? Det har jeg aldri tenkt på før.

Matfilosofi: Gjør det enkelt med glede

Min matfilosofi er enkel: Bruk gode råvarer! Gjør det enkelt! Lag mat med glede! Hvis du er sur er det bedre å ikke lage mat, for det blir aldri noe bra. Humøret setter seg i maten. Å servere noen god mat laget med glede, sprer glede, garantert.

Favorittredskap: Kniv

En god kniv er helt uunnværlig. Jeg har vært på besøk hos mange som har flotte, dyre kjøkken, men elendige kniver. Når jeg blir pensjonist vurderer jeg å dra rundt og slipe kniver for folk.

Det går med mye hvitløk på Inage Masurus spisested. Derfor kjøper han den ferdigrenset, selv om han skammer seg over det.

I skammekroken: Rensket hvitløkPå jobben kjøper jeg ferdigskrellet hvitløk. Det er jeg litt flau over.

Min meny

Entrecôte er en favoritt. Stekes i 2-3 tre minutter på hver side, avhengig av tykkelse. Ta ut kjøttet og lag en sjysaus med ekte smør, litt rødvin og en dæsj soyasaus - pluss hvitløk. Smørdampet asparges eller brokkoli ved siden av.

Gjør alltid mitt beste

Da jeg var kjøkkensjef på Slottet laget jeg mat på nøyaktig samme måte som jeg gjør hjemme. Jeg fikk ofte skryt, men hvis noen var misfornøyde var jeg likevel fornøyd, fordi jeg visste at jeg hadde gjort mitt beste. Mer enn det kan man ikke gjøre.