A-magasinet

Krimbloggen: Slutten for Nordic Noir?

Innvarsler filmkalkunen slutten for Nordic Noir?

  • Aslak Nore
    Spaltist

Det finnes filmer som er så spektakulært mislykkede at de innebærer slutten for en hel tidsepoke. Heavens Gate (1980) var ikke bare mye dårligere enn regissør Michael Ciminos forrige film, mesterverket Hjortejegeren (1978). Fiaskoen senket studioet som laget den, og etter hvert hele den frie filmsjangeren som hadde vokst frem i Hollywood under gullalderen på syttitallet.

Vi på OP-5 liker som kjent bedre å fremsnakke spenning vi liker enn å sutre over alt søppelet. Men noen ganger må vi ta bladet fra munnen. Sannheten er at vi lenge har vært lei av mye av den intetsigende krimmen som flommer ut av bøker og TV-serier under merkelappen «Nordic Noir». Tenk groteske ritualdrap, fåmælte kaffedrikkende menn og eksentriske kvinner i «eksotiske» vinterkulisser. Det ligner en oppskrift.

Tilbakegangen startet for en god stund siden

Faktum er at nordisk krim av denne type lenge har vært i tilbakegang i de store landene. Det begynner å bli lenge siden danskene laget god TV-krim eller Stieg Larsson gjorde verdenssensasjon med Lisbeth Salander. Spør du bokfolk i England og USA, får du samme svar: Nordic Noir er over.

Derfor kommer Snømannen-fiaskoen på verst mulig tidspunkt for nordisk krim. Her fantes en mulighet til å gjenoppvekke interessen med en innbringende, global film-franchise. Nå kommer det neppe flere Harry Hole-filmer fra Hollywood. Gitt filmbransjens risikoaversjon, er det også tvilsomt om de gir grønt lys for lignende prosjekter.

Dette betyr selvsagt ikke at det ikke kan komme noen gode krimhistorier fra Norden. Nesbø er fremdeles god, og det finnes andre. Men tiden da selv fantasiløs nordisk krim ble solgt for store summer til utlandet, går trolig mot slutten. Det er et sunnhetstegn.

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Krim-bloggen
  2. Krim-bloggen
  3. Film
  4. Krim