A-magasinet

Nordmenn på menyen

Vi stjeler pepperbøsser, er skeptiske til fiksfakseri og gale etter isbiter. Dette er utenlandske servitørers beretninger om nordmenn på restaurant.

  • Line Tiller
    Journalist

Nå burde vel de fleste i Norge vite hva en sommelier gjør? Vi har for lengst begynt å verdsette hvitløken og har fått kjennskap til ord som ceviche og dim sum. Og selv om nordmenn helst lager middagen hjemme og tviholder på matpakke, har omsetningen i store deler av restaurantnæringen det siste tiåret doblet seg. I de store, norske byene har antallet restauranter, kafeer og barer økt med 33 prosent siden 2009. Likevel kan nordmenn på restaurantbesøk være som å observere en flokk måker på bryggekanten.

– Når det gjelder restauranttilbud, var Oslo en ødemark da jeg flyttet hit fra USA for 30 år siden. Men nå yrer det av liv, og utekulturen har virkelig blomstret de siste årene! Men jeg vet ikke hvor mye bedre nordmenn er blitt til å bevege seg ut blant folk, sier omdømmeforsker og professor i kultur ved BI, Peggy Simcic Brønn.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!