A-magasinet

Henrik Henriksen: Blomkål er ikke dølt!

Tryll frem eksotisk rett med traust grønnsak.

 • Henrik Henriksen
  Henrik J. Henriksen er matskribent, kokk og medeier i flere restauranter i Oslo.

(Se oppskrift på Pakora og blomkålsuppe nederst i artikkelen) Jeg har noen faste spisesteder i Oslo, og jeg har nok ganske faste ting jeg spiser på disse stedene. Det handler ikke så mye om at jeg er et vanedyr, men det virker som om alle har noen styrker og svakheter. Skal jeg spise den vietnamesiske suppen pho, så går jeg til Da Lat i Osterhaus’ gate, men der pleier jeg å hoppe over vårrullene. Oksebryst— og kinakålsuppen på Taste of China er perfekt, og er jeg ute etter indisk vegetarmat, så går jeg til Punjab Tandoori i Grønlandsleiret. Dette er kanskje ikke en fantastisk restaurant, men for meg oppleves den langt mer genuin enn de fleste konkurrentene. Rett og slett på grunn av fokuset på hverdagsmaten, som i tilfellet indisk mat handler mest om grønnsaker. Og dette kan vi lære litt av.

Går jeg inn her til middag, er det gjerne to ting jeg bestiller: Roti, et flatt fullkornsbrød og dagens vegetar. Dagens vegetar består alltid av kikerter, linser og et par grønnsaker, gjerne en potetvariant eller aller best: gobi (blomkål). Jeg synes det er utrolig oppløftende hvordan trauste norske grønnsaker oppleves som så eksklusive og annerledes med en gang de får en drakt av eksotiske smaker rundt seg og likevel oppleves som husmannskost. Da jeg var barn, var blomkål noe av det dølleste jeg visste, og jeg holdt meg unna i mange, mange år. Jeg kan takke innehaverne av Punjab Tandoori, familien Singh, for å ha reintrodusert denne grønnsaken i mitt liv. Litt på grunn av dagens vegetar, men mest takket være pakora. Klokken 11 på formiddagen ligger de nyfriterte på disken, og du kan få en svær bolle full med spicy, sprø grønnsaker med grønn chutney og yoghurt for tre tiere. Du får det selvfølgelig på ettermiddagen også, men de er aldri så gode som til tidlig lunsj.

Jeg er blitt mye flinkere til å kjøpe blomkål, rett og slett for å lage pakora, og har jeg den først i hus, så lager jeg jo også andre ting. Blomkålsuppen har for eksempel fått skinne i all sin prakt, og det er ikke så rent lite. Den klarer seg jo nesten på egen hånd, med litt smør og fløte, men tilsetter du et par andre grønnsaker, blir den vidunderlig. Kjøttkraft og bacon er godt, men faktisk helt overflødig.

Oppskrift: Pakora

Blanding av grønnsaker

½ blomkål, små buketter, deretter i tykke skiver

10-12 store blader av f.eks. grønnkål, rødbete, bladbete, spinat etc., revet

1 potet, i tynne skiver

1 løk, i tynne skiver

2 chili, i tynne skiver

2 vårløk, i tynne skiver på skrå

1 ts revet/knust hvitløk

1 ts revet ingefær

1 ts fennikelfrø

1 ts korianderfrø

1 ts allehånde

1 ts salt

100-150 g kikertmel

2 ts bakepulver

½-1 liter solsikkeolje

De fleste grønnsaker kan brukes i pakora, men blomkål synes jeg er aller best. Men prøv også squash, aubergine, gulrot, pastinakk, rødbete etc. Veslemøy Vråskar

Du trenger ikke lage en røre, bare tilsett smak først og deretter vekselvis kikertmel og vann. Da får du lettere riktig mengde. Veslemøy Vråskar

Vask og skjær opp grønnsakene og legg dem i en bolle. Knus krydderet i en morter og strø over sammen med salt. Du kan erstatte krydderet med 2 ts ferdig blanding som garam masala eller en morsom curry. Bland bakepulver med kikertmel og sikt halvparten over grønnsakene før du blander godt. Spe med vekselvis mer mel og vann til grønnsakene er ganske dekket av blandingen. Den skal være tykk. Ha olje i en kjele til det står minst 3 cm fra bunnen, og varm den opp. Stikk en tresleiv oppi; når det kommer mange små bobler, er den klar. Ha i en tre-fire store skjeer med grønnsaksblanding. Stekes til de er gylne, og la dem renne av på papir. Serveres alene eller med grønn chutney og yoghurt.

Oppskrift: Blomkålsuppe

_K0A6292_doc6m5tjozvzxfeyl3ho12.jpg Veslemøy Vråskar

50 g smør

1 gulrot

1 stangselleri

1 løk eller 3-4 sjalottløk

2 ss tørket sopp

1 kg blomkål

2 ss mel

½ l vann

½ l melk

3 ss rømme

2 eggeplommer

Saften fra en halv sitron

Muskatnøtt

Daggammelt brød og olje til krutonger

Hakk gulrot, selleri og løk. Del blomkålen opp i biter. Få med alt, også bladene. Smelt smøret i en kjele (minst 3 liter) og la det bli såvidt brunet. Hell litt over halvparten i en kopp og sett til side. Fres gulrot, selleri og løk i restene av smøret, dryss over melet og bland godt, spe med vannet under omrøring og la det koke opp. Ha i blomkål og melk, og la det koke opp og småkoke. Etter 6-8 minutter kan du ta ut noen fine blomkålbuketter (ca. 200 g) og legge til side. La res­ten koke i 20 minutter til før du kjører alt glatt med en stavmikser. Om du vil ha suppen helt fin, presser du den gjennom en sil. Bland eggeplommer og rømme som vispes inn i den varme suppen, men pass på at den ikke koker etter dette. Grovhakk blomkålen som du har satt til side, og legg i. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Server med krutonger og riv over muskatnøtt. Drypp over det brunede smøret til slutt.

Chutney — tilbehør til pakora

82447234.jpg

Grønn chutney er et must til pakora, den skal være frisk, litt søt og sterk på samme tid. Saften av en halv sitron, 2 ts sukker, 2 dl korianderblader, 1 dl mynte, ½ ss hakket grønn chili, ½ revet hvitløksfedd og litt salt. Mort alle ingrediensene, eller kjør dem med en stavmikser. Server med litt yoghurt ved siden av pakora.

Krutonger — suppetilbehør

croutons

Jeg er en stor tilhenger av gammelt brød i suppen, og lager veldig ofte krutonger. De er alltid best samme dag, fordi aromaen fort blir borte og fettet oksiderer (harskner). Når jeg har en del brød til overs, skjærer jeg bort all skorpe og fryser ned. Da har jeg alltid brødkrumme til krutonger, brødrasp eller andre ting når jeg trenger det.

Les mer om

 1. Matskolen

Matskolen

 1. A-MAGASINET

  Det er ikke vanskelig å lage god «lime pickle». Men det krever to ting.

 2. A-MAGASINET

  Hvis det er én oppgradering du skal lære deg på bakefronten, så anbefaler jeg denne

 3. A-MAGASINET

  Dette skal du aldri gjøre med pasta

 4. A-MAGASINET

  Lag alt fra bunnen: Pitabrød, dressing og kyllinggrillspyd

 5. A-MAGASINET

  Jeg har ombestemt meg: Kantarell er ikke kjedelig, men tvert imot fantastisk

 6. A-MAGASINET

  Den evige grill-diskusjonen: Hvor blir kjøttet best?