A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Slik lærer du å snuse deg frem til hvilket kontinent vinen kommer fra - på en halvtime

Bare stol på meg. Jeg vet du klarer det. Her er fremgangsmåten.

 • Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist

ingvild tennfjord.png

(Les ukens vinanbefalinger nederst i saken) Tolv glass. To timer. Eksamensvinene kan være gamle eller nye, dyre eller billige. Rødt, hvitt, rosé eller dessertviner. De kan komme fra alle verdenshjørner. Sensorene forventer at du skal snuse og smake på vinene for deretter å fastslå hva det er, hvor det kommer fra, kvalitetsnivå og pris på det britiske markedet. Eksamensdatoen nærmer seg, og jeg har startet mitt mest ambisiøse prosjekt noensinne: Jeg skal lære deg å klare det samme. Dagens oppgave er denne: snuse om vinen kommer fra Europa eller ikke. Kan du klare det? Visst søren kan du det. Men vi trenger hjelp.

Mine damer og herrer - møt Arild Haaland og Otto Galta. De er ukens mentorer. Ingen av dem jobber med vin. Hvorfor valgte jeg ikke noen proffer? Fordi proffene ofte mangler ordene. De stikker nesen ned i glasset og fastslår at rødvinen kommer fra Bordeaux.

- Men hvorfor?

- Fordi det lukter Bordeaux.

- Hvordan lukter det?

- Bordeaux.

Intuitiv og ordløs kunnskap får oss ingen steder hen. Vi trenger en fasit. Vi trenger noen som har gått veien før oss, og husker veien tilbake. Det er ikke altfor lenge siden Arild ikke kunne noe. Nå går det gjetord om den gangen han på restaurant snurret rødvinsglasset og gjettet riktig drue, land, produsent og vinmark. Alle var imponert. Helt til han sa:

— Men vent litt, det er noe rart.

— Jeg tror ikke den er skjenket fra en vanlig flaske. Det må være en magnum.

Smake: Arild Haaland bruker det meste av penger og fritid på vin, noe kjellerboden bærer tydelig preg av. Katinka Hustad

Maktdemonstrasjon. Var det trylling? Niks. Øving. Nå skal de hjelpe oss. Som noen lesere allerede vet går det et massivt og viktig skille gjennom vinverden. Kommer vinen fra Europa eller ikke? Finner du frem verdenskartet, kan vi slå en stor ring rundt Europa og kalle det for Den gamle verden . Alt utenfor, Latin-Amerika, USA, Australia, Afrika, kalles Den nye verden . I dag skal vi lære å smake oss frem til hvor vinen kommer fra. Den nye eller den gamle verden. Vanskelig? Litt. Men jeg tror du kan lære det på en halvtime. Ukens vinanbefalinger er i par. Samme drue, to land. Nye verden vs. Den gamle . Dekk til flaskene, skjenk opp to glass og snus. Hva leter vi etter? I Den gamle verden er ideen om terroir selve grunnlaget for det meste av vinproduksjon. Tanken er at vinen tar smak fra sitt voksested. At druen bærer i seg smaken av jord, stein og klima og at du som drikker kan gjenkjenne det i glasset. Ha bildet av jord i bakhodet når vi nå går videre. Men de har jord i Den nye verden også, har de ikke? Jovisst, har de det. Men noe annet som kjennetegner vinproduksjonen i USA, Australia og New Zealand er høyteknologi. Industrilaget gjær som fremhever druens iboende egenskaper. Topp hygiene. Ståltanker. Temperaturkontroll. Alt dette gir en pur og ren fruktsmak.

Se for deg et bringebær. Se for deg det samme bringebæret på steroider. Det lyser opp. Tindrer som om bæret har et lite lys inni seg. Sånn kan frukt fra Den nye verden smake. Og over der ligger en himmel av noe grønt. Har du luktet på eucalyptus noen gang? Mynte? Se for deg kjølende, grønne urter. Den grønnheten er en annen ledetråd som leder oss bort fra Europa og mot en ny verden.

— Så hvordan finner vi den europeiske vinen?

— Jord. Snus og kjenn om du finner duft av jord eller stein, sier Arild.

Og jeg snuser og snurrer. Vi har holdt på i fire timer allerede. Jeg smaker og spytter. Mentalt er dette like anstrengende som å spille sjakk. Det går skytteltrafikk mellom kjøkkenbenken og kjelleren. Der er en bod omgjort til vinkjeller. I begynnelsen gikk det an å se gulvet der nede.

- Hva kjenner du her?

Jeg har to glass foran meg. Rødvin laget på den bleke druen Pinot Noir. Den smaker ofte av lyse, røde bær. Hvilken kommer fra Den gamle verden og hvilken fra Den nye ?

— Let etter den reneste frukten, sier Otto.

Og jeg ser for meg bringebærene som lyser. Snuser. Finner. En tindrer og stiger høyere opp av glasset enn den andre. Den franske rødvinen har ingen grønn himmel, men et brunt gulv under seg. Som om de røde bærene bæres varsomt frem over en skogbunn.

Høres det merkelig ut? Bare stol på meg. Jeg vet du klarer det. To glass. To viner. Om en halvtime kan det være du som stikker nesen ned i glasset og sier:

— Åpenbart en Pinot fra Den gamle verden .

Og vennene dine kommer til å bli så imponert. De kommer til å ville vite hvordan du klarte det, men da skal du bare smile kokett og hviske:

— Det er terroir-preget det handler om vet du.

— Alt handler om terroir.

Prøverommet - mine anbefalinger

trimbach_NETT.png

Trimbach Riesling — Frankrike Pris: 159,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 88801. Basis, polkat. 4

Første par ut. Riesling er lett gjenkjennelig. Dufter mye av frukt og blomster. Men kjenner du den lille eimen av regntøy eller gummi? Det er ledetråden din mot Riesling. Men hvor kommer den fra? Tørrheten på innsiden av kinnene. Smaken av kalk. Det er Europa, baby.

kung-fu_NETT.png

Charles Smith Kung Fu Girl Riesling — USA Pris: 169,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 9422101. Basis, polkat. 2

Amerikansk Riesling med tydelig duft og smak av fullmoden frukt. Se for deg en dryppende fersken. Så moden blir sjelden frukten i Rieslingenes kongerike nord i Tyskland. Modenhet hinter mot Nye verden . Passer også utmerket til sushi og aperitiff.

mac-forbes_NETT.png

Mac Forbes Yarra Valley Pinot Noir — Australia Pris: 239,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 1148901. Basis, polkat. 6

Dyr, vellaget Pinot fra Australia. Vil den forvirre deg til Europa? Denne har den saltaktige tørrheten i kinnene i avslutningen. Men kjenn! Merker du den grønne duften av mynte? Hvor er vi da?

Autentico-MarsannayClosDeRoyNETT.png

Audoin Marsannay Clos du Roy Pris: 259,90 kr.

Karakter: 6

Varenr. 5078101

I Burgund overgikk munkene seg selv. De gikk opp hver parsell og perfeksjonerte Pinot Noir-druen. Her er et glitrende eksempel. Tindrende, lett rødvin som likevel er mettet på smak. Duft av jord, røde bær. Kjenner du hvor lenge den lever i munnen?

Mollet-Sancerre-2010NETT.png

Mollet Sancerre L’Antique — Frankrike Pris: 235 kr.

Karakter: 6

Varenr. 9390901. Bestilling, inne på 3 pol.

Siste par ut: sauvignon blanc. Frankrike vs. New Zealand. Kjenner du at denne nesten lukter kruttrøyk? Det kaller vi mineralitet. En flott hvitvin, sømløst laget. Når du har gjort hjemmeleksen din, kan denne nytes til skalldyr, asparges eller chèvre. Hmm.

Squealing-Pig-SB-non-vintage-NETT.png

Squealing Pig Marlborough Sauvignon Blanc-New Zealand Pris: 124,90 kr.

Karakter: 4

Varenr. 9721301. Basis, polkat. 3

Denne lille grisen dufter av grønne solbærblader, sitroner og lys fersken. Husker du hva jeg skrev om frukt på steroider? Ferskenduften er litt polert, kjenner du? Ingen stor vin, men den er tydelig, gir mye vin for pengene og henger godt sammen. Ingen mineralitet. Tydelig frukt. Boom! Nye verden .

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  Handleliste til høstferien: «Denne passer både til mat og sofa»

 2. A-MAGASINET

  Musserende fra Oslo og Bærum: – En slags eple-petnat som gjør meg glad

 3. A-MAGASINET

  Hva gjør du hvis du ikke vet hvilke viner du liker? Følg disse rådene.

 4. A-MAGASINET

  Mandag kan du sikre deg eksklusiv rødvin

 5. A-MAGASINET

  Vin-nyheter på Vinmonopolet: Unngå denne feilen

 6. A-MAGASINET

  «Denne smaker juicy. Super til pizza, pasta og første draget av høst i luften.»