A-magasinet

Essensen av eple

Noen blir bare bedre under press.

  • Henrik J. Henriksen

(Se oppskrift på presset eplekake og eplechips lenger ned)

Så var det endelig epler igjen, den europeiske poteten . Fruktverdenens svar på grisen: alltid velkommen, passer til det meste, søtt som surt som salt. Hvis det høstes og spises nå i sesongen, er det stort sett fantastisk godt. Det er ikke så mange ting jeg kan si dét om, men norske epler mener jeg er de beste i verden. Jeg er helt klart ikke den første som har ment dette, for da Osebergskipet ble gravd ut, fant man ved siden av cannabisfrø og en ferdig hevet brøddeig også en haug med epler. Det kan jo fortelle noe om hva man fryktet å være uten i dødsriket, og skepsisen til kvaliteten på epler andre steder.

Tar tid.

Epler har egentlig god holdbarhet i seg selv, i hvert fall høst— og vinterepler. For meg er også dette­ eplene med mest kompleksitet og flest bruksområder, mens de tidlige sortene bør fråtses i umiddelbart. Det er jo gjerne slik at når vi har epler, så har vi mye av det. Og har du det som mange andre, at det er vanskelig å få brukt dem opp, så har jeg en perfekt oppskrift til deg. Det finnes nemlig en kake hvor det er plass til alt fra 3 til 6 kilo epler i en kakeform, avhengig av hvor god tid du har. Det som skjer, er at eplekjøttet får tid til å kvitte seg med mye av fuktigheten underveis. Resultatet er at selv litt pregløse, tidlige epler blir helt fantastiske. Det tar tid, mest venting som kan brukes til annet, selvfølgelig,­ men det er så absolutt verdt det. Her har jeg laget en ­variant hvor jeg legger på to lag og bruker ca. fire timer, men om du legger for eksempel fire lag og bruker åtte-ti timer, så får du plass til enda flere epler, og resultatet blir enda bedre.

Seige eller sprø.

Verdens enkleste måte å få sen­sommeren til å vare utover i mørketiden på er å tørke­ eplene. Jeg gjør det ikke så ofte og har heller ikke noe tre, så for meg holder det fint å bruke ovnen. Hadde jeg hatt frukthage, skulle jeg nok skaffet meg et tørke­apparat. Måten er uansett den samme: Skjær i skiver og la dem ligge en stund. Noen liker dem litt seige, mens andre vil ha sprø chips. Jeg heller nok mot det sistnevnte, og de holder seg også lenger. Bruk dem i frokost­blandinger, på kaker eller som tursnacks rett i munnen.

Oppskrift presset eplekake

Til en kakeform på 24 cm i diameter

3 kilo epler

300 g melis

1 ts malt vanilje, frøene fra en vaniljestang eller vaniljesukker med ekte vanilje

100-150 g sukker til glasur

1-2 ss smør til glasur

Slik gjør du:

Dekk eplene med melis med en gang du har skåret dem og lagt ut et lag. Da blir de ikke brune.

Skrell eplene og fjern kjernene. Hvis du ikke vil at de skal bli brune, legger du de skrellede eplene i en bolle med vann tilsatt en skvist sitron. Deretter skjærer du eplene opp i ca. 3 mm skiver, det enkleste er på mandolin, om du har. (Ev. en food processor med passende kutteskive.) Etter hvert som du skjærer, legger du eplene over på et fat og sikter over et tynt lag med melis blandet med vanilje. Endestykker og småbiter kan du legge til side. Dekk bunnen av en springform med papir og spenn det fast med ringen, eller bare smør formen med smør. Ta halvparten av epleskivene og legg dem overlappende i spiral i formen. Press godt ned og sett i ovnen på 100-120°C i 2-3 timer.

Press kaken godt ned før du legger på et nytt lag. Slik blir kaken kompakt nok til å henge sammen.

Gå og les en bok eller noe annet. Ta ut formen, press eplene godt ned og legg i resten før du igjen presser hardt ned. Sett den inn i ovnen igjen i 2-3 timer. I mellomtiden kan du lage glasur: Ta like mye sukker som epleavskjær (ikke skall og kjerner) i vekt. Smelt sukkeret til karamell i en liten kjele. Ha i 1 til 2 ss med smør før du har i epleavskjæret. Rør godt rundt, tilsett litt vann og la det koke inn til det blir tykt igjen og alle bitene er gjennomsiktige. Mos godt underveis. Ta ut kaken , press den godt ned med en stekespade og smør på glasuren. La den stå kaldt til neste dag. Serveres med is, vispet krem eller en god vaniljesaus.

s3_doc6lv38szdj7c1ioxkro0t-OkCPLv0x34.jpg

Eplechips

Du trenger:

Epler, en ovn som helst har varmluftsfunksjon, og bakepapir.

Eller rett og slett en frukttørker, hvis du har det.

Vask eplene og skjær dem i skiver med skall, kjerne og alt. Du kan gjerne ta det bort, men det blir tre ganger så mye arbeid, du merker likevel ikke mye til det når alt er blitt helt sprøtt. Dessuten ser chipsene mye bedre ut når de er hele. Fordel dem utover et stekebrett dekket med bakepapir og sett brettene i ovnen. Tørk eplene på 70-80°C på varmluft i 10-20 timer, eller til de er sprø. Det vil være veldig avhengig av ovnen din hvor fort dette går, så sjekk av og til. Det er ikke så mye du får plass til i en vanlig ovn, faktisk, tror det endte med ca. seks epler hos meg, og det var nok til å fylle et toliters sylteglass til slutt. Om du vil ha eplene litt søtere, sikter du bare over et tynt lag med melis før du tørker dem.

  • Mer leselyst? Les flere saker fra A-magasinet her.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Matskolen
  2. Matskolen