A-magasinet

Finn Skårderud: Livsfølelsesdansen mellom mor og barn

Jo da, jeg vet at jeg lever. Men det betyr ikke nødvendigvis at jeg alltid kjenner livaktighet. I denne spaltens Alfabet for sammensatte følelser har jeg i dag har kommet til bokstaven V. Det er V for Vitalitet. Uten vitalitetsfølelsen er det farlig dødt.

  • Finn Skårderud
    Forfatter, psykiater og professor

Jeg har nettopp lest Niels Fredrik Dahls roman Mor om natten. Det er en poetisk presis bok om å vokse opp med en deprimert mor. Jeg vet i meste laget om dette selv, med en mor som var redd og lei seg i alle de femti årene jeg kjente henne. Det er en problematisk, men interessant erfaring. Kanskje det kan beskrives som å vokse opp med en skinnlevende person. Hun er fysisk til stede, men er mentalt mindre tilgjengelig. Hva slags avtrykk kan det sette?

Romanen fikk meg til å hente frem bøkene til en av de absolutt fineste fagfolkene jeg vet om. Den amerikanske psykiateren Daniel N. Stern fornyet spedbarnsforskningen og utviklingspsykologien. Han er faren til begrepet vitalitetsfølelser. Følelser kan beskrives i kategorier, som sinne, frykt, glede og tristhet. Men i tillegg er det følelsene av å være vital, skriver han.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!