A-magasinet

Krimbloggen: Manchester-natten blir stadig mørkere

Joseph Knox, Englands mest talentfulle krimforfatter, er tilbake. Under ett år etter debuten.

  • Asbjørn Slettemark
    Asbjørn Slettemark
    Serieanmelder og journalist

Et blikk tilbake til fjoråret viser at det er godt under et år siden jeg entusiastisk anbefalte engelske Joseph Knox her på Krim-bloggen. Da var debutromanen Sirens akkurat oversatt til norsk under navnet Sirenene, og bak den ikke veldig forklarende tittelen lå «en skitten juvel av en krimdebut».

Med suksessen som fulgte, er det ingen overraskelse at oppfølgeren The Smiling Man allerede står og frister i bokhandelen. Vår mann Aiden Waits har såvidt klart å beholde jobben i Manchesterpolitiet og droppet sitt massive narkoforbruk, men er degradert til nattskiftet sammen med dystopikeren Peter Sutcliffe, også kjent som Sutty.

The Smiling Man.

Duoen tråler Manchester-natten i stillhet, kun avbrutt av Suttys monologer om menneskehetens ubrukelighet og mundan etterforskning av søppelspann som er tent på, da de blir sendt til et nedlagt hotell hvor alarmen har gått.

Der finner de en bevisstløs sikkerhetsvakt og et smilende lik plassert på rom 413. Hvem har rigget denne underlige scenen, og hvorfor blir den utsendte drapsetterforskeren rasende da Aidan Waits nærmer seg åstedet? Hvem følger etter Aidan, og hvorfor er han så oppsatt på å hjelpe en ung jente utsatt for hevnporno?

Alle historiene sklir elegant inn i hverandre, og Joseph Knox er sannsynligvis den mest talentfulle av alle unge, engelske krimforfattere om dagen. Han er da også blitt enda bedre i sin andre bok: Vi får mer bakgrunn om Aidan Waits’ trøblete sjel, den dystre Manchester-natten har flere nyanser av grått og svart, og dialogene mellom Aidan Waits og Sutty er sylskarpe.

Selv om plottet midtveis på turen tråkker litt sakte gjennom dyp snø, er det åpenbart at Knox, bisarre drap og Manchesters natteliv er en kombinasjon som blomstrer når han setter seg ned ved tastaturet.

Skriver 20 timer om dagen

Ett av gjennomgangstemaene i intervjuene Joseph Knox ga da han debuterte med Sirens, var hans besettelse av å skrive. Knox jobbet i forlagsbransjen da han skrev boken, så det tok ham hele åtte år å bli ferdig med den. Nylig fortalte han fornøyd til bloggen Crime Fiction Lover at han endelig kunne konsentrere seg om kun skrivingen:

– Flere av årene jeg brukte på å skrive Sirens handlet om å lære håndverket, finne stemmen min og så videre. Men en annen grunn til at det tok så lang tid, var at boken ble skapt samtidig med diverse dagjobber. Vanligvis hadde jeg et par timer hver dag til å skrive. Denne gangen kunne jeg ta seks måneder fri fra jobb og skrive i 16-20 timer hver dag, sa Knox til Crime Fiction Lover i februar.

– Det ga meg en mye mer oppslukende skriveopplevelse. Jeg følte at jeg levde i den, og det tror jeg gjorde at jeg gikk dypere inn i den.

Carnivore, Jonathan Lyon:

En søvnløs, narkoman gutteprostituert ruser seg gjennom Londons gater og klubber. På veien møter han kunstnere, narkosjefer og elskere. Hva gjør han da hans selvutnevnte fostermamma blir drept på et pubtoalett? En nesten psykedelisk debut av rus og sex og krim.

IQ, Joe Ide:

Isaiah Quintabe er Los Angeles-tenåringen som løser nabolagssaker i bytte mot kaker og ros, helt frem til han blir leid inn som detektiv for en rapper som frykter for livet. Sherlock Holmes i South Central, forfriskende amerikansk krim.

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Krim-bloggen
  2. Krim-bloggen
  3. Manchester
  4. Krim