Her er han som alle snakker om. 48 år og fra Dokka.
Eier enebolig med kona
Og har to kjæledyr
Han er «gjennomsnittsnordmannen»
A-magasinet

Folk flest bor på Dokka

Aldri har det vært mer snakk om interessene til vanlige folk. Så mye skal gå galt om ikke folk flest vinner dette valget.

  • Halvor Hegtun
    Journalist

Folk flest bor i Kina. Og faktisk på Dokka i Nordre Land kommune. Denne pussige kjensgjerningen har vi snakket med ekteparet Stine og Rune Jøranli på Dokka om, men først en quiz. Hvem sa følgende:

«Dette handler om folks hverdag.»

«Norske politikere skal ikke bestemme når folk skal spise kjøtt, eller for den del tomatsuppe.»

«Jeg forstår at folk er forbannet.»

Javisst, det var ganske riktig Trygve Slagsvold Vedum, men Sp-lederen er ikke alene om å tenke på folk for tiden.

Aps nestleder Bjørnar Skjæran sendte i VG en hilsen til de urbane salatromantikerne i Miljøpartiet De Grønne:

«Fredagstacoen, pølsa på bensinstasjonen, grillmaten om sommeren, ribba og pinnekjøttet til jul. Vi snakker om vanlige folks gleder og livskvalitet her. Det skal ingen politiker legge seg oppi, spesielt ikke om man selv står på utsiden av vanlige folks liv.»

Vanlige folks tur

Arbeiderpartiets landsmøte samlet seg i april om valgparolen «Nå er det vanlige folks tur!» Den vil knapt bli motsagt av noen, i hvert fall ikke av «folk flest»-partiet Frp. Heller ikke av statsminister Erna Solberg, som alt for ti år siden kom med boken Mennesker, ikke millioner. Mennesker og folk er så nært beslektede ord at det langt på vei må dreie seg om de samme velgerne.

Så, folkens, denne sommeren og høsten frem til stortingsvalget 13. september skal til de ville grader handle om oss. Oss helt vanlige folk. Den jevne mann og kvinne. Grasrota. Hvermannsen. Ola og Kari nordmann. Den sunne fornuft. Bondevettet. Vi som vet hvor skoen trykker. Vi som har stemmerett og kan avgjøre alt.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!