Aktiv: Vinter om sommeren

For enkelte er det uaktuelt å pakke bort skiene selv midt i sommerferien.

– Hvis du kan gå på topptur alle månedene uten «r», er det bra, gliser Øyvind Gjersvik (46).

Kalenderen viser juni. Ikledd shorts og T-skjorte legger han og turkompis Irene Hølmo (31) feller under skiene. Veien opp gjennom tunnelene fra Glomfjord gir 450 gratis høydemeter og en behagelig tjuvstart på oppstigningen av fjellet Middagstuva (1236 moh.) Snødekket ligger solid helt ned til veien.

– Ren luksus!

Gjersvik gliser igjen. Han gjør ofte det. Den innfødte glomfjordingen driver aktivitetsselskapet Meløy Adventure, og han ønsker å bruke dagene sine til å ta folk med på tur. Og nettene. Den opprinnelige planen var midnattssoltur i går, men det ville ikke værgudene. Tåken lå som et tett teppe i knehøyde over den vesle industribygda ved Svartisens fingerspiss.

God plass i fjellet

– Det er uendelig med skimuligheter her, sier Gjersvik og leder oppover de slake motbakkene.

Her i Meløy kommune, lengst nord på Helgelandskysten, er det fjord og fjell og smellvakker natur som i Lofoten og Lyngen. Men med langt færre mennesker. Det bor rundt 1100 personer i Glomfjord, og skiinteressen er stor. Et dugnadsbasert skianlegg frakter skifolket 500 høydemeter opp i fjellet til både preparerte løyper og lekent frikjøringsterreng.

Glomfjord havnet på kinolerretet da produksjonsselskapet Field Productions bygget et monsterhopp her til skifilmen «Supervention 2». Det fikk flere til å oppdage stedet som skidestinasjon. Men nå som St. Hans nærmer seg, har de fleste satt bort skiene.

Idet vi skrider innover i Meløys eventyrrike, er det ikke ett menneske i sikte.

Bekken sildrer, svetten siler, og det strutter i nyutsprungne bjørkeskudd.

Les hele saken med abonnement