A-magasinet

«Sprikende staur» fyller 50, men Bortens uttrykk er ødelagt. Folk aner ikke hva staur er.

Plastemballerte høyballer blir aldri det samme som sprikende hesjestaur.

Per Borten ut på slottsplassen med regjeringen sin i 1965.
  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist
  • Notert er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister.

Lite slår et godt språklig bilde. Et sånt som forklarer alt.

”En blind muldvarp med solbriller i en mørkelagt kulkælder kan på lang afstand se, at året 2020 har været elendigt for Venstre,” sa for eksempel en danske i podkasten Altinget her om dagen.

Også tidligere statsminister Per Borten (Sp) kunne få sagt det. 17. mars er det femti år siden han sammenlignet regjeringen sin med sprikende staur og gikk av. Replikken er blant de fineste bilder fra norsk politikk og bør markeres med festmøter og seminarer når coviden slipper taket.

Borten hadde overlevd mye rart i politikken. Han ble avbildet i Dagbladet i underbukse, hatt og et par gode sko. Men så kom lekkasjen som ødela alt.

På et fly fra Fornebu til København viste Borten frem et notat om Norge og Europa til en fyr som satt på turistklasse på seteraden bak. Han het Arne Haugestad og var leder av Folkebevegelsen mot EEC.

Per Borten fikk gårdsbesøk fra så mange, blant annet dronning Elizabeth som han tok et slag boccia med i 1969.

Det var surt og gnavent

Kanskje vil noen si, 50 år i ettertid, at skandalen virker beskjeden i sammenligning med kuppet i Myanmar og stormen på Kongressen i USA. Men stemningen var fra før av sur og gnaven i Sp-Høyre-Venstre-KrF-regjeringen, særlig i Europa-spørsmål.

Så Borten fikk bare si det som det var til etterfølgeren Trygve Bratteli (Ap). Som typer hadde de to lite til felles med nåtidens youtubere, men filmsnutten med Bortens kronglete, herlige setninger ligger tilgjengelig der i svart-hvitt og må bare sees.

«Man kan bære en tung bør hvis børen er godt samlet i en god meis. Og det er jo din, du har ett parti bak deg. Jeg vet ikke om det er ubeskjedent, men kanskje kunne min oppgave sammenlignes med det å bære staur. Alle som har prøvd det, vet at man kan få vanskeligheter hvis stauren begynner å sprike oppe på skulderen.»

Erna Solberg vet dette godt. I sitt åttende år som statsminister er hun inne i sin fjerde variant av borgerlig samarbeid. Heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre får en letthåndterlig bunt av partier å styre hvis han vinner valget til høsten.

Blir for omstendelig

Men til tross for sin rykende aktualitet er ikke opptaket fra Bortens nøkkeloverrekkelse til Bratteli blant klikkvinnerne på Youtube. Den er bare sett 4950 ganger. Forklaringen kan ligge i den rivende utviklingen i landbruket. Staur og hesjer er ut. Skal lærere fortelle om Bortens gullkorn, må de først ta den omstendelige omveien med å forklare litt om de lange trekjeppene som bøndene brukte i gamle dager før traktoreggene forandret alt. Staurene var spisse i den ene enden, lette å banke ned i bakken og trekke ståltråd mellom, til bruk som tørkestativer for nyslått gress.

Gjeesp! Lærerne kommer ikke til å orke dette. Det blir lettere å si, på vulgært Exit-språk, at Borten-regjeringen sprakk som en gammel dong.

Les mer om

  1. Notert
  2. Per Borten
  3. Politikk
  4. Skråblikk