Foreldrekoden: Kan foreldre skaffe barna venner?

Mas om å invitere andre barn hjem kan gjøre vondt verre, advarer psykolog Hedvig Montgomery.

Må alle barn ha en bestevenn? Hva gjør man når barnet faller utenfor? Hva bør foreldre som frykter utenforskap si til barna sine?

Vennskap og ensomhet er tema i ukens episode av podkasten Foreldrekoden.

  • Sendingen er tilgjengelig i de fleste podkast-spillere, for eksempel Itunes eller Spotify.
  • Du kan også lytte direkte i spilleren nedenfor.

Psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery mener både foreldre og barn i dag lider under et vennepress, der vennskap til og med er målbart.

– Sosiale medier har bidratt til å viske ut forskjellene mellom nære venner og bekjente, sier Montgomery i ukens episode.

Stikk fra fortiden gir frykt for gjentagelse

– I tillegg tror jeg mange voksne husker tilbake til tiden de selv var barn: Det å ikke ha noen å være med i skolegården. De er redde for at egne barn skal få akkurat den samme følelsen. Selv om den følelsen er en del av de aller fleste barns normale utvikling.

Foreldres frykt for ensomhet kan legge et ekstra press på barna.

– Å si ting som: «Skal du ikke invitere med noen hjem?» kan føre til at barn føler seg enda mer mislykket, selv om det er godt ment, sier Montgomery.


  • Foreldrekoden har etablert en egen Facebook-gruppe for foreldre i alle aldre. Her kan du få eksklusiv informasjon og være med å diskutere temaer og få tips fra andre. Bli med!

Vennskap fra barnehagealder til tenårene

Så hva skal du si i stedet? Og hva kan du gjøre?

I ukens episode tar vi for oss barns sosiale relasjoner fra barnehageår til videregående skole. Du får mengder av nyttige foreldreråd, men vi avslører også mulige fallgruver.

Ukens lytter-spørsmål: Hvordan oppdrar du barnas venner når de ikke kan oppføre seg hjemme hos deg?

  • Fikk du med deg våre to populære episoder om tenåringsperioden?
  • Mange vennskap starter på fotballbanen eller i turnhallen. Men hvor mange fritidsaktiviteter er det lurt at barna er med på?