Dette er historien om fiolinisten som forvandlet en øy.
Og fem andre som satte dype spor mens de levde.
A-magasinet

Lysene som sluknet i 2021

  • Per Magnus Nordrum Riseng
    Journalist

Hvert år dør rundt 40.000 mennesker i Norge. Mange av disse fikk en egen minneside.

Der finner du onkler og tanter som skriver dikt. Barndomsvenner som angrer på at de ikke tok kontakt. Kolleger som siterer Hans Børli, Olav H. Hauge eller andre som har satt kloke ord på sånt som gjør resten målløse.

Minnene der er en påminnelse om hvor lite som skal til for å bety mye for andre. Noen gjør dette oftere enn andre. Under finner du seks slike mennesker.

Også i år vil det dø rundt 40.000 mennesker i Norge. En dag blir du og jeg en del av denne statistikken. Vi får aldri lese hva som står på vår egen minneside, men vi kan påvirke hva som blir skrevet der.

For å sitere en som satte kloke ord på sånt som gjør resten målløse: Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve.

Og hva vi gjør for menneskene rundt oss disse dagene, er helt opp til oss.

Radiostemmen som fant ungdom og bærplukkere
Espen Lindgren (f. 1966)

En dag i 1999 satte Sigve Bolstad seg ned for å gjøre et jobbintervju for politiet. Han var assisterende prosjektleder for et nytt tiltak rundt Oslo S og Karl Johan, der fjernstyrte kameraer skulle finne og forebygge kriminalitet.

På den andre siden av bordet satt en jobbsøker med usedvanlig behagelig stemme. Espen Lindgren var kjent for hundretusener av lyttere på Radio 1, med talent for teknikk og dramaturgisk briljante reportasjer, ofte om krim og ulykker. Daværende radiokollega Lars Jacobsen beskriver kollegaen som «en brennende sjel». Espen hadde sett mange skjebner. Nå ønsket han en jobb der han ikke bare kunne snakke om dem, men med dem.

For Espen Lindgren brydde seg mye om de svake. Kanskje for mye.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!