Vinskolen: Viner som er enkle å ta med på tur

Endelig vinterferie. Her får du viner du kan ta med på tur, i tillegg til svar på spørsmålene du kanskje ikke tør å stille.

Gjennom hele januar måtte jeg jevnlig sjekke kalenderen min. Kunne det stemme? Var vi ikke kommet lenger? Januar fremdeles ...? Vinterferien kjentes uoverkommelig fjern. Men nå er vi endelig her. Fridager. Muligheten til å reise. Jeg vet akkurat hva vi trenger nå. Viner som smaker digg, både til mat og alene. Praktiske forpakninger. Smaker som funker på første forsøk. Jeg har vinlisten klar til deg, skal bare ...

Jeg skal bare svare på noen sinna-mail. Etter år i journalistikken, har jeg lært at det er de sureste mailene det kanskje er aller viktigst å svare hyggelig på. Spørsmålene leseren stiller, er han ikke alene om. Så før vi tar vinterferie, tenkte jeg å stikke hånden rett inn i vepsebolet. Her er svar på spørsmålene flere gnurer på, men få formulerer. Og så, så tar vi en velfortjent vinterferie.

– Vinen du anbefalte er utsolgt. Holder du oss for narr?

Det er skikkelig irriterende når vin er utsolgt. Jeg bestreber meg på at majoriteten anbefalinger er enkelt tilgjengelig. Men vinspalten er Norges mest leste, og distribueres gjennom fire regionaviser. Terningkast 6-vin til ca. 150 kroner? Da kan det smelle skikkelig. Også andre kan få stor blest. Nylig omtalte jeg en rosévin fra Azorene. Kjapt utsolgt, hva skjedde? Gjennom pandemien har det vist seg krevende å få tak i materialer. Papp, flasker, containere. Denne gangen er det selve hetten på flasketoppen som manglet, kunne importøren melde. Nye forsyninger er på vei, men det tar tid. Mareritt-forsinkelser også på vin fra blant annet Argentina, Tasmania og New Zealand nå. Slikt er langt utenfor min kontroll, dessverre.

– Hvorfor bare seksere og femmere? Hva med de dårlige vinene, hvorfor skriver du ikke om dem?

Gjennom året smaker jeg mellom 6000 og 8000 viner. De dårlige vinene finnes, tro meg. Men når jeg bare kan anbefale deg seks viner i uken, er det verdt å fokusere på de kjipeste da? Majoriteten av leserne vil heller vite hvilke smaker som virkelig er verdt tiden, og pengene, ikke det motsatte. Et fåtall ganger har jeg skrevet regelrett slakt. Jeg tviler på at det bidro til særlig læring eller opplysning, og angrer litt på det.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement