A-magasinet

Vinslipp fra Bordeaux: Gode viner, bra priser og en knallsterk årgang

På torsdag er det duket for frislipp av 2014-årgangen fra Bordeaux. Flotte viner, hyggelige priser og en knallsterk årgang. Kanskje like greit å kjøpe sine egne julegaver i år.

  • Ingvild Tennfjord
    Ingvild Tennfjord
    Aftenpostens vinspaltist

Hvis jeg var deg, ville jeg ikke stolt på at slekt og venner finner frem til julegaven du ønsker deg aller mest. Når Vinmonopolet har spesialslipp av Bordeaux-viner fra 2014-årgangen og moden vin like før jul, er det kanskje like greit å bare kjøpe julegavene til seg selv.

Den mest innbarkede Bordeaux-fansen har rustet opp i noen dager allerede. De er på jakt etter dyre viner med svært lav tilgjengelighet, som forsvinner i løpet av minutter torsdag morgen når dørene åpner. Ikke stress. Vinene som begeistret og overrasket meg mest, ligger i prissjiktet 300–500 kr. De kan lagres, men er tilgjengelige og åpen på smak allerede nå. Mye vin for pengene og kvanta som gir deg en sjanse til å få tak i dem uten å måtte slåss i kø i morgentimene. Etter å ha smakt 71 av vinene, har jeg måttet gjøre et brutalt utvalg. Valget falt på rødvin fra 2014-årgangen. Lenge så det ut til at det skulle bli nok en mellom-årgang I Bordeaux med fuktig vær gjennom sommeren. Men så kom en varm og solrik høst. Produktansvarlig for spesialpolene, Per Mæleng, kaller det en «nesten fremragende årgang».

Stor drikkeglede

På torsdag lanseres 84 varelinjer med 2014 Bordeaux. Jeg har valgt ut ti, som jeg synes alle utmerker seg med å være svært gode kjøp med god tilgjengelighet og høy drikkeglede. For det er jo ikke alle blant oss som klarer å utsette åpning av den flasken tiår fra nå.

Dette er gode nyheter for alle dere som er nysgjerrige på Bordeaux, men ennå ikke er så godt kjent med regionen. Det er ikke så rart. Lenge har Bordeaux gått litt under radaren her hjemme, og blitt ansett som utdatert og umoderne. Nå har noe skjedd. Flere lanseringer i basisutvalget. Økt etterspørsel etter prisgunstig Bordeaux. Mer oppmerksomhet og tilgjengelighet, rett og slett. Det betyr at stadig flere også utenfor menigheten oppdager disse matvennlige, komplekse vinene som gir så stor drikkeglede.

Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Gode gaver

Lurer på du på hva som er greia med Bordeaux? Vil du bli bedre kjent med verdens kanskje viktigste vindistrikt som har satt standarden for lagringsdyktig vin i århundrer? Da sikrer du deg noen flasker i dette slippet. Det skader ikke at de også er perfekte gaver til vin-entusiasten og feinschmeckeren.

Det er polet i Valkendorfsgaten, Hamar, CC-Vest, Aker brygge, Sandefjord, Sandnes og Valentinlyst i Trondheim som er såkalte spesialpol. Dørene åpner klokken ti torsdag 7 desember. Salg via kundeordre og nettbutikk åpner først senere. Selv om tilgjengeligheten fra Bordeaux er god, ville jeg satset på å ta turen innom butikk tidlig. Du kommer ikke til å angre.

Fikk du med deg serien om vin fra Bordeaux? Vi tror den vil gjøre deg litt klokere.

Ingvild Tennfjords anbefalinger fra førjulsslippet:

Ch. Chasse-Spleen 2014

Pris: 358,70 kr.

Varenr. 8127801. 240 fl. tilgjengelig.

Terningkast: 6

La oss starte her, i Moulins. En av seks appellasjoner i Haut-Médoc. Den er ikke klassifisert, noe som betyr hyggeligere priser, men varierende kvalitet. Englands vindronning, Jancis Robinson, skriver treffende at Moulins kan «occationally be great». Eiendommen Chasse-Spleen har lenge vært regnet som et fyrtårn i Moulins. Navnet betyr noe sånt som «jag bort melankolien». Jeg liker den dype, tette smaken av frukt i denne vinen. Finkornet snerp. Mye Bordeaux for pengene.

Ch. Pedesclaux 2014

Pris: 432,80 kr.

Varenr. 8132101. 240 fl. tilgjengelig.

Terningkast: 6

Nå fortsetter vi til Pauillac. Stedet som huser intet mindre enn tre av fem eiendommer i toppsjiktet fra den berømte klassifikasjonen fra 1855. Pauillac er lett å selge i Norge, både på grunn av sitt ry og at vinene ofte har en distinkt duft av tobakk som gir mestring og gjenkjennelse. Akkurat slik du kjenner i denne. Dyp, tett smak av solbær, pent eiket og den fine tonen som minner om tobakksblader. Denne skal jeg kjøpe selv.

Ch. Grand-Puy-Lacoste 2014

Pris: 643,70 kr.

Varenr. 8114801. 360 fl.tilgjengelig.

Terningkast: 6

Denne eiendommen fra Pauillac er en så sterk merkevare i Norge at mange bare kaller den GPL. Disse flaskene selger seg selv, med et ry om at du får mye vin for pengene. 2014-årgangen er erketypisk for området. Høy andel Cabernet Sauvignon, 82 prosent. Vinen trenger tid, er tett og kraftfull. Men likevel er duft og smak innbydende allerede nå.

Ch. Pointet-Canet 2014
Pris: 935,50 kr.

Varenr. 8097801. 120 fl.tilgjengelig.

Terningkast: 6

Det er ikke lett å drive biodynamisk i et så fuktig område som Bordeaux. Men Pontet-Canet er kompromissløse med vinmaker Jean- Michel Comme i spissen. Prisene har løftet seg formidabelt. Smak, så skjønner du hvorfor. Tindrende frukt, en ren smak av solbær som ikke er kludret til. En anelse tobakk og eik som er perfekt integrert. Lekker, lekker. Denne årgangen er 35 prosent av vinen lagret på amfora, 50 prosent på ny eik.

Ch. Branaire Ducru 2014

Pris: 500,70 kr.

Varenr. 8114401. 240 fl. tilgjengelig.

Terningkast: 6

La oss bevege oss videre til St-Julien. De kan ikke skryte av å være hjem for noen første cru-eiendommer. Men de har noe annet – fornuftige priser og høy kvalitet. Stilen herfra er mer tilbakeholdt enn Pauillac. Denne vinen smeltet meg fullstendig. Så lekker, så silkemyk å smake. Det finnes mange skrike-viner i verden. Denne smyger seg inntil deg som en kjælen katt.

Ch. Fieuzal 2014

Pris: 381,40 kr.

Varenr. 8132201. 120 fl. tilgjengelig

Terningkast: 6

Like sør for Bordeaux by finner vi Pessac – Leognan. Fieuzal har vært nede i en bølgedal kvalitetsmessig. Nå har de fått en ny giv med ny, irsk eier. Jeg liker den saftige og rause frukten i denne. Fast og herlig tanninstruktur som ikke bikker. Frisk i svelget med en tydelig smak av bær og kaffebønner. Tror mange vil like denne.

Domaine de Chevalier 2014

Pris: 557,80 kr.

Varenr. 8138701. 240 fl. tilgjengelig.

Terningkast: 6

Domaine de Chevalier har mange hørt om, også de som er utenfor Bordeaux-menigheten. En av Pessac – Leognan’s mest beundrede eiendommer. Men dette er julegaven til den tålmodige. Vinen er en tett kraftpakke nå og trenger tid. Legg i kjelleren. Vinene herfra har et lagringspotensial over … år. Kjennetegnes ofte ved en aroma som kan minne om noe røkt. Vi kaller det smokyness og jeg skulle ønske jeg fant et bedre ord for å beskrive den herlige duften.

Ch. la Gaffeliere

Pris: 565,40 kr.

Varenr. 8139001. 120 fl. tilgjengelig.

Terningkast: 6

Nå krysser vi elven Gironde og tar oss til østsiden av Bordeaux. St – Émilion er kjent for sine merlot-dominerte viner. Jeg fascineres av vinen fordi intensiteten trappes sånn opp etter at du har svelget. Silkemyk først, og så kjennes det som den trår inn gasspedalen og presser seg frem i smaksintensitet. Kjempegod, med ettersmak av lakris, tjære og mokka. Farlig lett å drikke. Du trenger flere flasker av denne.

Ch. Figeac 2014

Pris: 1038,90 kr.

Varenr. 8133501. 180 fl.tilgjengelig.

Terningkast: 6
Fra samme appellasjon finner du Ch. Figeac. De er kjent for å bruke mindre Merlot enn naboene, og lager tradisjonelle, fast og tørre viner. Likevel er denne veldig sjarmerende. 40 prosent Merlot gjør at den er lett i kroppen. Tiltalende duft av blomster. En vin som kjennes like myk som fløyel.

Les mer om

  1. Vinskolen
  2. Vin
  3. Ingvild Tennfjord
  4. Jul
  5. Gaver