A-magasinet

Matskolen: Klassisk amerikansk bananbrød og pannekaker

Ikke kast svarte bananer. De kan bli til brød og smakfulle pannekaker. Eller til karamellpålegg.

 • Henrik J. Henriksen
 • Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger ned i saken.

Hvor ofte havner det ikke et par myke, brunsvarte og lett krummede frukter i søppelbøtten? Med tanke på at dette er en ganske skjør frukt som har reist hele verden rundt, så er det egentlig ganske dårlig gjort. I tillegg har verdens rareste bær en lang og komplisert historie som tilsier at vi bør behandle den med respekt.

10.000 år gammel frukt

For rundt 12.000 år siden begynte mennesker å dyrke ris i Kina og tidlige hvetesorter i Levanten. Vi vet ikke sikkert når, men mest sannsynlig bare et par tusen år senere, skjedde det noe tilsvarende på Ny-Guinea. Der ble den gule avlange, næringsrike frukten som senere skal bli kjent som banan, dyrket frem.

Etter hvert dukket den opp på det asiatiske fastlandet og i Afrika. I alle regionene hvor den vokste, ble bananen sikringskost.

På femtenhundretallet tok spanske sjøfolk med seg bananen til de karibiske øyer og det søramerikanske fastlandet, hvor den skulle vise seg å trives godt. Der ble spiren til en helt ny og ganske kjip statsform sådd: bananrepublikken. Hundre år etter det beryktede tepartyet i Boston, kom det i 1870 en mindre kjent skonnert til samme havn.

Skipet til Lorenzo Dow Baker var lastet med bananer. Med en fortjeneste på 1000 ganger innkjøpspris, kan vi vel anta at det ble høy stemning i kapteinslugaren. Ryktet om høy profitt på banansalg spredte seg fort, og i løpet av de neste 50 årene ble flere stater i Mellom-Amerika redusert til nærmest private bananplantasjer for de største fruktselskapene i USA.

Truet art

I dag er bananen en hverdagsfrukt over hele verden. Dessverre er den truet av mangelfull genetisk variasjon, sykdommer og påfølgende overdreven bruk av plantevernmidler. Frukten selges mest sannsynlig altfor billig, og bøndene som dyrker den får garantert ikke det de burde. Bananen er fortsatt en kime til konflikt, til overdreven profitt og sosial ulikhet, men også en kilde til liv.

Med alt dette i bakhodet, bør vi slutte å kaste bananer og heller lage noe godt av dem.

Etylen forsterker smaken

Etter hvert som bananen modnes, skiller den ut små mengder av gassen etylen. Den virker som et plantehormon og setter fart på utviklingen av aromastoffer. Etylen påvirker også nivåene av amylas, et enzym som bryter ned stivelse til sukker og gjør bananen søtere. Gassen stimulerer også til pektinase, som bryter ned pektinen så bananen blir bløt.

Klassisk amerikansk bananbrød

Det er et ektefødt barn av bananimperialismen i første halvdel av 1900-tallet. Sammen med utbredelsen av bakepulver, dukket det opp i kokebøker på 1930-tallet. Med The Chiquita Banana’s Recipe Book blir den allemannseie. Ønsket om å selge bakeprodukter og mer bananer, kombinert med skrinne tider hvor det var uaktuelt å kaste mat, sikret bananbrødet en plass blant amerikanske klassikere.

Brødet er klart for servering.

OPPSKRIFTER

Bananbrød

(Til en brødform på 2 liter)

 • 2,5 dl (200 g) brun farin (mørk muscovado)
 • 3 store egg
 • 3 dl mel (250 g)
 • 3,5 dl (200g) malte hasselnøtter
 • 2 ts bakepulver
 • 4 bananer (ca. 400 g, uten skall)
 • 1 ts malt vanilje eller ekstrakt (kan sløyfes)
 • 1 + 4 ss (50-60 g) smør

Varm ovnen til 175°C. Visp egg og sukker til eggedosis, fem minutter eller mer (har du en maskin som står av seg selv, lar du den gå til du har alt det andre klart. Om ikke gjør du alt annet klart først).

Bananene bør være så myke at de nærmest kan moses bare med tankekraft.

Smør brødformen med 1 ss smør eller dekk med bakepapir og så smør. Kjør hasselnøttene fint i foodprosessor eller mandelkvern. Bland mel, malte nøtter, bakepulver og vanilje og kna inn 4 ss smør i blandingen.

Mos bananen. Vend så bananmosen forsiktig inn i eggedosisen, kun et par-tre tak med slikkepotten. Deretter løfter du inn melblandingen på samme måte.

Ha blandingen over i den smurte formen og stek nest nederst i ovnen i ca. 1 time. La brødet avkjøle seg i ti minutter på rist før du tar det ut av formen og lar det hvile i ytterlige 20 minutter.

Vend bananmosen forsiktig inn i eggedosisen for ikke å slå ut luften.
Mel og nøtter må også vendes forsiktig inn.
Formen bør være 3/4 full med deig.

Bananpannekaker

 • 2 bananer
 • 2 egg, skilt
 • 1 ss sukker
 • 2 dl melk
 • 2 dl siktet hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • ½ ts salt

Mos én banan og skjær den andre i tynne skiver. Bland den moste bananen med eggeplommer, melk, bakepulver og salt. Sikt inn melet. Visp eggehviter med sukkeret, ganske stivt.

Vend eggehvitene inn i melk-/eggeblandingen. Varm opp en panne og stek pannekaker av røren i smør. Bruk vel 1 dl smete til hver kake. Med en gang smeten er i pannen, legger du noen skiver banan på toppen av den fortsatt bløte pannekaken.

Stek den godt gyllen på begge sider og server med smør og lønnesirup, eventuelt banankaramell!

Bananpannekaker

Banankaramellpålegg

 • 100 g sukker
 • 100–125 g banan (en stor), most
 • ½ dl fløte
 • 2 ss peanøttsmør, kan sløyfes

Smelt sukkeret i en kjele til ganske mørk karamell. Ha i fløten og la karamellen småkoke til jevn konsistens og ha i bananen.

La putre et par minutter til og ha ev. i to ss peanøttsmør. Rør godt og ha på glass.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Matskolen
 2. Matskolen
 3. Brød
 4. Mat og drikke