Foto: Ketil Blom Haugstulen
A-magasinet

Frosne erobringer, episode 4: Den deprimerte polarhelten

Etter Eivind Astrups hasardiøse slede-bragd ble han hyllet som en rockestjerne. Likevel tok han livet sitt, bare 25 år gammel.

  • A-magasinets Redaksjon

På veggen i Uranienborg henger et bilde som forteller om den mørke siden av å være polarhelt. Det viser en fjellknaus i Folldal, stedet hvor Eivind Astrup døde alene. Mannen som i 1890-årene ble hyllet som en av våre største polarhelter.

– Han fikk en vanvittig stor gravferd, men gikk så inn i glemselen i den norske polarhistorien, sier polarhistoriker Harald Dag Jølle.

Astrup gjennomførte en av de lengste sledeturene over den grønlandske innlandsisen og drømte stort om ekspedisjoner til både Nord- og Sørpolen. Likevel valgte han å avslutte livet sitt 25 år gammel, i romjulen i 1895.

Da han ble funnet 25 dager senere, ble dødsfallet først presentert som en ulykke.

Eivind Astrup ca. 1893. Foto: Nasjonalbiblioteket

Eivind Astrup er ikke den eneste polarhelten som døde tidlig. Skjuler det seg en mørk side bak heltestatusen? Hvordan er det å leve med stempelet som en polarhelt? Hva innebærer det av press, ambisjoner, forventninger og skyld?

Fotografi av stedet der Eivind Astrup tok sitt eget liv, med bautaen som ble reist kort tid etter. Bildet er funnet i Amundsens hjem Uranienborg, men det er usikkert hvordan han fikk tak i det. Foto: Follo Museum

Hør podkasten her:

Frosne Erobringer er produsert av Filt i samarbeid med Follo museum for A-magasinet, og du finner den der du vanligvis lytter til podkaster.


  • Har du fått med A-magasinets podkast-dokumentarer? Her kan du abonnere i Acast. Foretrekker du Itunes, abonner her.

  • En av våre mest populære: Aksel Rykkvin (15) var en superstjerne. Så rev stemmeskiftet ned alt han hadde bygd opp.

Les mer om

  1. Podkast
  2. Roald Amundsen
  3. A-magasinet