A-magasinet

Notert: Gjøken har ikke rede på noe som helst

Trump er ikke alene i arken.

 • Halvor Hegtun
  Journalist
 • Notert er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister.

For en gjøk! Den fløy lavt over stien i Valdres mens den gol, og like bak kom pinadø en gjøk til.

Det er fort gjort å glemme når alle snakker om Donald Trump, men gjøken er og blir en gjøk. Fullstendig ko-ko. Har ikke rede på noen ting. (Kjære stavekontroll, ikke rett rede til reir, for da blir litt av poenget borte.) I det trygge, vekselvis sosialdemokratiske og liberalkonservative Norge sverger gjøken til den ytterliggående hekkeparasittismen, en type omsorgssvikt og bøllekultur så sleip og så slem at den knapt er til å fatte:

Etter et lengre vinteropphold i Afrika kommer gjøken til Norge for å ha seg og bringe slekten videre. Så langt er alt greit. Men mens andre fugler deltar i samfunnsdugnaden og bygger reder, legger gjøken eggene sine ett og ett i andres reder, helst i redene til små og forsvarsløse spurvefugler.

De fleste har sett dette hjerteskjærende marerittet på film, i en naturfagtime på skolen eller på TV. Fru heipiplerke ruger på eggene og gleder seg til å hilse på sine søte små. Men egget med gjøken sprekker først. Gjøkungen skyver deretter de omkringliggende eggene ut av redet og bare gaper, gaper og gaper som en overdimensjonert og utakknemlig drittunge.

Gjøken bekjenner seg til den ytterliggående hekkeparasittismen. Foto: Scanpix

Omsorgssvikt i særklasse

Herr og fru heipiplerke vet ikke hva galt de kan ha gjort. De har heller aldri søkt på stillinger i barnevernet, men pliktoppfyllende og selvutslettende henter de insekter og annet snop som de stapper ned i gapet på denne umettelige parasitten. Det er fint å «jobbe med noe som er større enn deg selv», heter det i floskelen, men heipiplerken vet bedre.

Skyld ikke på gjøkungen. Det er gjøkungens foreldre som har et, nei, ikke problem, det har ingen for tiden, men en utfordring. Gjøkefar og gjøkemor stiller ikke opp som gode rollemodeller. De bare stikker av og er borte for bestandig. Så når gjøkungen forlater reiret, har den fortsatt ikke sett en eneste av sine artsfrender her i livet.

Journalist Halvor Hegtun. Foto: Anette Karlsen

Idiotien bare fortsetter

Det er en tøff start. Likevel klarer den etter et års tid å få sjekket opp en make etter instinktmetoden, uten noen form for etisk rådgivning fra mor, far, søsken eller venner. Selv ikke uglen, som er viden kjent for sin visdom, og som huserer i de samme leveområdene, løfter en fjær for å hjelpe. Resultatet er at gjøken bare fortsetter å oppføre seg som en gjøk, i generasjon etter generasjon.

Det er dumskap satt i system, og mennesket tar etter.

PS! «Gol i Valdres» var tenkt som overskrift til denne artikkelen – mest for å finne ut om en eller annen gjøk ville hive seg over tastaturet for å påpeke at Gol er i Hallingdal. Dette er uansett ikke for sent.


Les mer om

 1. Notert
 2. Dyr
 3. Egg
 4. Aftenposten Lørdag

Notert

 1. A-MAGASINET

  Det finnes én ting vi burde snakket om hver eneste dag. En skrekkfilm vi stadig ser traileren på.

 2. A-MAGASINET

  Ikke si hei til naboen. Si ha det. Det er over.

 3. A-MAGASINET

  Vi har alle en Thomas Alsgaard på dansegulvet i oss

 4. A-MAGASINET

  Høstens tvangstrøyer (eller 17 ting du burde ha gjort)

 5. A-MAGASINET

  «Der har du en gjeng.» Den sosialt aksepterte frasen å krenke folk med.

 6. MENINGER

  Drep meg, men ikke med dårlige råd