A-magasinet

Ingvild Tennfjord: Vin under hundrelappen

Klart du kan finne gode billigviner! Du må bare ikke ha for høye forventninger.

 • Tekst: Ingvild Tennfjord

ingvild tennfjord.png

Hadde det ikke vært deilig å bo i et land der du kunne snappe med deg en rimelig vinflaske, åpne den og synes den var fantastisk? Noen ganger drømmer jeg om det. At vidunderlige viner legges ut på billigsalg. Men sånn er jo ikke verden. I fjor vår bodde vi i en knøttliten landsby i Provence. De hadde ingen vinprodusenter av størrelse. Men de hadde et anstendig kooperativ som laget en rosévin til 3,50 euro. Den var streit, den! Drakk den ofte. Men var den fantastisk? Niks. Ekstase koster dessverre mer.Hvorfor er det slik? I Norge har vi kombinasjonen av høye alkoholavgifter og svak kronekurs. Når jeg denne uken har trålet prislistene for å finne viner til under hund­relappen, er det ikke så mye å velge i lenger. Selv de rimeligste alternativene har bikket hundrekroners-grensen nå. Men vinene finnes. Oftest kommer de fra Tyskland, Portugal eller Chile.

Glad i sjokolade, sier du? Og glad i vin? Men det er da vel ikke lov å

Les også

kombinere de to lidenskapene?

— Du! Det var du som ga Gato Negro terningkast fem.

Mannen hadde problemer med å kontrollere temperamentet sitt, men ville gjerne fortelle meg noe.

— Gato Negro er skvip, nærmest spyttet han ut.

— Da kan du finne tre viner til samme pris du synes smaker bedre, og så sender du meg en mail, svarte jeg.

Jeg venter fremdeles.

Vinskolen finnes også som podkast. Hør og abonner via iTunes her. Eller opplev Ingvild Tennfjord i en av de siste episodene direkte her:

Det er ikke rettferdig å sammenligne de billigste vinene med kvalitetsmessig overlegne motstandere til langt høyere pris. Og du kan finne gode kjøp til under hundrelappen, så lenge du vet hva du får. Alt handler om forventninger. Koster en vin under hund­re kroner, kan vi forvente at den lukter to ting og håpe at den ikke gjør vondt noe sted.

Jeg vil også at duften skal kjennes naturlig. Ofte lukter det kirsebær-is i stedet for sunn frukt. Gøy-saft i stedet for jordbær. Solkrem i stedet for vanilje. Dusjforheng. Jeg tuller ikke. Når druematerialet er billig, sprekker det også ofte opp. Det kan du enkelt smake selv. Smaken bærer ikke. Noen ganger er den kort, som et blaff som forsvinner nesten før du svelger. Andre ganger vil en brennende varme fra alkohol eller et skarpt syrestikk sparke opp i ganen. Det er ubehagelig.

Så hva gjør produsentene da? For å glatte over at druekvaliteten ikke er den beste, er sukker en god venn. Sukker gir forsterket smak og fylde. Derfor er det kanskje ikke overraskende at mange billigviner har et høyt sukkerinnhold. Selv om folk sier de vil ha tørre viner, forteller salgstallene noe ganske annet.

Jeg fant noen streite viner. Gode til prisen. Men det kjennes litt som å vinne trøstepremien på Tivoli. Jubelen uteblir. Ingen dufter som forandrer seg i glasset. Ingen smaker som setter i gang en ny tanke. Avgiftssystemet henger sammen med alkoholprosent. For en billigvin betaler du prosentmessig mer skatt og mindre for druer enn du gjør for en vin til 150 kroner.

Ved å betale noen tiere mer kommer du over i en helt ny liga. Verdt å vurdere?

Ingvild Tennfjords vinanbefalinger

661401-1_doc6p5ajs610qh16umrznfa.jpg

Canepa Classico Cabernet Sauvignon (Chile)

Pris: 89,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 661401. Basis, polkat. 5

Noen som drakk denne på 80-tallet? Gode, gamle Canepa er overraskende god! Smaker av modne, mørke bær og røkt bacon. Frisk uten å stikke. Ingen spark eller ubehageligheter. Holder smaken helt ned i svelget. Til sofa, pizza og enkle kjøttretter.

3043501-1_doc6p5ajrjs58m194onsnfa.jpg

Kendermann Black Tower White Bubbly (Tyskland) Pris: 89,90 kr.

Karakter: 4

Varenr. 3043501. Bestilling, inne på 4 pol.

Hadde aldri trodd jeg skulle skrive dette, men denne er ikke så verst! Utskjelt merke. Harry flaske. Dufter av sitron og stikkelsbær, med behagelige bob­ler som ikke stikker. Litt syntetisk i ettersmaken, men likevel lettdrikkelig og leskende. Til balkong og aperitiff.

3085701-1_doc6p5ajrf7naox7n57100.jpg

Gato Negro Pinot Noir (Chile) Pris: 99,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 3085701. Bestillingsutvalg.

Hva er bra med denne? At den faktisk lukter pinot noir, den bleke druen som dufter av jord og lyse bær. Bedre enn storselgeren av cabernet sauvignon. En slank og lettdrikkelig skravlevin, som leverer helt fint til prisen! Til sofa, fingermat og nachspiel. 2,7 gram sukker.

3233101-1_doc6p5ajs188xf8aqtt100.jpg

Gato Negro Merlot (Chile) Pris: 99,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 3233101. Bestilling, inne på 7 pol.

Røff dag? Dette er en myk, myk rødvin som smaker av mørke bær og grønn paprika. Nok en chilener som leverer god kvalitet til prisen. Vinen henger godt sammen, bærer helt ned i svelget. Tar gjerne en slurk til. 3,2 gram sukker

3193301-1-2_doc6p5ajroz6at18e3r88hk.jpg

Portada Caladoc Tinta Roriz (Portugal) Pris: 99 kr.

Karakter: 6

Varenr. 3193301. Basis, polkat. 3

Portadas styrke ligger i at den er overraskende detaljert i smaken. Dufter av tyttebær og syrlige moreller. Er saftig og leskende. Og så skjuler den svært godt sine 14 gram sukker. Det er mye. Ingenting for diabetikere eller folk på slanker’n, men mye smak til lav pris.

3478401-1.jpeg

Dr. L Riesling Kabinett (Tyskland) Pris: 99,90 kr.

Karakter: 5

Varenr. 3478401. Basis, polkat. 3

Mange av de billige, halvtørre tyske rieslingene kjennes så døde i munnen. Som brus uten kullsyre. Men gode, gamle Dr. Loosen innfrir. Dufter av sit­rus, kalk og eple. Lav alkohol, raust med sødme. Men likevel — den er frisk. Kjennes levende. Litt emmen i svelget, men det får gå. Til jordbær og balkong.

Nå skal alle brygge eget øl. Hva skjedde?

 1. Les også

  Derfor har nordmenn dilla på det nye ølet

Les mer om

 1. Vinskolen

Vinskolen

 1. A-MAGASINET

  Handleliste til høstferien: «Denne passer både til mat og sofa»

 2. A-MAGASINET

  Musserende fra Oslo og Bærum: – En slags eple-petnat som gjør meg glad

 3. A-MAGASINET

  Hva gjør du hvis du ikke vet hvilke viner du liker? Følg disse rådene.

 4. A-MAGASINET

  Mandag kan du sikre deg eksklusiv rødvin

 5. A-MAGASINET

  Vin-nyheter på Vinmonopolet: Unngå denne feilen

 6. A-MAGASINET

  «Denne smaker juicy. Super til pizza, pasta og første draget av høst i luften.»