Han er 36, kommer aldri øverst på pallen, blir aldri noe annet enn «en god venn».

 • Sissel Gran
 • Evig Ungkar?

DET SISTE LENGRE FORHOLDET

jeg var i, tok slutt for 11 år siden. I perioder er jeg ikke opptatt av det, trives som singel, men så blir jeg bare lei og nedfor, savner noen å se en film med og lage middag til. Det er kanskje ikke så ofte jeg savner barn, men det hender. Jenter jeg blir fascinert av, har gjerne noe som har imponert meg. De har stått for noe i en hard debatt, vist stor kunnskap om et emne eller bare slått meg som skikkelige. De jeg interesserer meg for, er jo pene, men ikke fotomodeller. Jeg ser etter jenter med noe i hodet, kanskje høyere utdannelse og interesser som holder dem gående.Jeg treffer dem i det sosiale miljøet jeg er i, eller jeg treffer dem på nettsteder. Felles for alle, er at de etter kort tid sier at de ikke er interessert i meg som annet enn en venn. Noen sjanse for en date eller invitere hjem på middag, er det aldri snakk om. Jeg har problemer med å forstå og akseptere at ingen vil ta sjansen på meg. Jeg er usikker på hva det er som gjør meg enkel å avvise.

Ikke ille.

De fleste jeg spør, kan ikke gi noen forklaring på hvorfor nettopp jeg er singel. Jeg er ikke av den håpløse typen, som en av dem uttrykte det. Jeg står nok et stykke tilbake for både Legolas og Aragorn, men jeg har ikke et spesielt ille utseende, og jeg er ikke særlig feit. Jeg er i mine beste år, opplever suksess i karrièren, og jeg har ordnede planer for fremtiden. På alle måter mener jeg selv at jeg er en moden mann: Jeg lager mat og vasker opp, tar klesvasken og mater katta. Jeg løper ikke fra ansvar og søker utfordringer. Hva mer kan man forlange?Alderen? Kanskje er det alderen som spiller inn. De jeg omgås, er jo yngre enn meg. Noen av dem mener nok at jeg er for gammel. De jentene som er single og på min alder, har stort sett allerede barn, er ferdig produserte som de sier. Jeg har aldri gitt opp når jeg har møtt motstand. Jeg liker motbakker og setter heller opp farten enn å senke den. Nå føler jeg at bestrebelsene ikke fører noen vei hen. Premien uteblir og suksessraten er ikke oppløftende. Jeg har trodd det skulle snu mange ganger, men det ser ut til at jeg vil leve et liv uten en partner.

Evig ungkar?

SVAR:

Jeg spurte en ung mann og en ung kvinne på 26, om hva de trodde var problemet her. «Desperasjon virker avskrekkende», sa begge. «Og han har kanskje for høye ambisjoner. Han burde legge lista lavere. Han ser ikke seg selv, selv om han tror han gjør det. Jentene han spør til råds, er altfor snille, de er redde for å såre ham. Han er sikkert OK, men ikke så OK som de trøster ham med at han er. Kanskje han er så appellerende at alle får hetta ved tanken på å bli med ham hjem. Han har brukt opp det miljøet han er i. Ryktet går foran ham: Der kommer herr Desperat. Kanskje han burde slutte å se seg blind på de «imponerende jentene», eller forsøke å imponere ved å være mindre selvopptatt og slappe av litt. Ikke undervurdere dem som ikke imponerer ham. Kanskje han bare er grei og snill, ikke noe spennende. Han kan tenke på å gjøre noe annet enn han pleier. Sette i gang prosjekt moderat makeover, med ny sveis, nye klær, ny stil, trening. Eller jobbe i utlandet et år, reise, få nye impulser, gå på andre utesteder. Eller han kan akseptere singel-situasjonen sin en stund. Slutte å stresse med dette her. Bare være, ikke prøve å oppnå noe MER med alle jenter han treffer. Sånne folk som alltid vil noe mer hele tiden er slitsomme. Eller han kan innta anti-helt-rollen. Bare fortelle at han har gitt opp. At han er en sånn mann som damer ikke faller for. Det kan være adskillig mer sjarmerende enn å forsøke å fremstå som noe mer enn det han er.»

Let andre steder.

Mannen min var til stede under denne samtalen. Det siste alternativet mislikte han sterkt. «Menn skal ikke gjøre seg så små», mente han. «Hvis han ikke vet hvordan han kan få snøret i bånn, er det bedre å være mer observerende og velge vente-og-se-prosjektet. I motsetning til hva han antar, er det mange 36-årige kvinner som også er på leting, som ikke har barn, som gjerne vil ha en kjernekar å lage familie med. Men det er nok et poeng at han bør se etter andre typer kvinner. Ikke stå under kuppelen og lete etter kronestykket, men gå rundt hjørnet, selv om det er dårligere lys der. Kanskje er de damene han treffer i sitt sosiale miljø utrolig kravstore. Kanskje de sitter på sin høye hest og venter på Prince Charming hele gjengen. Han må prøve å styre unna flere nederlagsopplevelser. Og justere radaren og ta av seg den digre kontakt-antennen som står og vaier på hodet hans».

Profesjonell hjelp.

Vi skal selvsagt arbeide med å akseptere oss selv. Men dersom vi stadig mislykkes med å oppnå det vi ønsker, er det på tide å vurdere egen adferd og selvforståelse, ikke fortsette å hente støtte for at det vi gjør er mer enn bra nok eller tenke at vi hittil har vært uheldige. Det er f.eks. ikke sannsynlig at man er uheldig 11 år i strekk. Hvis et livsprosjekt er i ferd med å strande, kan vi søke profesjonell hjelp hos en coach, samlivsrådgiver eller terapeut og arbeide for forandring sammen med et menneske som kan gi oss de direkte tilbakemeldingene andre ikke tør å gi oss.

Gi slipp.

Noen trenger hjelp til å bli mer aktive, andre til å få mer kontroll gjennom å gi slipp. Jeg tror selve ideen om at man skal premieres for sine anstrengelser, kan være ødeleggende. Man kommer lenger ved å være mer tilstede i det livet man har på områder hvor man føler glede ved å bruke sin kompetanse. Heller arbeide for å finne mer indre ro enn alltid å være på leting og speide kontinuerlig etter bekreftelse gjennom å bli sett og anerkjent. Slik får man jo aldri fred, livet blir alltid et annet sted. Mange mennesker modnes langsomt. De trenger tid for å falle på plass i seg selv og forstå sin egen hensikt. Økt selvforståelse og mindre forvirring er ofte nøkkelen, men også flaks og tilfeldigheter, og det siste nytter det ikke å jakte på. Noen ganger kommer livet oss i møte når vi slutter å jage og anstrenge oss kanskje nettopp ikke før.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  – Mange nettroll er blitt oppdratt på internett

 2. A-MAGASINET

  Norges svar på Haute Route ligger på 70 grader nord

 3. A-MAGASINET

  Matskolen: Den eksklusive sausen fra 80-tallets Hong Kong er vanskelig å få tak i i Norge. Slik lager du den selv

 4. A-MAGASINET

  William Nygaard om attentatforsøket: «Å bli skutt er ingen prestasjon»

 5. A-MAGASINET

  Før Stein P. Aasheim ble jeger, kunne han ikke forstå hvilken glede han kom til å få av å gå på leting etter dyr å drepe.

 6. A-MAGASINET

  Vinslipp: Nå kommer julevinene på polet