A-magasinet

Krim-bloggen: Jaktet seriemorder, døde brått

En av USAs verste voldtektsmenn og seriemordere er aldri fanget. En ny bok forteller om internettets jakt på Golden State Killer.

 • Asbjørn Slettemark

Han er kjent som East Area Rapist og Original Night Stalker, men omtales gjerne som en forkorting av de to: EAR/ONS. Noen kaller ham Diamond Knot Killer, og forfatter Michelle McNamara ga ham til slutt et fengende seriemordernavn: Golden State Killer.

Drepte minst 12 mennesker

Politiet antar at Golden State Killer voldtok over 50 kvinner og drepte minst 12 mennesker mellom 1978 og 1986. Først i Sacramento i California, senere lenger sør i samme stat, men identiteten hans er fremdeles et mysterium. EAR/ONS er aldri avslørt, arrestert eller dømt, men etterforskningen av identiteten hans lever aktivt på internett. Hvorfor sluttet han så brått? Er han død? I fengsel?

I den ferske boken I’ll be gone in the dark forteller true crime-bloggeren McNamara om sin besettelse av Golden State Killer, miljøene som også driver privat etterforskning og hvordan nitid leting etter nye spor og oversette hint i etterforskningsmaterialet dominerer livet hennes. Sammen med andre entusiaster, om det er mulig å bruke det ordet, finkjemmer hun politirapporter, vitneforklaringer og alle mulige offentlige registre, og tror flere ganger at hun nærmer seg et svar.

Personlig historie bak interessen

True crime-sjangeren har de seneste årene fått mye kritikk for å utnytte vold, tragedie og lidelse, og i den sammenheng er I’ll be gone in the dark et kjærkomment tilskudd til elendighetsbiblioteket. McNamara skriver nydelig menneskelig om ofrene, og velter seg aldri i flere detaljer enn nødvendig. Hun innrømmer en besettelse med seriemordere, men forteller også hvorfor: Nabojenta ble drept da Michelle var 14, og morderen ble aldri funnet.

Dette startet hennes interesse for drapssaker, og etter hvert faller brikkene på plass: «What gripped me was the specter of that question mark where the killer’s face should be. The hollow gap of his identity seemed violently powerful to me. Unsolved murders became an obsession». Michelle McNamaras jakt på EAR/ONS, Golden State Killer eller hva du vil kalle ham, er også den endeløse jakten på nabojentas drapsmann. Resultatet er en sterk, overraskende og human true crime-fortelling.

Michelle McNamara og ektemannen Patton Oswalt i 2012. Foto: Matt Sayles / TT / NTB scanpix

Michelle McNamara døde brått

I’ll be gone in the dark er hennes første bok, men det blir dessverre også hennes siste. Mens hun jobbet på andre tiåret med sin private etterforskning av Golden State Killer, ble hun en morgen funnet død i sengen av ektemannen, den kjente komikeren og skuespilleren Patton Oswalt.

Boken er satt sammen av det uferdige manuset hun etterlot seg, samt en rekke artikler hun skrev om saken, blant annet for Los Angeles Times. Den tredje delen av boken er fullført av McNamaras sjefs-researcher Paul Haynes og gravejournalist Billy Jensen. Sammen jobbet de under mottoet at den beste hyllesten til Michelle McNamaras arbeid ville være å komme enda nærmere løsningen: Hvem er Golden State Killer?

Seriemordere på TV

Mindhunters (2017)

David Finchers serie om FBI-agentene som begynte med profilering av seriemordere. Fjorårets beste Netflix-serie, om agentene som inspirerte Nattsvermeren.

Manhunt (2017)

Tidenes FBI-jakt før 9/11 førte omsider til at de kunne arrestere terroristen Ted Kaczynski, også kjent som Unabomber, i en hytte i skogen. Dette er dramahistorien om jakten.

Vil du lese flere artikler fra A-magasinet? Følg oss på Facebook.

Les mer om

 1. Krim-bloggen
 2. Krim-bloggen
 3. Drap

Krim-bloggen

 1. A-MAGASINET

  Anmeldelse: Underholdende Netflix-serie om Tysklands yngste narkolanger

 2. A-MAGASINET

  Krim-bloggen: Bokseren «Hurricane» satt fengslet i nesten 20 år for tre drap han ikke hadde begått. Nå har BBC laget podcast om han

 3. A-MAGASINET

  Obama er fan, og Amazon skal bruke én milliard dollar på å lage TV-serie av denne scifi-trilogien

 4. A-MAGASINET

  Denne podcasten gir deg verdens beste historielærer rett i øret

 5. A-MAGASINET

  Aslak Nore: «Det er lenge siden britene har klart å lage en ny krimhelt»

 6. A-MAGASINET

  «Englands mest talentfulle krimforfatter er tilbake»