Denne norske feleskatten har gjenoppstått i Japan

200 år etter at verdens beste hardingfeler ble laget i Telemark, er en bortkommet fele gjenoppstått på den andre siden av Jorden.

På et forglemmelig gatehjørne i Tokyo, i det grå og hverdagslige lokalet til instrumentbutikken Music Plaza, skal det altså skje. Det felemakeren Masahito Shoji har sett frem til i over tre år, etter hundrevis av timer bak arbeidsbenken. Det han først ikke forsto hvordan han skulle klare. Trebitene virket så gamle og skjøre, de var visst fra rundt 1890-tallet, hvordan skulle de kunne tåle presset fra åtte strenger? Shoji hadde aldri sett en sånn fiolin før, men nå hadde altså sjefen hans kjøpt et ødelagt instrument slik at Shoji kunne gjøre seg kjent med det. I 2012 ante han ikke hvor han skulle begynne, men det var ikke annet å gjøre enn å prøve seg frem. Steg for steg begynte puslespillet å falle på plass. Nå er det fullført.

I forretningen venter noen av Shojis viktigste hjelpere. Blant dem er Rio Yamase, gudmoren i det lille japanske hardingfelemiljøet og leder av den lokale hardingfeleskolen.

Les hele saken med abonnement