A-magasinet

Uteliv: Alle har en hytte

Alle nordmenn har hytte. Det finnes 500 hytter i Norge som kan brukes av hvem som helst.

  • Simen Tveitereid

Har du ikke hytte, sier du? Ikke råd til hytte? Alle nordmenn har hytte. Du trenger ikke engang male den, bare vaske når du drar. Det finnes 500 hytter i Norge som alle kan bruke. Der har noen lagt tørr ved klar, sørget for gryter og full gasstank, stearinlys og bøker. Kanskje er sengene litt knirkete, muligens er madrassene litt ujevne, omtrent som de var på hyttene før i tiden.

Den Norske Turistforenings hytter er for mange de store hotellignende stedene på Jotunheimen og Hardangervidda, der du får treretters middag, dusj og en øl på veien over vidda. Men DNT-hytter er også Olandsbu i Froland, på 400 meters høyde i Aust-Agders indre heier, med åpen furuskog, myrer og små tjern, og havglimt fra toppene. Ett rom, med tømmervegger, fire køyer og en vedovn.

Ikke alle DNT-hyttene ligger over alle heier:

Les også

Her åpner byens nye urbane «turisthytte» neste år

Et 24-timers eventyr

Vi dro dit en lørdag. For å finne på noe nytt. Ideen er enkel, men fungerer alltid. Å reise et sted ingen av oss har vært før. Se om vi finner veien, se hvordan det er der. Et lite eventyr, som ikke må skje i Edinburgh eller Barcelona, for barn kan det like gjerne og kanskje heller foregå i Froland eller Enebakk. Ett døgn på tur, med en komponent som gjør turen en del morsommere enn andre turer: Å overnatte.

olandsbu inne_doc6n06ex3x8341jjwmp7yi.jpg

«Lurer på hvordan sengen mi ser ut», sier 7-åringen hjemme før avreise. Hun er ikke den ivrigste til å gå lange turer. Men med dette nye målet i sikte går det greit oppover lia. Lurer på hvor hytta er. Lurer på om det er noen andre der. Ett døgn et slikt sted føles som en lang og god stund. Som å få noe ekstra. De springer rundt, fyrer et bål, utforsker terrenget, utedoen med alle bildene av norsk natur, og bare det at alle skal sove i samme rom, er jo litt stas. Ved avreisen: Kan vi reise hit igjen en annen gang?Lurer du på hvor du skal dra? Sjekk de mest populære hyttene her:

Les også

  1. Denne DNT-hytta mer enn doblet besøket sitt fra i fjor