• Kari Mette Hole
    Journalist
  • Monica Strømdahl (foto)

I desember hadde seks av ti nordmenn planer om å reise til utlandet denne sommeren. Den gangen korona fremdeles var en assosiasjon til sommerlige ting som jordbær og øl, ikke et virus som lukket grenser og stanset ferieplaner.

Da Virke spurte igjen da sommeren var på trappene i mai, var det bare 7 prosent av oss som hadde reiseplanene intakt.

I sommer har tusenvis av barn fått årets store happening kansellert. Reisen til sol og varme og is med andre smaker og fasonger enn her hjemme. Til familien de savner.

Nå er de isteden hjemme.

I to uker i juli har A-magasinet reist rundt og møtt barn og ungdommer som skulle vært i et annet land. For noen er det første gang de skal være hjemme hele sommeren. Flere av dem tilbringer hele ferien i Oslo.

Psykolog Hedvig Montgomery er bekymret for dem, barna som har fått to måneder med blanke ark de skal fylle.

Det som skjer denne sommeren, med avlyste turer, brutte tradisjoner og slekt vi ikke får besøkt, er mer dramatisk for barna enn det vi tenker, mener hun (se egen sak lenger ned).

Så hva finner de på nå?

Vi har møtt bybarna som holder til i asfaltjungelen i hovedstaden, på basketbanen på løkka, i skateparken og mellom blokkene i drabantbyen.

Her forteller de om annerledessommeren.

Jeg skulle til Sri Lanka, men vi kunne ikke fordi det er koronavirus. Jeg ble trist da jeg hørte det, for jeg har ikke vært der på fem år. Det er faktisk hjemlandet mitt, jeg må dra dit en dag, og jeg tenkte det skulle bli dette året. Jeg har lyst til å møte oldemoren min. Hun er litt gammel, og jeg er redd for at hun skal bli syk.

Jeg har vært mest her på Romsås i sommer. Nå som hele familien med fettere og kusiner har kommet på besøk fra Bergen, er det skikkelig gøy. Huset vårt er helt fullt, ass. Vi er 13 stykker. I vår familie liker vi å holde sammen og ha gøye leker med hele familien. Vi har badet, vært på «Mækker’n», og vi holder på å lage en film om et spøkelse. I dag har vi laget Tiktok-dans med hele gjengen, det er skikkelig gøy, men ganske slitsomt å lære alle sammen koreografien.

Det beste med sommeren har vært å kose meg med familien.

Jeg pleier å dra til Frankrike hvert år, bestemor og onkelen min bor der. Både mamma og jeg ble ganske lei oss for at vi ikke fikk dratt dit i år. Jeg skulle også reist til Barcelona. Jeg hadde lyst til å dra dit fordi jeg driver med scooting, og det er masse bra steder å scoote der.

Nå blir det Oslo og Brumunddal, der besteforeldrene mine på den norske siden bor, og til et sted i nord for å surfe. Sommeren til nå har vært deilig. Jeg scooter, bader og trener. Og så får jeg være ute litt ekstra om kveldene.

Det beste med sommeren? At vannet er varmt. Ikke så mye mer, egentlig. Oslo er gøy fordi det er mange steder her, men nå begynner det å bli litt kjedelig, for jeg har vært over alt.

Jeg tror jeg vil huske dette som sommeren man ikke kunne gjøre en dritt. Skulle ønske jeg kunne dra på ferie.

Jeg skulle egentlig reise til hjemlandet mitt, Ukraina. Vi pleier å reise dit hvert år og være der i to måneder. Jeg pleier å feire bursdagen min der. Jeg har ikke noe familie her i Norge, bare foreldrene mine og to søsken. Alle andre bor der, besteforeldre og sånt. Jeg savner dem. Jeg bodde i Sør-Korea før. Der har jeg en bestevenn. Vi kommer begge til Ukraina hver sommer. I år får jeg ikke møtt henne.

Det er litt kjedelig å være i Oslo hele sommeren. Jeg har gjort alt allerede. Jeg har badet, vært i byen, på Tusenfryd, jeg har vært over alt. Det beste med denne sommeren har vært å være med venner, for jeg har ikke vært med venner hele sommeren før. Vi er sammen nesten hver dag. Til vanlig er vi bare rundt i byen, på Oslo City og Jernbanetorget, går til «Mækker’n», er på Sørenga.

Vi er en sånn gjeng som bare går rundt.

Jeg skulle besøkt familien min i Spania i tre uker. Vi pleier å dra dit hver sommer siden familien min er spansk. I Norge er det bare meg og moren min. Det er litt kjipt at jeg ikke får reist, for grandtanten min begynner å bli gammel, og vi vet ikke hvor lenge hun har igjen, ikke sant.

Dagene nå har egentlig vært trening, soving og spising. Jeg har trent fire til ni timer hver dag. Jeg spiller som regel basket på skolen eller her i Kubaparken. Det er fint å ha et sted du bare kan komme, spille og ha det gøy. Det er eldre folk her som jeg kan spille mot, så jeg får en utfordring også.

Det jeg vil huske denne sommeren for, er nok at alt ble stengt. Jeg vet ikke hvorfor, men nesten alle er på hytta denne uken. Jeg har ikke hytte, men moren min har ikke lyst til å bare være hjemme, så vi får se. Kan hende vi drar på hytta til noen venner av henne.

Pappa og jeg skulle dra til Australia. Jeg var veldig spent, jeg ville jo dra til et sted som ingen i klassen har vært. Jeg fortalte alle at jeg skulle dit. Da jeg skjønte at det ikke ble noe av, ble jeg lei meg, for jeg tenkte på all den gode maten vi skulle spist. Men vi kan jo gjøre det neste år.

Jeg skulle også til Litauen med mamma. Vi skulle besøke familien: kusinen og fetteren min, tante, bestemor og oldemor. Dette er første sommeren jeg ikke har reist dit. Det går greit å være hjemme, for jeg kan leke med vennene mine.

Vi er sammen hver dag, unntatt lørdager, for da er jeg med familien. Vi pleier å lage stor fart på husken, lage Tiktok-danser eller ha piknik. Da tar vi med snacks og kosedyr og får masse latterkrampe. Når det regner, går vi på besøk til hverandre. Jeg synes dagene har gått veldig fort.

Egentlig skulle jeg vært i Spania og Marokko i fire uker. Det ble planlagt i fjor sommer. Vi pleier å reise dit hvert år, for jeg har familie i begge landene. Jeg hadde gledet meg til å reise, bade, bare slappe av.

Det var kjipt at vi ikke kunne dra, for det er egentlig ikke så mye å gjøre i Oslo. Jeg tenkte at sommeren blir ikke det samme med 1 meters avstand og alt. Jeg syns sommeren har vært gøy, fordi jeg er sammen med venner hver dag, spiller fotball, spiller Playstation, utforsker Oslo i bilen til storebroren min.

Jeg kommer til å huske denne sommeren for at jeg ikke fikk reise. Og at det har vært mer tid med familien inne og med venner ute.

Vi pleier å dra til USA, for vi har mye familie der, men det går ikke på grunn av korona. Jeg ble lei meg, for jeg synes det er gøy å være der. Det er en trampolinepark jeg liker å dra til, og det er butikker der som vi ikke har i Norge.

Det har ikke skjedd så mye i sommer, så det har vært ganske mye tid der jeg ikke har noe å gjøre. Av og til drar jeg og vennene mine og bader, eller så drar vi til Majorstuen og bare henger og slenger, eller vi går hjem til noen. Det er litt tungt nå som grensene åpner og nesten alle vennene mine reiser vekk.

Jeg har vært på hytta vår i Lofoten. Det var veldig gøy. Vi campet oss opp dit i telt og gjorde mye forskjellig på veien. Én dag prøvde vi rafting, og en annen dag tok vi Norges lengste zipline.

Det har vært en litt annerledes sommer, men den har uansett vært bra. Jeg tror ikke jeg vil glemme den, for det har vært mye som har skjedd dette året.

Sommerferien i år er annerledes. Turer er avlyst, tradisjoner brutt. Disse bruddene med det normale er vanskeligere for barn enn det vi tenker, mener psykolog og familieterapeut Hedvig Montgomery.

– Barn er vanedyr, de liker å gjøre det samme igjen og igjen. Når vi ikke kan gjøre det vi pleier, er det veldig rart for dem.

For de fleste barn kommer det til å gå helt fint, mener Montgomery. Men hun tror denne sommeren kan bli tøff for barn som har slekt og røtter i andre land. Barn elsker konseptet familie, påpeker Montgomery og det å være en stor flokk. Det har mange mistet i sommer. Mange barn er dessuten bekymret for at de gamle skal bli syke.

– Når vi ikke får besøkt familien, lager det et ganske stort hakk i opplevelsen av hvem vi er og det store vi-et. Det er mer dramatisk enn det høres ut som, sier hun.

Hennes råd til foreldrene er å reise og besøke slekten så fort det blir mulig, og til å holde kontakten med dem i mellomtiden. Ring, skriv brev, og la barna sende tegninger, oppfordrer hun.

Uten ferieplaner kan sommeren bli lang. Montgomery er ikke enig med nostalgikere som mener barn har godt av å kjede seg. Barn i dag fyller ethvert tomrom med internett og skjerm, på godt og vondt, mener hun. Derfor bør foreldre sørge for at de har en plan hver dag. Det kan være å dra og bade, en tur på biblioteket eller å møte venner. Bare det er noe annet enn skjerm.

– Jeg er bekymret for at det er mange barn som har gjort altfor lite i sommer og vært for lite fysisk og mentalt i bevegelse. Da blir det tungt å starte på skolen til høsten. Barn trenger litt bevegelse i hodet og kroppen hver dag.

Psykolog Hedvig Montgomery er fast spaltist i A-magasinet.

Les hele saken med abonnement