«En forteller at gutten hennes kjøpte «liksom-gullkister» for 1700 kroner på nettbrettet. Alle ler, det er en nervøs latter»

I et klasserom på en barneskole i Oslo sitter et dusin gutteforeldre og snakker om små monstre.

SpaltistRobertVeiaakerJohansen-UTfwJW8J9r.jpg

— Det har tatt overhånd, innrømmer en.- Vi må lage felles regler for dem, sier en annen.

10-åringene de snakker om, er i norgestoppen når det gjelder empati. De er som Arbeiderpartiet; alle skal med. Hvis en av dem slår seg og begynner å gråte, iler resten til for å trøste. De klemmer hverandre når de sier ha det.

De er smarte – I am, you are, he/she is – er en lek. Og oppdaterte, de vet at flere tusen migranter sitter fanget på grensen mellom Hellas og Makedonia og at byen de bor i, får færre og færre snødager.

Bortkastede timer

Men guttene er fylt av uro. En kløe. Og det klør bare mer og mer.

— Etter skolen logger han seg på…

— …så sitter han og spiller…

— …sammen med tre andre gutter…

— …som sitter i tre andre leiligheter noen hundre meter unna…

— …i stedet for at de leker sammen ute.

Flere snakker, men med samme stemme, de forteller samme historie. Om irritasjonen over barndom som søles bort på meningsløse, evigvarende spill eller på å se YouTube-videoer av litt eldre gutter som har filmet seg selv spille de samme meningsløse, evigvarende spillene.

Foreldre til «problemdataspillere» får ikke alltid hjelp til tenåringene sine. Konfliktnivået i familiene kan bli skyhøyt:

Les også

Dataspill krever så mye tid at han ikke kan studere eller jobbe

Fra Fantorangen til Iphone

En mor forteller at gutten hennes kjøpte «liksom-gullkister og annet ræl» for 1700 kroner på nettbrettet. Alle ler, men det er en nervøs latter. Det er ingen her som ikke har fått med seg at flere tusen norske unger viser tegn på spilleavhengighet, at noen barn og unge må på «spilleavrusningsklinikker», og det er heller ingen som ønsker seg en 15/16-åring som ligger våken hele natten for å spille.

Så, tilbake til reglene:

1. Hvis du har barn i to-treårsalderen, ikke bruk Fantorangen og Thomas-toget på TV-en som barnevakt for å få sove en time lenger.

2. Når barna blir eldre, du har venner på middag, og det hadde vært deilig med litt ro rundt stuebordet, tenk over om det er så smart å sende de små på rommet sitt med Ipadene.

3. Spør deg selv: Må alle kjøreturer over én time inkludere nettbrett i baksetet?

4. Spør også: Trenger virkelig en 10-åring sin egen Iphone?

Og ikke minst, 5. Å fortelle en guttunge at «nå får du ikke spille mer!» mens du bruker scrolle-fingeren på din egen smarttelefon for 127. gang etter middag for å sjekke jobbmailer eller Facebook er ikke barneoppdragelse. Det er dumskap.

Leste du disse?

Klasse 5B på Svendstuen skole i Oslo har innført 11 regler for nettvett og sosialt miljø:

Les også

Regel i denne klassen: Ikke ha mobilen på soverommet etter kl. 2030.

Klasse 6B på Eiksmarka skole jubler hver gang de får høre at de skal spille i timen.

Les også

Lærer matematikk ved å spille dataspill på skolen

Dataspill har gitt oss en mulig fluktrute fra det virkelige liv. Hva står vi igjen med når vi kommer tilbake til hverdagen?

Les også

- «Gaming» hindrer utvikling