A-magasinet

Matskolen: Østens kjøttpudding

Henrik J. Henriksens gir deg oppskriften på libanesisk kjøttform. For dager som er for travle til å trille kjøttboller.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent
Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen.

Mat som passer i en form, og som kan settes i ovnen med venstrehånden, er ofte den aller beste. Alle kulturer har en håndfull slike, og alle er folkelige favoritter. De appellerer til barnet i oss, og dermed går de også rett hjem hos barna i huset. Som fiskegrateng med makaroni eller fløtegratinerte poteter.

Når min libanesiske samboer skal lage bestemors ildfaste form, så er det kafta bil saniyeh. Direkte oversatt fra arabisk betyr det «most kjøtt i Kina». Ordene kafta/kofte/köfta går igjen i hele Midtøsten og serveres gjerne som kjøttboller eller grillspyd. Ordet stammer fra farsi og betyr rett og slett most kjøtt. Bil saniyeh betyr «i Kina». Det refererer til den ildfaste keramikkformen, absolutt ikke til smaksbildet.

Kafta har en historie som strekker seg minst et par tusen år tilbake i tid, men potetene og tomatene vitner om at denne varianten er nyere. Litt som makaronien i vår fiskegrateng.

I Midtøsten får man kjøpt ferdig blandet kafta hos enhver slakter. Det gjør retten til en kjapp hverdagsmiddag. Man kan lett se for seg hvordan den er blitt til: Noen sto i den evige tidsklemma og skulle trille ut hundre kjøttboller. Da må ideen om å stappe hele greia ned i en form ha virket forløsende genial. Sleng på et flott navn (som da noen ikke klarte å lage runde kjøttboller og døpte dem om til «benløse fugler»), og vips så eier du hele situasjonen.

Les hele saken med abonnement