Henrik J. Henriksens gir deg oppskriften på libanesisk kjøttform. For dager som er for travle til å trille kjøttboller.
Mat som passer i en form, og som kan settes i ovnen med venstrehånden, er ofte den aller beste. Alle kulturer har en håndfull slike, og alle er folkelige favoritter. De appellerer til barnet i oss, og dermed går de også rett hjem hos barna i huset. Som fiskegrateng med makaroni eller fløtegratinerte poteter.
Når min libanesiske samboer skal lage bestemors ildfaste form, så er det kafta bil saniyeh. Direkte oversatt fra arabisk betyr det «most kjøtt i Kina». Ordene kafta/kofte/köfta går igjen i hele Midtøsten og serveres gjerne som kjøttboller eller grillspyd. Ordet stammer fra farsi og betyr rett og slett most kjøtt. Bil saniyeh betyr «i Kina». Det refererer til den ildfaste keramikkformen, absolutt ikke til smaksbildet.
Kafta har en historie som strekker seg minst et par tusen år tilbake i tid, men potetene og tomatene vitner om at denne varianten er nyere. Litt som makaronien i vår fiskegrateng.
Les hele saken med abonnement