A-magasinet

Parallelluniverset

Overalt rundt oss gjemmer og finner de ting som andre knapt vet at eksisterer.

 • Marius Nergård Pettersen

Hva tenker du om en voksen mann i et tre mellom husveggene i et villaområde? Eller to karer som setter en stige under en bro, klatrer opp og jubler gledesstrålende? Eller hva med henne du går forbi i skogen, som ligger på knærne med en arm stukket inn mellom to steiner? Om folk som leter etter noe på steder der det logisk sett ikke er noe å finne? At de har gjemt narkotika eller tyve-gods? Er halvgale?

For geocachere er svaret enkelt: De er folk på sporet av cacher.

Dingsejakt

Hva en cache er? En form for orienteringspost, en gjemt «dings» man stort sett finner ved å følge GPS-koordinater og lete iherdig. Utover det er det stor variasjon i «dingsene» og hva som skal til for å finne dem. I skrivende stund er det snaue 30.000 geocacher i Norge.

Bare hør hva Svein Malkjærn sier, der han går mellom hageflekkene på Ullern sammen med Preben Refsum Grøtter og Marthe Bjørnsdatter, på vei mellom to cacher. Det vil si: På vei mellom en filmboks kilt oppunder taket på et elhus og en boks i toppen av et tre. Han har en mobiltelefon i hånden og GPS-kart på mobilen.

— Det er så variert! Nå er det noe sånt som to og en halv million cacher og seks millioner geocachere (folk som finner cacher, red.anm.) i verden. Det finnes cacher for alle. Tøffe cacher der du må klatre langt opp i fjellvegger, dykke eller åle deg gjennom rør under bakken. Cacher som ligger så lett tilgjengelige at de kan nås av folk i rullestol. Mysteriecacher der man må tolke små eller store oppgaver for å finne koordinatene...

— ...Challenge-cacher som krever at man gjør noe spesielt. Og earth-cacher, hvor man må svare på spørsmål om geologi..., legger Preben til.

-...Event-cacher hvor geocachere møter til et spesifikt klokkeslett, sier Marthe.

Og så fortsetter de å ramse opp all verdens varianter av cacher.

— Det er faktisk en cache noen meter fra oss nå, sier Svein og nikker i retning av T-banestasjonen like bak oss.

- Har du funnet den?

— Jada. Den er en pastilleske.

KANSKJE CACHE. Det finnes steder der man må fire seg ned i grotter, vasse gjennom vann og krype gjennom trange kanaler for å finne cachen. Men ofte holder det å kjenne litt ekstra godt etter. Marius Nergård Pettersen

Fra esker til husEn pastilleske der, altså. Ifølge geocaching.com, det offisielle nettstedet for alle verdens geocachere, har 177 mennesker lett etter og funnet pastillesken siden den ble utplassert for to og et halvt år siden. Inni den ligger en «loggbok» (en enkel papirstrimmel) som finnere skriver kallenavnet sitt i, før esken legges pent tilbake. I tillegg logger man funnet på sin egen brukerprofil på nett.

Hvem som helst kan utplassere nye cacher, og en cache kan være alt man kan putte en loggbok inn i. En gammel pung kilt inn i en sprekk i et busskur. En matboks gjemt under steiner i skogen. En falsk lampe skrudd til et uthus. Eller av typen som bare lages av spesielt interesserte: Hele installasjoner, der for eksempel en murvegg er forlenget for å gi plass til et hemmelig rom. Et sted i Oslo ligger til og med et hus, der selve huset er cachen.

— Når man kommer frem til et sted, vet man sjelden akkurat hva man ser etter. Kanskje har opphavspersonen skrevet et hint i beskrivelsen på nett, men utover det har du bare graderinger av terreng, vanskelighetsgrad og størrelsen på beholderen å forholde deg til, sier Marthe.

MÅLET. En geocache kan være alt det er mulig å putte en «loggbok» i. Oftest er de plastbokser. Eller noe helt annet. Marius Nergård Pettersen

— Når det gjelder huset, er for eksempel beholderen rangert som «stor». Du må selv forstå at det er huset du leter etter og ikke en kasse eller lignende på utsiden.

Reiseguide

Nesten alle har geocacher innenfor ikke så altfor fjern nærhet. Særlig i byene. I hovedstaden er nærmere 2000 cacher gjemt innenfor Ring 3.

— De skal være skjult godt nok til ikke å bli funnet tilfeldig, slik at bare geocachere vet at de eksisterer, sier Marthe.

— Vi får noen rare blikk når vi leter og leter. En gang da vi virret rundt utenfor en kirke i Østfold, ringte noen politiet, forteller Svein.

— Heldigvis hadde lensmannen hørt om geocaching.

Teknologibasert. Cachene finner man ved å bruke en GPS-mottager eller appen Geocaching på en smarttelefon. Tilknyttet hver cache er koordinater og gradering av blant annet vanskelighetsgrad. Marius Nergård Pettersen

Noen cacher er plassert tilfeldig, mens mange ligger på steder verdt å oppleve. I urbane miljøer kan plasseringene være parker, skulpturer, skogholt, særegne bygg eller gater. I naturen er det alt fra utsiktspunkter til skjulte strender. Ofte er stedets historie eller egenart beskrevet i cachebeskrivelsen på nett. Dermed blir geocaching også en kilde til kunnskap om plassene man besøker.

Hverdagskrydder

— Det hender at jeg leter på vei til jobb. Går av på en tidlig holdeplass eller reiser en annen rute enn hva jeg gjør til vanlig. Finner en cache eller to underveis. En innmari fin måte å bli kjent i byen på, sier Svein.

— Det gjelder også på reise. Hvorfor sitte på hotellet når du kan ta en tur ut og lete? Som geocacher har du noe å gjøre overalt.

Relevante artikler

 1. SPREK

  Andreas (38) var deprimert og sov dårlig. En app endret alt.

 2. SPREK

  10 tips til uteaktiviteter med barna

 3. A-MAGASINET

  Dette er de norske nettovergriperne

 4. A-MAGASINET

  - Jeg har smakt rabarbra for første gang. Med masse sukker. - Sukker? Det er ikke lov tror jeg

 5. A-MAGASINET

  Hard asfalt - myke hender

 6. A-MAGASINET

  «Dessverre blir man kalt en dårlig mor dersom man er opptatt av utseendet etter fødsel»