Foto: Tor Stenersen
A-magasinet

- Jeg trives veldig godt med suksessen

På to år har Kygo (24) blitt ett av verdens heteste musikknavn. For pengene som strømmer inn har han kjøpt en brukt Audi og et nytt piano.

  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist

I kveld står han på scenen i Telenor Arena og spiller med a-ha og Aurora. Han gir sjelden intervjuer, men Aftenposten møtte ham i farten forrige helg. Der fortalte han om de utrolige to årene han har opplevd siden gjennombruddet, og om nye mål. Blant annet albumet som lanseres 12. februar neste år.

Nye møter, nye mennesker

DJ, produsent og låtskriver Kyrre Gørvell-Dahll, Kygo, ble for to uker siden uken kåret til årets globale nykommer av Spotify. Han er den første og eneste artisten noensinne som har gått fra 0 til mer enn en milliard avspillinger på ett år, i alt 1.12 milliarder. Han er kåret til årets norske artist, og den første som har gått rett til topps på VG-lista med tre singler, «Firestone», «Stole The Show» og "Nothing Left." Bergenseren har figurert på Billboard-listene, og magasiner som Forbes omtaler han som det nye stjerneskuddet. Sist uke kom den nye singelen «Stay."

Da Aftenposten møtte ham var han så vidt innom Oslo, før han dro til Stockholm og videre til New York. Han hadde egentlig ikke så mye tid til intervju.

-Kanskje ikke så lyst heller?

-Mediene er en del av artistlivet og fremgangen jeg opplever nå. Men det var en periode alle skulle ha tak i meg, og jeg har hatt en lang pause for å konsentrere meg om musikken. Jeg gjør egentlig ikke mange intervjuer.

Han er på vei til noe og noen hele tiden. Sånn er livet hans nå. Mange reisedøgn. Flyplasser, hotell, scener, studio. Nye steder. Nye møter. Nye mennesker.

Mange reisedøgn.Nye flyplasser.Nye møter.Nye mennesker. Sånn er livet for popstjerne Kygo. Foto: Tor Stenersen

-Slitsomt?

-Det går fint, jeg er blitt flinkere til å sove på flyreisene, i alle fall de lange.

Ved inngangen til 2014 visste få hvem Kygo var. Artistnavnet som kom av seg selv da han som elev logget seg inn på "it’s learning," skolens webverktøy. De to første bokstavene i fornavn— og etternavn.

Kygo har 1,4 millioner følgere på Facebook. Nå, mens vi går, ser alle ham, ser alle på ham. Men få stirrer, de fleste er diskret.

-Nordmenn er veldig høflige, de styrter ikke bort til meg og ber om autografer og selfies. Men hvis én kommer, kommer gjerne flere til. I USA er det annerledes, der har folk et annet forhold til kjente personer og er mer direkte. Jeg plages ikke av det, det er en del av pakken.

-Med all suksessen nå, er du redd for å miste deg selv?

-Nei, familie og venner holder meg på bakken, og selv om jeg har mange folk rundt meg som gir gode råd, er det alltid jeg som har siste ord!

-Hvordan vil du beskrive 2015?

-Det har vært helt vilt, som et eventyr. Det har skjedd- og skjer så utrolig mye hele tiden. Det er litt vanskelig å sette ord på hvordan det oppleves. Men jeg trives veldig godt med suksessen og at så mange vil høre på sangene mine. Jeg må bare takke all mine fans.

Han synes det er vanskelig å trekke frem spesielle høydepunkter. De har stått i kø. Men festivalene Ultra på Bali, Corona i Mexico, CRSSD i San Diego, Lollopalooza i Berlin, Bergensfest med eget Kygo-hotell.

Kyrre Gørvell-Dahll på midten av 2000-tallet da han og familien bodde i Brasil Foto: Privat

-Å få spille på alle disse stedene foran tusenvis av mennesker har vært en drøm.

Nå lever han drømmen sin.

Mammas gutt

Den var egentlig å bli ... fotballspiller, selvfølgelig. Kyrre Gørvell— Dahll kom til verden i Singapore, ti år før datoen som er en av de tristeste i historien, 11. september. Her bodde han, mor tannlege Kjersti Gjerde, pappa og forretningsmann Lars Gørvell-Dahll og søstrene Jenny og Johanne. Familien kom tilbake til Bergen og Paradis da Kyrre var tre. Allerede før han begynte i 1. klasse, satt han ofte og lekte seg med tangentene på mormors gamle piano.

Kyrre har aldri kunnet gå forbi et piano uten å spille på det. Aldri!

Det forteller «mamsen» Kjersti.

Kyrre Gørvell-Dahlll har et nært forhold til mamsen,Kjersti Gjerde. Foto: Privat

Det var hun som foreslo at sønnen burde ta pianotimer. Da ble det sånn, for Kyrre gjorde nesten alltid som mora hans sa! Pedagog Elisabeth Anderson på Bergen kulturskole tok imot seksåringen, og får i dag en stor del av æren for at Kygo i dag betegnes som en meget godt skolert klassisk pianist.

Som gutter flest, spilte også Kyrre med lærkulen, på Fanas lag. Og da familien igjen, på midten av 2000-tallet flyttet utenlands, til Brasil, begynte han på fotballskole, og lærte seg ett og annet triks.

Men det er musikken som til slutt vinner.

Kyrre, det er umulig

Etter videregående og russetid, avtjener Kyrre militærtjenesten på Haakonsvern og kommer tilbake til gutterommet. De fleste av vennene er i gang med utdannelse eller jobb. Kyrre er 21 år rastløs, spiller Playstation— og keyboard. Han skaffer seg musikkprogrammet Logic Studio og finner frem til gamle hits han liker, legger til elementer, instrumenter og leker seg med rytmer og effekter. Improviserer og leker.

Han legger ut noe på SoundCloud (musikkens svar på Facebook) for å dele med andre.

-Jeg ville så gjerne holde på med musikk, men alle sa: «Kyrre det er umulig å slå igjennom. Det er så mange som holder på med musikk, konkurransen er stor. Du kan ikke tjene penger på det …»

Fornuften tar ham, og han forstår at han må gjøre noe «ordentlig» med livet sitt. Og de ordentlige drar gjerne til Edinburgh for å studere. Økonomi.

Han gyver løs på studiene men klarer ikke å gi jernet. Når han sitter på med tall og ligninger savner han lyder og noter.

Det svinger litt mer på den andre siden av jordkloden. Den australske djen Thomas Jack hører tilfeldigvis en av Kyrres første remikser på SoundCloud. Han tipser Myles Shear, rikmannssønn og musikkblogger fra Miami, som igjen tar kontakt med unggutten fra Bergen. Shear insisterer på å bli Kygos manager. Shear er et par år yngre enn Kygo, men proklamerer på sin amerikanske, selvsikre måte at Kyrre kan bli stjerne. Og legger til:

«Det er bare tre ting du må holde deg unna for å lykkes i musikkbransjen: Kvinnfolk, rusmidler og utdanning!»

-Jeg måtte ta et valg, og tenkte nå har jeg sjansen, sier Kyrre, og forlater Edinburgh.

Det er da alt begynner å skje. Fort. Musikken hans spres som et virus. Raskt.

Han remikser Ed Sheerans «I see fire», Seinabo Seys «Younger», Coldplays «Midnight,» og ikke minst Marvin Gayes «Sexual Healing.»

Han gjør sin første konsert i Paris, så venter Miami, London, New York .

Nå er det plutselig de store stjernene som vil ha ham. Til å gi nytt liv til sine gamle hiter.

"Stay"

For nøyaktig ett år siden lanserer han sin første egenkomponerte låt «Firestone, » og tirsdag 1. desember oppdaterte han sin Facebook-status: I dag, for ett år siden, slapp jeg Firestone. Jeg kunne aldri drømme om en slik massiv respons. Jeg er fortsatt satt ut … Jeg kan ikke tenke meg en bedre måte å feire enn å slippe en ny låt.

Kygo oppdaterer sin status på Facebook og sine 1,4 millioner følgere.

«Stay» heter den og han fremfører den med den ukjente vokalisten Maty Noyes fra Los Angeles.

Jeg er kjempefornøyd med "Stay" altså, og Maty Noyes har en fantastisk og spesiell stemme.

-Hvorfor synger du ikke selv?

-Jeg har ikke god nok stemme. Kan nok treffe en tone rent innimellom, men nei. Jeg er ikke der nå at jeg er bra nok.

Kygo skrev ferdig «Stay» for omtrent to måneder siden. Og han har mange ferdige låter på lager.

-Jeg vil gjerne gi ut alle på en gang, men plateselskapet mitt Sony Music bestemmer jo litt. Det er viktig at hver låt får leve en stund uten at den ene skygger for den andre.

Les også

Kong Kygo

Han er spent på mottagelsen, om «Stay» kan bli en like stor hit som «Firestone» og «Stole The Show.» Om ikke fansen er svikefull, kan musikkbransjen være nådeløs.

-Det sies at alt du lager er det samme. Bør du fornye deg litt?

-Jeg forsøker å lage god musikk, den beste jeg kan få til. Og jeg vil for all del ikke bli en døgnflue. EDM, elektronisk dansemusikk, er én sjanger, men jeg håper at albumet mitt, som kommer om ikke altfor lenge, vil vise at jeg har større repertoar enn det jeg til nå har vist.

-Du mener enda større?

-Ok, jeg har fått til mye på to år, men jeg vil mer. Jeg har mange låter, 20–30 som jeg vil ha med på albumet. Problemet blir å velge bort …

Etter Aftenposten-intervjuet er det offentlig at Kygo-albumet slippes 12. februar 2016.

Modell, jeg..?

Å velge bort. Spesielt tid med familie, venner og kjæreste synes er ulempen med livet som popstjerne.

-Ellers er det veldig kjekt, ler han.

Han snakker rolig, lavmælt og virker å være i superhumør. Jeg tenker jeg vil spørre om godlunet skyldes at han har hatt to dager med kjæresten, men lar det ligge. Han vil ikke snakke om henne. Ikke spør jeg ham om pengene heller. Selvfølgelig tjener han godt, men Kyrre har utgifter også. Og han har tross alt unt seg en bil, en todørs A1, den minste Audi-modellen. En brukt. Et nytt piano kom på plass hjemme i Bergen i forrige uke .

Kall gjerne Kyrre Gørvell-Dahll en winman. Popstjerne, good-looking, bra kropp, og en kledelig beskjedenhet som topper det hele.

-Får du modelloppdrag?

-Hihi, nei, og jeg har ikke tenkt den tanken. Selv om jeg er kresen på hvordan jeg kler meg. Men, nei jeg er utålmodig, liker ikke fotoshoots.

Å trene, liker han, må han. Og det eneste kravet han har når han bor på hotell, er at det er et treningsstudio der.

-Jeg forsøker å trene hver dag. Det gir energi og overskudd. Og noen muskler da …

Om han ikke ble fotballspiller, er han disiplinert som en idrettsutøver.

Han har struktur og system i hverdagen, øver mye og er fokusert. Men ifølge familien også distré, nærmest abstrahert: Drømmende og forundret.

Ikke redd

Denne uken har fredsprisen preget Norge. Fred i en lite fredelig tid.

14 mai i år, SAP Arena, Mannheim i Tyskland. Kygo er til stede for å spille for 8500 tilskuere og fans under finalen av Germany Next Top Model. En anonym kvinne ringer inn en bombetrussel. Sammen med modell Heidi Klum, artistene Jason Derulo og Parson James og alle andre må han evakuere, og hele arrangementet avlyses.

Fredag 13. november opplever Paris terrorangrep der blant annet konsertlokalet Bataclan ble angrepet under konserten til California-bandet Eagles of Death. 89 mennesker blir drept.

-Hvordan beholder du selv roen i en urolig tid der både psykisk syke og terrorister kan angripe?

-Jeg er ikke redd, og tror vi bare må fortsette å leve vårt liv nærmest uansett hva som skjer.

Hva som skjer med karrièren til Kyrre Gørvell-Dahll vet han ikke selv. Men oppdragene står i kø. Kalenderen er full, og nye sanger skal skrives.

-Noen oppnår aldri drømmene sine. Andre bruker kanskje et helt liv på å nå dem. Du har brukt to år. Finnes det drømmer igjen?

-Ja hva nå, smiler han. Hva skal jeg nå drømme om? Drivkraften min har aldri vært berømmelse, penger, status eller kjendiseri. Driven min er musikken. Jeg vil så gjerne holde på med musikk. Alltid, hele tiden.

wenche.fuglehaug@aftenposten.no

twitter:@fuglehaug

Les mer om

  1. Portrettet