A-magasinet

Rødvin på boks får en soleklar sekser

Hvorfor er det så himla vanskelig å finne en god boksvin? Denne uken senker vi terskelen med tydelig språk og nye ord.

  • Ingvild Tennfjord
    Ingvild Tennfjord
    Aftenpostens vinspaltist

Jeg ser jo at folk blir nervøse. Tanken bak er god. De har fått en vin eller smak jeg tror vil glede dem. Men så skjer det noe rart. Vin har en egen evne til å gjøre at ellers selvsikre folk, plutselig kjenner seg klønete. Så de strammer seg opp. Forsøker å finne ordene til å snakke et språk de ikke egentlig behersker. Og med et knips er nytelse forvandlet til prestasjon. Sanselighet blir en eksamensoppgave. Du kan nærmest høre kjevene knake med sammenbitte tenner.

Derfor sier jeg nå unnskyld

For det er jo ikke vin i seg selv som gjør folk så usikre. Det er oss som driver med vin. Noe i vår formidling, eller kanskje nettopp fravær av det, skaper en ubehagsfølelse i mange.

Senest i går fortalte en venninne at hun var usikker på om hun klarte å lære seg vin. Noen gubber med hang til snobberi, overdreven rulling med glass og behov for posisjonering, hadde kverket all hennes lyst til å utforske smak.

La meg legge til at hun er lege. Hun tar liv og død-vurderinger på daglig basis. Er en akademisk racer. Men – var altså usikker på om hun klarte vin.

Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken.

Og nå står vinterferien for døren. Mange av dere vil snarlig kjenne på akkurat den følelsen av usikkerhet. Alt du ønsker deg er en boksvin som kan gjøre denne spesielt krevende vinteren litt mykere. Men i det du står foran polhyllene, skjer det. Utvalget. Antallet. Det med store bokstaver, er det navnet på stedet eller druen? Hva passer vinen egentlig til? Hvilke ord beskriver smaken du liker?

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!