Insomni blant barn: – Alarmklokkene bør ringe hvis et barn strever med søvn over tid

Barn som sover for lite over tid, kan utvikle symptomer på psykiske vansker. I Bentes familie pågikk søvnproblemene i syv år før de fant en løsning.

Klokken 02.00 går soveromsdøren opp. Bente hører de kjente skrittene tasse over gulvet. Først åler femåringen seg opp i sengen. Litt etter kommer han på sju. Resten av natten er det tivoli i sengen. De kriger om dynen og veksler mellom svettetokt og kuldegys.

Det ender med at Bente går og legger seg i en av barnesengene. Slik gjentar det seg natt etter natt etter natt.

– Først sovnet jeg sammen med guttene på deres rom da de la seg. Så kom de over i sengen vår midt på natten. Jeg fikk etter hvert helt kvelningsfornemmelse, forteller hun.

– Vær obs på insomni

Mens vi vet en god del om små barns søvn, har vi ikke like mye kunnskap om de litt eldre barna. I ti år har derfor forskere ved NTNU fulgt mer enn 1000 barn fra de var fire år gamle og sett på hvordan søvnmønsteret har utviklet seg etter hvert som de ble eldre.

Hvordan går det med dem som sover dårlig når de er små? Fortsetter søvnproblemene når de blir eldre, eller går det over med tiden? Og hva skjer med dem som sover for lite?

– Det finnes lite kunnskap om stabiliteten i insomni over tid når barn vokser til. Det ville vi undersøke, sier psykolog Jonas Falch-Madsen.

Les hele saken med abonnement