A-magasinet

Psykolog Frode Thuen: – Kjæresten min vil ikke klemme eller kysse meg

Hun har sex med samboeren for å gjøre ham glad. I håp om å få en klem og litt ros.

  • Frode Thuen
    Professor, Høgskulen på Vestlandet
  • Åge Peterson
    Illustratør

Jeg lever sammen med en mann som jeg i begynnelsen var veldig forelsket i, men som tidlig fikk meg til å stusse over min egen posisjon i forholdet. Han liker å være «sjef», og jeg har lett for å underkaste meg. Jeg burde kanskje reagert på dette hierarkiet før vi kjøpte felles bolig og lagde en sammensatt familie med dine og mine barn.

Men jeg hadde vært alene i noen år, og jeg følte meg både lettet, heldig og takknemlig over at noen i det hele tatt ville ha meg. At han i tillegg var kjekk og delte flere av mine interesser, overbeviste meg om at det var True Love.

Aldri en klem eller et kyss

Da vi flyttet sammen følte jeg raskt at barna mine og jeg på en måte var gjester i vårt nye, felles hjem. Men jeg jobbet intenst for å lykkes med familieprosjektet, noe vi også klarte.

En ting plaget meg likevel helt fra starten av forholdet: Kjæresten min vil ikke klemme eller kysse meg. Han roser aldri. Han vil heller ikke trøste når noe er leit. Han avskyr alt som minner ham om svakhet, både hos meg og hos barna. Jeg har oppfattet han som selvopptatt iblant, men har og gjort meg noen tanker om empatien hans.

Han har et mørkt sinn, er stereotyp i kjønnsrollene og ofte nedsettende mot meg, men pakker det gjerne inn i humor. Det har fått meg til å føle meg liten, og jeg har lurt på hva slags forbilde jeg er for barna mine, som ser hva jeg finner meg i.

Men det er selvsagt vanskelig å si imot humor. Jeg har ikke lyst til å være «kjedelig», jeg vil jo at kjæresten min skal like meg. Og mangelen på fysisk hverdagskontakt, om jeg kan kalle det det, har sakte, men sikkert gjort noe med selvtilliten min.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!