En nål, en pille, lette trykk i nakken.
Foreldre søker alternativ behandling for å hjelpe babyen sin med søvn og magesmerter.
Da lege Holgeir Skjeie fant ut at akupunktur er vondt for babyer, sluttet han tvert. Men noen behandler fortsatt spedbarn med akupunktur.
Linbjørg Bardal Skalleberg har i 13 år behandlet barn i jobben sin som homeopat. Hun mener homeopatiske midler stimulerer kroppens selvhelbredende evner.
Barnelegeforeningen er bekymret for omfanget av alternativ behandling for barn i Norge.

Tok med babyen til alternativ behandler: – Jeg var jo desperat

Hvert år blir titusener av norske barn tatt med til alternative behandlere. Er det forsvarlig? Foreldrene til Lukas sier de merket stor forskjell på babyen etter behandling. For foreldrene til Ella var opplevelsen en annen.

De var advart om at det kunne bli lite søvn når babyen kom. Men skulle det virkelig være ille?

Lukas var tre uker gammel da foreldrene tenkte at noe ikke var som det skulle. Babyen til Johanne Halvorsen (33) og Kenneth Danielsen (34) sov ikke mer enn 15–20 minutter i strekk, heller ikke om natten. Alt han ville, var å sutte på puppen, og bare den ene. Hadde han vondt i magen, eller var det noe annet?

Lukas’ foreldre kunne få gratis undersøkelse hos fysioterapeut på helsestasjonen. Men det ville ta tid, og de ønsket å hjelpe babyen med én gang.

Mange foreldre har opplevd det: Babyen er utrøstelig og sover lite. På helsestasjonen blir de beroliget med at alt er normalt.

Men i håp om at barnet skal få det bedre, søker noen foreldre ut av det offentlige helsevesenet.

De søker seg til et marked der hvem som helst kan behandle nesten hva som helst. Og der ingen fører tilsyn med om behandlingen barnet deres får, er forsvarlig.

Les hele saken med abonnement