A-magasinet

Skreien er her! Prøv torskesvor og norsk «ceviche».

Det er få sesonger vi er så bevisste på som skreisesongen – og nå er den her.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og skribent

I dag får vi dessverre ikke tak i fersk fisk hele tiden. For en som har vokst opp ved kysten med en fiskende bestefar, er den sjelden fersk nok vare å få i butikken, kanskje bortsett fra akkurat i skreisesongen.

For nå våkner vi opp av industridvalen og betaler villig vekk for skrei med lever og rogn både til hverdags og til de flotteste fester. Næringen svarer med å skuffe nedover tonnevis av delikatessen, og fisken forsvinner like fort som isen smelter i disken. Det er nemlig ikke slik at skreien er noe bedre enn annen vintertorsk, kanskje tvert imot. For de fleste av oss er den bare ferskere. Det er kulturen vi har bygget rundt den, som gjør den store forskjellen.

Les hele saken med abonnement

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!