A-magasinet

Englands klassiske «christmas pudding» blir ekstra godt med dette tilbehøret

Christmas pudding tar lang tid, men arbeidet er verdt det. Og ikke glem noe av det som virkelig gjør retten til den perfekte kombinasjonen av salt og søtt: Tilbehøret.

  • Henrik J. Henriksen
    Henrik J. Henriksen
    Kokk og medeier i flere restauranter i Oslo.

Den engelske juledesserten Christmas pudding, også kalt plum pudding, begynte som en forrett. Det som nå er en kompakt bombe av tørket frukt, nøtter, krydder og rom, var frem til utpå 1400-tallet en suppeaktig variant. Da var den basert på korn, melk og rotgrønnsaker. De som hadde råd til det, puttet også oppi kjøtt.

Denne varianten ble kalt «plum pottage», altså plommesuppe. «Plum» refererte til sviskene, men kunne bety alt av tørket frukt. «Pudding» til at det var noe som kom fra en gryte over ilden. Retten var nok søt, spesielt hos dem som hadde penger til søtningsstoffer og krydder.

Senere begynte man å henge råvarene i et klede over dampende kar, og da endret konsistensen seg.

Les Henrik J. Henriksens oppskrifter lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement