For 8000 kroner ble ren svada til vitenskap og Aftenpostens journalister til «professorer»

  • Hilde Lundgaard
  • Trond J. Strøm
    Journalist / researcher

Nye A-magasinet fyller 15 år i 2020. Derfor henter vi frem igjen noen av våre beste artikler. I 2018 vakte det betydelig oppmerksomhet da vi slapp inn på en forskningskonferanse med ren tulleforskning.


4. mai mottok vi et høytidelig brev med flotte stempler på e-post:

Den internasjonale vitenskapelige komiteen i ICCA 2018 var glade for å kunne meddele at artikkelen «Online Algorithms Considered Harmful» signert professorene Trond J. Strøm og Hilde Lundgaard, hadde passert nåløyet:

Forskningen vår var godkjent for presentasjon under den prestisjetunge todagers konferansen innen datavitenskap i Wien. I tillegg ville den bli publisert i ett av de digitale og «svært innflytelsesrike» tidsskriftene til arrangøren, WASET (World Academy of Science, Engineering and Technology).

I dette møterommet i Wien hadde arrangøren WASET annonsert 1112 vitenskapelige konferanser – på to dager.

Selvsagt ble vi glade: Vi er to journalister med lite imponerende akademiske meritter. Vi har aldri forsket og knapt publisert i mer vitenskapelige publikasjoner enn A-magasinet. Artikkelen vi hadde sendt inn var, for å si det som det er, det rene vås.

Den var spydd ut av den avanserte svada-generatoren Scigen, som klipper og limer fra datavitenskapelige forskningsartikler totalt uten sammenheng. I tillegg hadde vi lagt inn noen egne «funn», som at algoritmer på nettet kan forårsake at nettleserbruk gir spontant selvlysende øyne.

Les hele saken med abonnement

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!