A-magasinet

MITT OSLO: – Oslo-folk er bortskjemte, men veldig inkluderende. Og litt trege.

– Selv ikke en bergenser sliter med å si pene ting om Oslo, tilstår Stian Blipp. Så hvorfor vurderer TV 2-stjernen å flytte?

  • Sturle Scholz Nærø
  • I intervju-serien Mitt Oslo får du gode bytips fra kjente og mer ukjente folk som bor i hovedstaden (se flere artikler nederst).

Eg e’ stril. Det uttrykket betyr at eg ikkje kommer fra selve Bergen; eg vokste opp utenfor by’n, i en bygd som heter Salhus.

For åtte år siden, 20 år gammel, flyttet jeg til Trondheim, for å jobbe i P3. Året etter fulgte Oslo. Og her er jeg blitt værende.

Kanskje jeg skal føye til: Inntil videre? Nei, da blir min kone lunken i humøret. Hun er fra Biri og elsker hovedstaden. Det gjør jeg også, men Bergen vil alltid være byen i mitt hjerte. Mest på grunn av folkene, energien, humøret:

– Hallaien!

Uttrykket alene, i stedet for et flatt «hallo» eller «hei», gjør det umulig å være sur. Oslo-folk er åpne og inkluderende, de også, men ikke like entusiastiske.

Grunnen er, tror jeg, at du i Norges eneste storby fort blir bortskjemt. Det ypperste av underholdning er tilgjengelig, hver dag. Når jeg opptrer utenfor Oslo, merker jeg at publikum ofte har mye mer «trøkk». Folk lader opp før du kommer; de gleder seg.

Fordelen med en så stor by er at alle tør å være seg selv. Ikke er Oslo spesielt farlig, heller. Før jeg flyttet, fikk jeg høre at hovedstaden er full av skyting og narko og vold, hele tiden. Så du kan trygt si at jeg fort falt til ro. Bokstavelig talt!

Tidlig lunsj, på et rolig spisested med lite folk, er en klar favoritt for bergenseren.

SPISESTED

Palace Grill

I Palace Grill finnes kun 24 sitteplasser og ingen fast meny.

Solligt. 2

– Jeg har forelsket meg i denne fantastiske, lekne, kjempehyggelige restauranten. Der er bare 24 stoler, og du kan aldri bestemme menyen selv. Uansett er maten helt konge. Hver gang. Den serveres av fine, uformelle folk som tuller og tøyser og skaper god stemning. Dette er helt klart min favorittspisested.

BRUNCH

Miss Sophie

Særlig i helgene trives Stian Blikk på denne hjørnerestauranten, rett ved Slottsparken.

Henrik Ibsens gate 4

– Denne restauranten er nokså ny. Av og til sender den meg rett til himmelen, omtrent. Brunchen i helgene er helt, helt nydelig, med croissanter, pannekaker og alt annet som du egentlig ikke trenger. Og litt til.

MIDDAG

Happolati

Kombinasjonen av nordisk og asiatisk kjøkken skaper mange særpregede retter.

St. Olavs plass 2

– Et skamfett sted. Her møter lekenheten det velgjorte måltid, i en slags nordisk-asiatisk fusion. Den første retten jeg fikk, så omtrent ut som en skulptur – laget av fermentert kål. Helt rått. På Happolati får du gode matopplevelser, paret med en herlig henslengthet. En perfekt kombinasjon. For meg.

«HEMMELIG» STED

Forest & Brown

Puben på Frogner har også en romslig bardisk.

Niels Juels gate 31

– På mange utesteder i Oslo er det nesten ikke folk tidlig på dagen. Dette er ett av dem. Hos Forest & Brown kan jeg sitte avskjermet og skrive, helt for meg selv, stille i et brunt hjørne. Jeg er avhengig av å gjemme meg litt når jeg lager manus – ingen må se teksten før den er helt, helt ferdig.

TRENING

Tufteparkene

Parkene er oppkalt etter Lasse Tufte, ekspert på egenvekt-trening.

11 steder i Oslo

– Turer i Marka er ikke noe for meg; jeg kjeder meg for fort. Å svinge seg i lekeappartene i en tuftepark er mye bedre – ja, dette er rett og slett lek for voksne. Særlig parkene på Tjuvholmen og Voldsløkka besøkte jeg ofte i sommer. Her trener du gratis, kun med egen kroppsvekt, og du har det mye, mye gøyere enn i et treningsstudio.

SCENE

Det andre teatret

En av Oslos nyeste scener holder til i svært uformelle lokaler.

Ivan Bjørndals gate 9

– Denne spesielle scenen tar jeg av meg hatten for. De som jobber der er skikkelige ildsjeler og utrolig flinke. Jevnlig er også store scenepersonligheter innom. Til særdeles lave billettpriser får du kvalitetsunderholdning som folkeliggjør teateret som kunstform, så til de grader. I helgene, for eksempel, arrangeres «impro-vorspiel» før folk skal på byen. Veldig gøy. Veldig givende.

TEATER

Folketeateret

Folketeateret rommer en av de største scenene i landet. Bildet er fra musikalen «Singin’ in the Rain».

Storgt. 21–23

– Jeg elsker oppsetninger med full pakke, full trøkk, masse energi. På Folketeateret spilles alltid lett tilgjengelige stykker som har alt dette. Formatet er så grandiost. Og når du kommer ut, etter forestilling, har du fått et skikkelig løft.

UTESTED

Ryes

Utestedet Ryes har også et romslig bakrom.

Thorvald Meyers gate 59

– I fire år bodde jeg på Grünerløkka. På den tiden var jeg ofte innom denne røffe, men stilige 50-tallsbaren. Her får du rockabilly, frekk Elvis-musikk, god drikke og mye gøy til OK priser. Stedet kalles også en oase for den som liker gammelrock og sleik i håret, fremfor hipsterskjegg og indierock, har jeg lest. Jeg kjenner meg godt igjen i dét.

LUNSJ

Taverna’n

Lokalene midt på Youngstorget er romslige.

Youngstorget 1

– For to år siden spilte jeg på Folketeateret, i bygningen ved siden av, i Singin’ In The Rain. Da ble jeg godt kjent med dette hyggelige, uformelle stedet. På dagtid får du en herlig lunsjbuffet, servert i en avslappet atmosfære, og en pizza som jeg har spist for mye av. Forresten heter det ikke pizza her, men skorpe. For et snedig tricks! Å spise opp skorpen er jo vanlig høflighet, har jeg lært.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

  1. Mitt Oslo
  2. Stian Blipp
  3. Bergen
  4. Oslo