A-magasinet

Vinskolen: Kjenn på sommerfølelsen litt til

Jeg har funnet en genial måte å forlenge ferien på. Ikke er den særlig dyr heller.

 • Ingvild Tennfjord
  Ingvild Tennfjord
  Aftenpostens vinspaltist
 • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger ned i saken

Det fine med dufter, er at hjernen behandler dem i et område tett ved der den også lagrer minner og følelser. Slik kan et sniff av parfymen til en tilfeldig forbipasserende minne deg om din første kjæreste. Duften av bolledeig kan på ett sekund transportere deg tilbake til barndommen.

Og på en helt ordinær hverdag, der høsten ligger knivskarp i luften, kan en smak i glasset fly deg tilbake til følelsen av ferie enda en gang. I år er det vanskeligere for meg å gå tilbake til hverdagen enn det pleier. Kanskje fordi ferien var lang og varm. Kanskje fordi tempoet i hverdagen er skrudd opp enda noen hakk denne høsten.

Så jeg varmer meg på ferieminnene, som om de var en glohaug å tine frosne hender mot. Kjenner du følelsen? Slik får du den til å vare en da litt lengre.

Ta vinen inn gjennom nesen

Skjenk opp en vin i glasset. Ikke hell for mye. Vi vil ha plass til å snurre vinen i kolben. Men vent litt med det. Først snuser du på duften som stiger opp av glasset på egen hånd. Gjenkjenner du frukt eller bær? Antagelig gjenkjenner du flere av duftene intuitivt. Om du klarer å sette ord på dem, er noe annet.

Da du satt der, på en fortauskafé i Italia eller et annet ferieland, ble duften antagelig en del av en stemning. Sanseinntrykkene gled over i hverandre. Maten. Varmen. Forelskelsen. Unger som løp. Mødre som kjeftet. Nå kan du snurre på glasset og snuse igjen. Aromaen slynges opp. Kjenner du flere dufter?

En rikere smak

Nå skal vi ta en slurk. Da minner jeg deg på to triks som gjør smaksopplevelsen rikere. Aller først vil jeg at du skal skylle vinen rundt, slik at den dekker hele munnhulen. Så, etter at du har svelget, åpner du munnen og puster forsiktig ut.

Det er så mye enklere å kjenne alt som skjer i munnhulen din om du åpner opp. Under tungeroten samler det seg spytt, la du merke til deg? Hvordan smaken liksom strekker seg som stråler opp mot overkjeven. Endrer smaken seg, eller kjennes den kompakt? Hvor lenge sitter ettersmaken i? Tell gjerne sekunder.

Bevissthet. Det er hva vi holder på med nå. Å smake bevisst. Og det er akkurat det som gjør at smakene fra ferien står så sterkt igjen, tror jeg. At du kan fremkalle følelsen fra den i månedsvis etter at du dro fra den. Tempoet var lavere. Vi visste at tiden var begrenset. Verdsatte smakene mer.

Gi deg selv en liten luke

Jeg skjønner at hverdagen til de færreste er skrudd sammen slik at du kan snuse og vrenge hver duft gjennom hverdagen. Men en luke kan du få til. Jeg skrur av telefonen og sparker av meg de litt for trange skoene. Barbeint. Akkurat som i ferien. Så skjenker jeg opp smaken av sommer. Ingen multitasking. Ingen logistikk-planlegging. Bare meg, en duft, og en tidsreise tilbake til sommer.

Hjemmelekse

Skjenk opp mindre i glassene. Da blir det enklere å snurre og duftopplevelsen blir større.

 • Glad i vin? Meld deg inn i Aftenpostens vinklubb her. Du kan også sende SMS med kodeord apvinklubb til 1905.

Ingvild Tennfjords anbefalinger:

Castignano Montemisio Offida Pecorino, Italia

Pris: 120, 90 kr.

Varenr. 10125901. Basis, polkat. 3

Terningkast: 5

Fra Marche i Øst-Italia kommer en smak jeg tror du vil elske. Mild og behagelig smak av lys fersken og sommer. Noe friskhet, men her er det ingenting som lugger eller sparker. Drikk avkjølt som den er, eventuelt til oliven eller skinker.

Terra Costantino Etna Bianco, Italia

Pris: 249,50 kr.

Varenr. 3549701. Basis, polkat. 5

Terningkast: 6

Etna! Fra vulkanøya kommer hvitvin med karakter og masse smak. Dette er en opplevelse. Duft av mineral, med en intens smak av gul frukt i munnen. Ettersmak av nøtter. Server til lyst kjøtt eller smørstekt fisk.

Vivoda Malvazija, Kroatia

Pris: 146,30 kr.

Varenr. 10167001. Basis, polkat. 4

Terningkast: 5

For et herlig ferieland Kroatia er. Denne vinen tar deg tilbake. Merk deg friskheten som reiser seg opp fra tungeroten. Overraskende lang smak av gul frukt og sitron, med en tørrhet som minner om mineral.

Mosaic Alvarinho, Portugal

Pris: 426,90 kr.

Varenr. 10083906. Basis, polkat. 2

Terningkast: 6

Jeg blir så entusiastisk av den portugisiske kvalitetshevingen. Smak denne hvitvinen. Lubben munnfølelse, med en duft av kamille. Sjarmerende enkel å drikke. Har likevel nok personlighet til forsvare kjøp av boks. Knallgod!

Dom. le Garrigon Côtes du Rhône, Frankrike

Pris: 159,90 kr.

Varenr. 6517701. Test, polkat. 6

Terningkast: 6

Åh, denne er så fransk. Sval smak av bær og en behagelig tørrhet som reiser seg som et byggverk i munnen. Perfekt til kjøttretter. Kjenner du hvor lenge ettersmaken sitter i? Bærsmaken klinger i deg.

Kiviks Lemonad Citron, Sverige

Pris: 25,10 kr.

Varenr. 10017202. Basis, polkat. 3

Terningkast: 6

At noe så beskjedent kan være så godt. Svenske Kivik har fanget essensen av sommer på en bitte liten flaske. Sitronsmaken minner meg om italiensk sorbet. Server avkjølt og hold sommeren fast i skjørtekanten litt til.

A-magasinet

Nyhetsbrev Få ukens høydepunkter fra A-magasinet rett i innboksen din hver fredag!

Les mer om

 1. Vinskolen
 2. Vin
 3. Ingvild Tennfjord
 4. Ferieminner
 5. Høst
 6. Sommerferie