Vinskolen: Dansk detektivjakt

Oppgaven var mer krevende enn antatt: Hvordan finne gode vinkjøp i danske butikkhyller? Her er smakene jeg skulle ønske at jeg fant der.

Lett som en plett, tenkte jeg om oppgaven. Sommerhuset vi årlig vender tilbake til, ligger i en søvnig, dansk fiskerby. I det minste var den det, før det ble laget en kjent krimserie fra stedet.

Nå følte jeg meg litt som en detektiv selv, der jeg lettbeint gikk inn på Superbrugsen. Antallet produkter var større enn jeg hadde ventet. Likevel var det skrinnere enn jeg håpet.

Gigantene dominerte.

Italia, Frankrike og Spania eide hyllene. Vinland som Østerrike, England og Portugal eksisterte knapt. Ikke vær for streng nå, tenkte jeg og lette videre. Blant gigantene var det også gigantene som var tilgjengelige. Internasjonale selskaper. Mektige konstellasjoner. Verdenskjente merkevarer. Viner med omfattende distribusjon og enorm produksjon.

Nå er ikke jeg av den romantiske oppfatningen, at smått alltid er godt i vinverdenen. Ofte er kapital ensbetydende med valgmuligheter, både av druer, fagfolk og utstyr. Men noe forsvinner ofte også i disse gigaproduksjonene.

Årgangsvariasjoner. Druens egenart. Voksested. Når så store bestillinger venter, har man ikke råd til å feile. Resultatet er et forutsigbart produkt og ofte en litt kompakt, forglemmelig og glatt smak.

  • Se Ingvild Tennfjords vinanbefalinger lenger nede i saken.

Les hele saken med abonnement