RETTSSAKEN ETTER 22. JULI: Bedraget er komplett

Hvorfor blir vi lurt? Fordi vi er mennesker, ikke dyr.

Kapittel 3 av 11: Bedrag

Ukens to rettsdager har handlet om hans grandiose bedrag. Rettsmedisinerne har fortalt om konsekvensene av det.

Hvorfor blir vi lurt? Fordi vi er mennesker, ikke dyr.

Retten, torsdag. To politimenn vitner om kriminalteknikk og åstedsgranskning.

De viser bilder og sier: Politiuniformslignende bukse. Det står POLITI på vesten. Ryggstykke med POLITI. Høyre skulder, politiemblem. Falske politimerker på overarmene. Klærne: vi kjenner igjen de falske politimerkene som er festet med borrelås. Falsk polititjenestebevis. På buksen: sjakkmønster som politiet har.

Bedraget er komplett.

Retten, i går morges. Tre ringpermer på rettens bord. De er tunge, de bærer vekten av 69 mennesker, og bildene av dem som døde. Hvordan dør de? Hvor gikk kulene inn? Sto, løp eller lå han da han ble skutt? Led han? Slike spørsmål skal rettsmedisineren nå svare saklig på mens han ser på dommeren, og helst vil han si til foreldre og søsken rundt ham, at alle døde momentant. Men han kan ikke lure dem. Hvordan dør de?

Lukk øynene noen sekunder. Nå er det mørkt. Se regnet falle. Se venner og kjente løpe fra deg, i alle retninger. Kjenn lukten av våt jord og smaken av blod i munnen. Kjenn at du puster så fort at oksygenet knapt når frem i hjernen som nå trenger det som mest. Se deg rundt. Se trærne. De glisne stammene. De tynne stråene.

Du har nå noen sekunder på deg. Om kort tid dukker han opp. Fra venstre eller fra høyre, foran deg, bakfra eller ovenfra kommer han. Han er på vei, og han leter etter deg.

Les hele saken med abonnement